Βουλή live – Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Να μας πείτε γιατί παρακολουθούσατε τον κ. Ανδρουλάκη

Βαριές κατηγορίες κατά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής στην συζήτηση για τις υποκλοπές, ενώ κάλεσε επανειλλημένα τον πρωθυπουργό να δώσει εξηγήσεις ποιος ήταν ο λόγος εθνικής ασφάλειας που οδήγησε στην παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε ο κ. Τσίπρας: «κ. Μητσοτάκη, είστε κατηγορούμενος για αντιθεσμική εκτροπή, για υπονόμευση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ποιος την έχασε την ηθική για να την βρείτε εσείς και μιλάτε για ανηθικότητα, ενώ είστε υπόλογος και κατηγορούμενος».

Σημειώσε ότι «οι υποκλοπές δεν είναι απλά ένα πολιτικό σφάλμα, είναι πρωτίστως αξιόποινη πράξη, ειδικά όταν αφορά την παραβίαση του απορρήτου εκλεγμένου εκπροσώπου, βουλευτή ή ευρωβουλευτή. Ακόμη περισσότερο όταν πρόκειται για αρχηγό πολιτικού κόμματος».

«Δεν νοείται από εσάς καμία επίκληση νομιμότητας ή νομιμοφάνειας» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και συμπλήρωσε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Κατανοώ την ανάγκη σας να έχετε μια τοξική παρουσία, μήπως και συσπειρώστεε το κοινό σας, όμως σας ακούνε όλοι. Περιμένουν εξηγήσεις, όχι εκθέσεις ιδεών, ούτε αστείες απόπειρες αντιπερισπασμών. Είναι δυνατόν να ισχυρίζεστε ότι ο κάθε πρωθυπουργός δύναται να παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους για λόγους εθνικής ασφάλειας και χωρίς να εξηγείται το γιατί;

Και ποιος είναι αυτός που θα κρίνει ότι υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας; Είστε νομικά, πολιτικά και ηθικά υποχρεωμένος να αφήσετε τα μισόλογα και να δώσετε απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα γιατί παρακολουθούσατε τον Νικο Ανδρουλάκη. Αυτή την απάντηση πρέπει να δώσετε. Ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφάλειας που επικαλείστε;».

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε ανεβάζοντας τους τόνους: «Είναι κατάσκοπός ο Νίκος Ανδρουλάκης; Είναι πράκτορας; Σας δίνω τον λόγο τώρα. Πάρτε το μικρόφωνο. Η σιωπή είναι η ισχυρότερη απάντηση της ενοχής σας. Δεν μπορεί να κρύβεστε πίσω από το δάχτυλο του ανηψιού σας και του κ. Κοντολέοντος».

Συμπλήρωσε ότι η ευθύνη είναι αποκλειστικά του πρωθυπουργού, καθώς είναι ο άμεσος προϊστάμενος του κ. Κοντολέοντος. «Η ευθύνη είναι αμετάθητη, δεν υπάρχει ‘φταίει ο ανηψιός μου’» είπε.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενέπλεξε τρίτες χώρες, διακινδυνεύοντας και τις σχέσεις της χώρας και την εξωτερική πολιτική. «Τη μία μιλήσατε για την Κίνα, την άλλη για την Αρμενία και την Ουκρανία. Οι δύο σάς διέψευσαν με οργίλο τρόπο. Πείτε μας λοιπόν ποιος είναι αυτός ο λόγος εθνικής ασφάλειας και σταματήστε να διασύρετε την χώρα διεθνώς. Ξεφτυλίζεστε με αυτά που λέτε και ξεφτυλίζετε και την χώρα στο εξωτερικό».

Εσείς όπως λέτε δεν γνωρίζατε, όταν ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε μήνυση, ούτε τότε ενημερωθήκατε από αυτούς που αποπέμψατε αργότερα.

Όταν ο κ. Γεραπετρίτης, ο κ. Πιερρακάκης ήρθαν στη Βουλή με τον κ. Κοντολέοντα στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έλεγαν ψέματα στις ερωτήσεις των βουλευτών.
«Εσείς δώσατε εντολή να παρακολουθούν τον Ανδρουλάκη»

Συνεχίζοντας την επίθεση στον πρωθυπουργό ο κ. Τσίπρας είπε: «Είχατε την ψευδαίσθηση ότι ποτέ δεν θα κληθείτε να δώσετε εξηγήσεις. Η αίσθηση ασυδοσίας επέτεινε την αλαζονεία σας. Είπα ότι θα πω αλήθειες, όπως τις καταλαβαίνω. Τον κ. Ανδρουλάκη δεν αποφάσισε ούτε ο ανηψιός σας, ούτε ο κ. Κοντολέων. Εσείς δώσατε την εντολή. Προσωπικά εσείς. Όχι γιατί είναι πράκτορας, ούτε γιατί έχει σχέση με τρίτες χώρες, μην ευτελίζετε άλλο τον πολιτικό διάλογο.

«Τον κ. Ανδρουλάκη δώσατε εσείς εντολή να τον ακούνε γιατί μεσά στην αλαζονεία σας θέλατε να ελέγξετε τις εξελίξεις και στο τριτο κόμμα, ώστε να διασφαλίσετε τις πολιτικές εξελίξεις εν οψει των εκλογών με απλή αναλογική. Γιαυτό δώσατε εντολή να παρακολουθείται ο κ. Ανδρουλάκης. Είναι ο ορισμός της υπονόμευσης της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Για την παρακολυθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη είπε: «Τον κ. Κουκάκη δεν τον ακούγατε για εθνικούς λόγους, αλλά επειδή ερευνούσε για τη νομοθετική σας πρωτοβουλία για ασυλία σε υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών. Αυτό ερευνούσε, το πολύ ενοχλητικό για εσάς. Και τα δημοσιεύματα σας οδήγησαν στην παγίδευση του τηλεφώνου του. Όχι μονο γνωρίζατε, αλλά ήσασταν ο ιθυνων νους αυτής της παρακρατικής λειτουργίας. Η αθλιότητα των μεθόδων σας συνάδει με την αθλιότητα της πολιτικής σας».

«Είστε αποκλειστικός υπεύθυνος μιας ωμής παραβίασης. Γι’ αυτό οφείλεται να απολογηθείτε» πρόσθεσε.

Σχετικά με την ακρόαση Δεμίρη, ο κ. Τσίπρας είπε πως ο νέος διοικητής της ΕΥΠ απάντησε ότι κανείς δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις «και σήμερα το επιβεβαιώσατε και εσείς υψώνοντας και τον τόνο».

Η αναφορά αυτή του κ. Τσίπρα ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στα κυβερνητικά έδρανα.
Εκλογές και ανένδοτος θεσμικός αγώνας

Κλείνοντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί και προσφύγει στις κάλπες άμεσα: «Σας ενθαρρύνω παραιτηθείτε. Δώστε τη δυνατότητα στους Έλληνες να κρίνουν και να αποφάσισουν. Μην βυθίζετε άλλο την χώρα σε κλίμα ζόφου και ανωμαλίας. Οι καθεστωτιές πρακτικές δεν μπορούν να γίνουν πια ανεκτές».

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση την κάλεσε σε «ανένδοτο θεσμικό αγώνα για την προάσπιση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων του πολίτη, για να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα, να απαλλαγεί η χώρα από το τοξικό νέφος της ανηθικότητας».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ