Βρεττάκεια 2023 | Διήμερο εκδηλώσεων

28-29 Ιουλίου

Με ένα πλήθος πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όπως η διεξαγωγή των καθιερωμένων αθλητικών αγώνων, τα γνωστά «Βρεττάκεια», η παρουσίαση βιβλίου, αλλά και η διοργάνωση μουσικής συναυλίας, ο Δήμος Ευρώτα, η Κοινωφελής Επιχείρηση «Ευρώτειος Πολιτεία», το Ν.Π.Δ.Δ. «Νικηφόρος Βρεττάκος» και η Κοινότητα Κροκεών τιμούν τη μνήμη του μεγάλου Κροκεάτη ποιητή.

Την Παρασκευή 28 Ιουλίου:
Παρουσίαση βιβλίου της Γεωργίας Κακούρου-Χρόνη, «Ζωγραφική και Ποίηση – Αδέλφια τα ‘βγαλε ίδια πηγή», των εκδόσεων Στεφανίδη, στην κλιματιζόμενη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Κροκεών στις 21:00. Η συγγραφέας θα αναφερθεί στο έργο του Νικηφόρου Βρεττάκου, ενώ στην εκδήλωση θα παραβρεθούν στελέχη του εκδοτικού οίκου.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θα ακουστεί μελοποιημένη ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου σε συνθέσεις του Γεώργιου Αντ. Παυλάκου, ενώ ποιήματα θα αναγνώσουν η ηθοποιός Μαρία Τζανουκάκη και ο μουσικός-εκπαιδευτικός Παναγιώτης Ανδριόπουλος. Στο τραγούδι η σοπράνο Δάφνη Πανουργιά, στο βιολί ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος και στο πιάνο ο συνθέτης Γεώργιος Αντ. Παυλάκος.

Το Σάββατο 29 Ιουλίου:
Ο Αθλητικός Όμιλος Κροκεών-Κροκεατικός διοργανώνει για 10η χρονιά τα «Βρεττάκεια», τον επετειακό αγώνα δρόμου που έχει γίνει θεσμός για τις Κροκεές. Η διεξαγωγή των αθλημάτων θα γίνει στις 18:00 και θα περιλαμβάνει:
 Μεγάλα Βρεττάκεια: Λαϊκός Αγώνας Δρόμου, συνολικής απόστασης 18.500 μέτρων που θα αφορά στη διαδρομή Κροκεές-Λάγιο-Κροκεές και απευθύνεται σε δρομείς και περιπατητές.
 Δρόμος Νικηφόρου Βρεττάκου 5.100 μέτρων: Λαϊκός Αγώνας Δρόμου που θα αφορά στη διαδρομή Κροκεές-Φάρος (Αλάιμπει)-Κροκεές.
 Μικρά Βρεττάκεια: Πλήρης ιστορικός γύρος Κροκεών μήκους ενός χιλιομέτρου για παιδιά Δημοτικού.
 Διαδρομή Περιπατητών: Περιπατητική βόλτα πάνω στη διαδρομή των 18.500 μέτρων.

Στις 28 Ιουλίου, ημέρα Παρασκευή, και ώρα 9:00 μ.μ., στις Κροκεές, στο πλαίσιο του εορτασμού των Βρεττακείων, η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Δήμου Ευρώτα διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στο έργο του ποιητή.

Α΄ Μέρος
Παρουσίαση του βιβλίου της δρ. Γεωργίας Κακούρου-Χρόνη με τίτλο:
Νικηφόρος Βρεττάκος. Ζωγραφική και Ποίηση – Αδέλφια τα ’βγαλε ίδια πηγή

Β΄ Μέρος
Μελοποιημένη ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου, σε συνθέσεις του Γεωργίου Αντ. Παυλάκου.
Ποιήματα του μεγάλου Κροκεάτη ποιητή θα διαβάσουν: η ηθοποιός Μαρία Τζανουκάκη και ο μουσικός-εκπαιδευτικός Παναγιώτης Ανδριόπουλος. Στο τραγούδι η σοπράνο Δάφνη Πανουργιά, στο βιολί ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος και στο πιάνο ο συνθέτης Γεώργιος Αντ. Παυλάκος.

Αίθουσα Πνευματικού Κέντρου Κροκεών «Νικηφόρος Βρεττάκος». Η αίθουσα κλιματίζεται και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Δυο λόγια για το βιβλίο:

Καὶ στοῦ ζωγράφου τὸ κοντύλι
καὶ στὸ καντήλι τοῦ ποιητῆ
ἡ ἴδια δύναμη ζωὴ χαρίζει
ἀδέλφια τἄβγαλε ἴδια πηγή.

Αυτή είναι η πρώτη στροφή από το πρωτόλειο «Ποιητής-ζωγράφος» που περιέχεται στο μοναδικό μαθητικό τετράδιο του Νικηφόρου Βρεττάκου που διασώθηκε. Τα δηλωτικά μέσα της δημιουργίας –το «κοντύλι», η γραφίδα ή το πινέλο για το ζωγράφο και το «καντήλι» για τον ποιητή– με το συγγενικό ήχο των παρωνύμων λέξεων («κοντύλι», «καντήλι») φέρουν κοντά τούς δύο δημιουργούς, χωρίς να τους ταυτίζουν.

Με αφετηρία αυτό το ποίημα η Γεωργία Κακούρου-Χρόνη καταθέτει την ουσιαστική και αδιάλειπτη σχέση του Νικηφόρου Βρεττάκου με τη ζωγραφική μέσα από τη μελέτη του έργου του, ποιητικού, εξωλογοτεχνικού και ανέκδοτου.

Το βιβλίο, Νικηφόρος Βρεττάκος. Ζωγραφική και Ποίηση. Αδέρφια τά ’βγαλε ίδια πηγή, επιμελήθηκε εικαστικά η ζωγράφος Φωτεινή Στεφανίδη με σχέδια που περιέχονται στο μαθητικό τετράδιο του Βρεττάκου, με μια πρωτότυπη δική της προσωπογραφία του ποιητή και συνθέτοντας παράρτημα εντός της έκδοσης με εξώφυλλα και εικονογραφήσεις βιβλίων του Βρεττάκου από πληθώρα σημαντικών εικαστικών, καθώς και ανέκδοτα χειρόγραφα του ποιητή.

Τα μελοποιημένα, από τον Γεώργιο Αντ. Παυλάκο, ποιήματα περιέχονται στο βιβλίο.