Βόρεια Ηλεία | Συνεχίζεται η συγκομιδή της πρωιμότερης φράουλας στην Ευρώπη

Eντονη κινητικότητα παρουσιάζεται αυτή την περίοδο στη Βόρεια Ηλεία, όπου πραγματοποιείται η συγκομιδή της φράουλας Fortuna, 15 ημέρες νωρίτερα από κάθε άλλο μέρος της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον γεωπόνο και διαχειριστή της εταιρείας Georion, Φάνη Παπανικολόπουλο, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στην περιοχή έχουν αυξηθεί κατά 10% σε σχέση με την περσινή χρονιά και χωρίς να είναι σε θέση ακόμα να γνωρίζει για τις αποδόσεις, εκτιμά ότι πρόκειται για μία χρονιά με θετικό πρόσημο.

Όπως επισημαίνει ο κ. Παπανικολόπουλος, η αύξηση των εκτάσεων περίπου κατά 12.000 στρέμματα, προέκυψε μετά τις ικανοποιητικές αποδόσεις της περσινής σεζόν, σε συνδυασμό με το άνοιγμα νέων αγορών, γεγονός το οποίο έδωσε κίνητρο στους παραγωγούς. Η καλή της απόδοση, άλλωστε, αποτέλεσε και την αιτία για τη στροφή των παραγωγών από την ποικιλία Camarosa, η οποία αποτελούσε το 80% της παραγωγής, στην ποικιλία Fortuna. Σε ό,τι αφορά την τιμή, κυμαίνεται στα 2,8 με 3 ευρώ το κιλό.

Γεύση, όψη και ουσία

Αναφορικά με την ποιότητα της παραγωγής, και φέτος είναι ιδιαίτερα υψηλή όχι μόνο στην εμφάνιση και στη γεύση, αλλά και στις οργανοληπτικές του ιδιότητες. «Προσπαθούμε μέσα από προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης να παράγουμε ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα, ώστε να ανοίγουμε καινούργιες αγορές. Ακόμη και ποικιλίες του πολλαπλασιαστικού υλικού που χρησιμοποιούμε είναι δικής μας παραγωγής», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπανικολόπουλος. Η συγκομιδή της Fortuna θα συνεχιστεί μέχρι και τον Μάιο.

Ιδιαίτερη ικανοποίηση φαίνεται να επικρατεί και για τις νέες ποικιλίες φράουλας, όπως η Victory και η Rosiera, οι οποίες την προηγούμενη χρονιά φυτεύτηκαν πειραματικά και, αφού διαπιστώθηκε η καλή τους «συμπεριφορά», φέτος φυτεύτηκαν περισσότερες εκτάσεις. Πρόκειται για εξειδικευμένες ποικιλίες που έχουν ξανθό χρώμα και παρουσιάζουν ομοιομορφία και μεγάλο μέγεθος. Έχουν αυξημένη ζήτηση στις αγορές της Ευρώπης και όχι στη Ρωσία, όπου οι καταναλωτές προτιμούν το «παραδοσιακό» έντονο κόκκινο χρώμα. Η συγκομιδή των συγκεκριμένων ποικιλιών εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει περί τα τέλη Δεκεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, σημαντικές καταστροφές σε θερμοκήπια φράουλας, αλλά και κηπευτικών στην Κάτω Παναγιά και στη Μυρσίνη του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης προκάλεσαν οι έντονοι άνεμοι που σάρωσαν την περιοχή πριν από λίγες ημέρες.

Ύπαιθρος