Βελόπουλος: «Ξεγελάσατε τον Έλληνα και τώρα τον γδέρνετε»

Ομιλία του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου στην Βουλή, κατά την συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής»

Επειδή άκουσα τον κο Ανδρουλάκη, να πω ότι τα Ελληνοτουρκικά είναι διμερές θέμα. Δεν είναι ευρωπαϊκό. Γιατί τα σύνορα τα φυλά ο στρατός. Η Ευρώπη δεν έχει στρατό. Όταν αποκτήσει στρατό και γίνει αυτόφωτη οντότητα, τότε ο ευρωπαϊκός στρατός θα βρεθεί απέναντι στον τουρκικό. Επίσης, να σας θυμίσω ότι οι μεγαλύτερες επενδύσεις των ευρωπαϊκών εταιρειών είναι στην Τουρκία. Μην περιμένετε λοιπόν οι Ευρωπαίοι να πυροβολήσουν τα πόδια τους.

Ακούγοντας όμως νωρίτερα τον πρωθυπουργό εξεπλάγην. Να πω λοιπόν ότι το my data δεν λειτουργεί. Επαίρεται γι’ αυτό αλλά το σύστημα δεν δουλεύει. Τα νούμερα που παρέθεσε είναι εκτιμήσεις όχι μελέτες. Κανείς δεν ξέρει. 40 χρόνια αυτό το κράτος δεν έμαθε πόσα μπορεί να εισπράξει από το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Και χάρηκα όταν άκουσα ότι ο πρωθυπουργός θέλει να πατάξει το λαθρεμπόριο καυσίμων. Και τον ρωτώ: ποιόν κυνηγά; Είναι άλλο πράγμα ο λαθροδιακινητής και άλλο ο λαθρέμπορος. Λαθροδιακινητής είναι το βυτιοφόρο και κάποιος βενζινάς, ενώ λαθρέμπορος είναι το δεξαμενόπλοιο και οι φίλοι σας. Στα διυλιστήρια πηγαίνετε λοιπόν., εκεί που μπαίνουν τα φορτηγά. Βάλτε gps στα βυτιοφόρα για να δείτε πού θα πάνε. Δεν ξέρετε ούτε τα βασικά. Λέτε ότι θα κλείσετε τα βενζινάδικα. Καλά δεν γνωρίζετε ότι έχουν μπροστινούς;

Μίλησε για τα ακίνητα. Δεν ξέρετε τα βασικά για τα ακίνητα. Ξέρετε ότι τα ακίνητα είναι φούσκες. Αγοράζετε με αντικειμενική αξία. Αυτό δεν ισχύει σε καμμία ευρωπαϊκή χώρα. Πώς θα πάρετε το μαύρο χρήμα από αυτόν που αγοράζει το ακίνητο;;

Σε ό,τι αφορά τα μετρητά, ό,τι κάνετε δεν το κάνετε για τη φοροδιαφυγή. Γιατί όλα πρέπει να γίνονται μέσω τραπεζών; Απλώς εξυπηρετείτε τους τραπεζίτες με τις προμήθειες. Νομοθετείτε όχι για το συμφέρον των πολιτών αλλά των τραπεζιτών. Θέλετε να φτιάξετε μια αχρήματη κοινωνία. Δεν μπορεί να γίνει. Από την εποχή των σπηλαίων υπήρχε η ανταλλακτική οικονομία.

Μου είπε ένας υπερήλικας ότι, μιας και μιλάμε για φοροδιαφυγή και παράνομο χρήμα, ας κάνουν έναν έλεγχο στα «πόθεν έσχες» των πολιτικών για να δούμε πώς έχουν τα ακίνητα και τα χρήματα στις τράπεζες. Έχει άδικο; Όχι. Έχει δίκιο!

Είπε ο πρωθυπουργός ότι οι Έλληνες πρέπει να αποκτήσουν φορολογική συνείδηση και να κόβουν αποδείξεις όλοι. Ναι. Αλλά μην κυνηγάτε τον κόσμο ως κυνηγοί κεφαλών. Δώστε κίνητρα για να ζητούν οι πολίτες αποδείξεις. Ακούστε την πρότασή μας. Ό,τι αγοράζω μπαίνει στα έξοδά μου. Τι έσοδα έχω; 10 ευρώ. Τι έξοδα έχω; 8 ευρώ. Τα 2 ευρώ φορολογούνται. Είναι ο ΦΠΑ. Θα αναγκαστούν όλοι να κόψουν αποδείξεις.

Ο πρωθυπουργός συνέκρινε ανόμοια πράγματα. Το ελληνικό φορολογικό σύστημα στηρίζεται στους έμμεσους φόρους, ενώ στην Ευρώπη όχι. Στηρίζεται στην παραγωγή. Αφού λοιπόν αυξάνετε το αφορολόγητο, μειώστε τους έμμεσους φόρους. Δεν το κάνετε όμως. Αυτό είναι παραδοχή της αποτυχίας σας.

Το 2019 είχατε πει ότι θα καταργούσατε το τέλος επιτηδεύματος για όλους το 2023. Το καταργήσατε; Όχι. Για μερικούς μόνο.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για 21.000 ελεύθερους επαγγελματίες που εισπράττουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, υπαινισσόμενος ότι φοροδιαφεύγουν. Τους τσουβάλιασε όλους ως εν δυνάμει φοροφυγάδες. Γιατί δεν τους ελέγχετε; Γιατί δεν μπορείτε! Δεν

μπορούν οι υπηρεσίες. Δεν υπάρχει προσωπικό. Και μας λέτε ότι θα κάνετε έλεγχο σε 30-40 χιλιάδες που δεν θα αποδεχθούν τα τεκμήρια. Πώς θα τους ελέγξετε αυτούς;

Με τη ρύθμιση αυτή προσδοκάτε να πάρετε 400 εκατ. ευρώ, ενώ η απώλεια ΦΠΑ είναι 4 δισ. Ιδού τα χρήματα! Κόψτε αποδείξεις. Βάλτε τον Έλληνα να ζητά αποδείξεις. Δώστε κίνητρα.

Είπατε για τα τεκμήρια των ελευθέρων επαγγελματιών στην Ευρώπη. Ας μιλήσουμε λοιπόν για την Ευρώπη: Στην Ιταλία το όριο εσόδων είναι 85.000 ευρώ για όλες τις δραστηριότητες. Στην Γαλλία το όριο για την εμπορία είναι 188.700 ευρώ, ενώ για την παροχή υπηρεσιών είναι 77.700 ευρώ. Στην Σλοβενία το όριο είναι 50.000.

Δυστυχώς όμως μπλέξαμε άσχημα με εσάς. Συγκρίνετε συνεχώς ανόμοια πράγματα. Οι συγκρίσεις που έκανε ο πρωθυπουργός ήταν απογοητευτικές.

Φτιάξατε ένα ασύμβατο με τη λογική κράτος. Φτιάξατε το νόμο 4804 του 2021, που μιλά για το ασυμβίβαστο λόγω οφειλών και λέει ότι αν κάποιος εκλεγεί δήμαρχος, αντιδήμαρχος, δημοτικός σύμβουλος κλπ, αν έχει κάποια οφειλή που υπερβαίνει τα 300 ευρώ, οφείλει να την εξοφλήσει εντός 10 ημερών, διαφορετικά χάνει τα δικαιώματά του, χάνει το δήμο, την αντιδημαρχία κλπ. Και αναρωτιέμαι, η ΝΔ χρωστά 450 εκατ. ευρώ και άλλα τόσα το ΠΑΣΟΚ. Γιατί λοιπόν δεν χάνουν τις καρέκλες τους; Είστε σβερκωμένοι στον Έλληνα 40 χρόνια τώρα και δεν παραιτείστε. Εφαρμόστε επιτέλους το νόμο που ψηφίσατε.

Το φορολογικό ν/σ που φέρατε ξεκινά από ένα φαινομενικά σωστό αίτιο, το ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν λίγα στην εφορία και καταλήγει σε ένα εσφαλμένο αιτιατό, την τεκμαρτή φορολογία επί δικαίων και αδίκων. Δηλαδή, επειδή η εγκληματικότητα των ανηλίκων έχει αυξηθεί σε ποσοστό 30%, θα πρέπει να τιμωρήσουμε τεκμαρτά όλους τους ανήλικους; Αυτό λέτε!

Έστω ότι μια ελληνική εταιρεία Α αγοράσει μετοχές μιας άλλης εταιρείας Β που έχει έδρα εντός ΕΕ, έναντι 200 χιλιάδων ευρώ και αποκτά το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της. Μετά από 3 χρόνια και ενώ η εταιρεία Β έχει ανεβάσει κερδοφορία, η εταιρεία Α πουλά το μερίδιό της για 5 εκατ. ευρώ. Γνωρίζετε πόσο φόρο θα πληρώσει η εταιρεία Α, για τα 4.800.000 ευρώ κέρδη που έβγαλε; Μηδέν! Χτυπήστε τα λαμόγια και αφήστε τους ελεύθερους επαγγελματίες ανέγγιχτους.

Έστω, τώρα, ότι ένας ηλεκτρολόγος, που συνήθως έχει 6.000 ευρώ κέρδη, θα κόψει επιπλέον τιμολόγια 5.000 ευρώ προς εταιρείες. Οι εταιρείες θα εκπέσουν τη δαπάνη με συντελεστή 22%, ενώ ο ηλεκτρολόγος θα πληρώσει φόρο για τα αντίστοιχα έσοδα με 9%. Από αυτή τη συναλλαγή το δημόσιο θα χάσει 13%. Είναι λάθη αυτά που κάνετε

Και πείτε μου από ποια οικονομική θεωρία προκύπτει ότι τα χρόνια λειτουργίας μιας επιχείρησης φέρνουν επιπλέον κέρδη, σε σύγκριση με μια νεώτερη επιχείρηση; Αυτό είναι φαυλότητα.

Από πού προκύπτει ότι ο μέσος ΚΑΔ μπορεί να δώσει δίκαιη φορολόγηση;

Κάνετε σύγκριση με τους μισθωτούς, που με μια μέση φορολόγηση 15.000 ευρώ τεκμαρτό, έχουν αφορολόγητο 8.300 ευρώ, άρα τα 7.000 ευρώ έχουν φόρο 9%. Δηλαδή φόρο 650 ευρώ. Σε αναντιστοιχία, για μία ατομική επιχείρηση η φορολογία είναι πάνω από 2.000 ευρώ και δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν η προκαταβολή φόρου. Άρα ο ελεύθερος επαγγελματίας

μπορεί να φθάσει τα 3.000 – 4.000 ευρώ φόρο! Πώς είναι δυνατόν να συγκρίνετε ανόμοια πράγματα;

Ας κάνουμε όμως μια σύγκριση στους μισθούς που έπαιρναν το 2021 στην Ελλάδα και στη Γερμανία, 4 διαφορετικοί κλάδοι επαγγελματιών: οι μηχανικοί, οι προγραμματιστές, οι γραμματείς και οι λογιστές.

Μπήκα στην σελίδα του ΕΦΚΑ και είδα ότι, το 2021 ο μηχανικός στην Ελλάδα έπαιρνε 1.326 ευρώ μικτά, ενώ στην Γερμανία ο αντίστοιχος μισθός ήταν 5.440 ευρώ.

Ο προγραμματιστής έπαιρνε 2.820 ευρώ μικτά στην Ελλάδα, και στην Γερμανία έπαιρνε 4.740 ευρώ μικτά!

Ο γραμματέας έπαιρνε στην Ελλάδα 1.342 ευρώ μικτό μισθό και στην Γερμανία έπαιρνε 3.200 ευρώ μικτά!

Ο Ώστιν Ο’ Μάλλεϊ, μεγάλη μορφή, διανοούμενος, έλεγε ότι «όταν βάζεις φόρους και όταν κουρεύεις πρόβατα, καλό είναι να σταματάς πριν γδάρεις το πετσί»! Ο πολιτικός κουρεύει το πρόβατο και ο πολιτικάντης το γδέρνει. Αποφασίστε τι είστε. Πολιτικοί ή πολιτικάντηδες;

Ο κος Φάμελλος είπε ότι είναι υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία. Και ρωτώ; Τι να συζητήσουμε με τον Τούρκο που θέλει το μισό Αιγαίο και τη Θράκη; Επίσης μας λέτε ότι θα πάτε στη Χάγη, χωρίς τα 12 ναυτικά μίλια και χωρίς ΑΟΖ! Μα έτσι απεμπολείτε το ναυτικό μας δικαίωμα και πάμε στη Χάγη με μειονέκτημα. Το διεθνές δίκαιο είναι ξεκάθαρο.

Άκουσα τον Ερντογάν να λέει «φίλε μου Κυριάκο» και συγκινήθηκα. Λέει ο Ερντογάν: «Φίλε μου Κυριάκο να μιλήσουμε για όλα τα θέματα και για τη Θράκη». Μα και μόνο που ανέφερε τη Θράκη θα έπρεπε να του απαγορεύσουμε να έρθει στην Ελλάδα. Η αναφορά του είναι κατάφωρη παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης. Λέει επίσης: «Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε, αν δεν μας απειλήσετε».

Και ύστερα έχουμε εκείνη την απάντηση του κου Μαρινάκη, του κυβερνητικού εκπροσώπου, που είπε ότι η κυβέρνηση δεν γνωρίζει αν ο Ερντογάν θα πάει στη Θράκη. Είμαστε καθόλου σοβαροί; Σε ποια χώρα στον πλανήτη υπάρχει αυτό; Έρχεται εδώ ηγέτης άλλης χώρας και γνωρίζουμε το πρόγραμμά του; Είμαστε μπανανία εδώ;

Υπάρχει όμως και ένα άλλο θέμα. Ο Ερντογάν έστειλε και τρίτη επιστολή στον ΟΗΕ πιο σκληρή και γεμάτη «νομικούς ισχυρισμούς», στην οποία σε 5 σελίδες μιλά για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Αυτή η επιστολή παραμένει ακόμα αναπάντητη από την ελληνική πλευρά, παρά το γεγονός ότι έχει κατατεθεί από τα μέσα Σεπτεμβρίου του 2022 και έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΗΕ!

Αντίστοιχη επιστολή – απάντηση της Ελλάδας, που να είναι αναρτημένη, για την ώρα τουλάχιστον, δεν υπάρχει! Δηλ. έχουμε de facto & de jure αποδοχή της απαίτησης της Τουρκίας. Αυτό είναι κερκόπορτα.

Η Τουρκία είναι ακόρεστη. Ο θυμόσοφος ελληνικός λαός έλεγε: «Τούρκον είδες; Γρόσια θέλει. Κι άλλον είδες; Κι άλλα θέλει».

Αν και έχετε φιλικές σχέσεις με τους Τούρκος, δεν παίρνετε κανένα παράδειγμα από αυτούς. Το 1995 το ΑΕΠ της Ελλάδας ήταν λίγο μικρότερο από αυτό της Τουρκίας και μεγαλύτερο από όλων των χωρών των Βαλκανίων μαζί. Το 2023 το ΑΕΠ της Ελλάδα αντιστοιχεί στο 1/4 του ΑΕΠ της Τουρκίας και υστερεί μακρά από το ΑΕΠ της Ρουμανίας!

Όταν οι πολίτες πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ και βλέπουν το ελαιόλαδο στα 20 ευρώ / λίτρο και το γάλα για το παιδί τους να είναι απλησίαστο, θα μπορούν να επικαλούνται απλώς την επενδυτική βαθμίδα και όλα θα πηγαίνουν καλά. Επιτέλους νομοθετήστε υπέρ του Έλληνα πολίτη.

Και πάμε στην αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος. Οι πάροχοι μάλιστα έβγαλαν και πίνακα πράξεων, για να δουν τι θα κάνουν με το ρεύμα και πώς θα το πληρώνουν.

Και η μεγάλη απάτη με το ρεύμα είναι η εξής: πολλοί πάροχοι ανακοίνωσαν τη βασική τιμή χρέωσης για το πράσινο τιμολόγιο. Αυτή την τιμή την κλειδώνουν για 6 μήνες, αλλά αυτό που δεν ξέρει ο καταναλωτής είναι ότι από μήνα σε μήνα θα αλλάζει το ποσοστό έκπτωσης. Π.χ. τα 12 λεπτά που προσφέρει ως βασική τιμή ένας πάροχος προκύπτουν από μία έκπτωση 50%. Δηλ. η βασική τιμή ήταν τα 24 λεπτά, αλλά τον Ιανουάριο η έκπτωση ήταν 50%. Άρα ξεκινά με 12 λεπτά! Τα 24 λεπτά υποχρεωτικά θα μένουν σταθερά για 6 μήνες, όχι όμως και τα ποσοστά έκπτωσης! Τον Φεβρουάριο η έκπτωση μπορεί να μην είναι 50%, αλλά 10%, οπότε ο καταναλωτής θα χρεώνεται με 21,6 λεπτά. Αυτό είναι ένα τρικ των παρόχων για να προσελκύσουν πελάτες με φθηνή τιμή εκκίνησης, αλλά μήνα – μήνα θα τους ροκανίζουν την έκπτωση.

Μεγάλη σημασία έχει ποιες είναι οι τιμές των συντελεστών που ενεργοποιούν τις ρήτρες αναπροσαρμογής. Άλλο ένα σημαντικό νούμερο είναι ο συντελεστής Α (της προσαύξησης). Όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή του, τόσο πιο πολλά θα χρεώνεται ο καταναλωτής από τον τύπο της ρήτρας.

Απλά οι πάροχοι είναι ψεύτες και κλέφτες!

Μία ερώτηση: με τη ΝΔ του κου Μητσοτάκη οι κλέφτες του Σημίτη απέκτησαν ακαταδίωκτο; Το Δημόσιο δεν παρέστη σε δίκη για το σκάνδαλο των μιζών του κου Παπαντωνίου. Γιατί; Η ΖΗΜΕΝΣ δεν είχε πει ότι θα έκανε εργοστάσιο 600 θέσεων στην Ελλάδα. Το εργοστάσιο πού είναι;; Προς τι όλα αυτά τα σκάνδαλα και γιατί τα χαΪδεύετε;

Φτιάξατε ένα κράτος – καρτέλ των ολιγαρχών και των λαθρεμπόρων. Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Όπως έγινε στις ΗΠΑ με την ποτοαπαγόρευση το 1920, που ο Αλ Καπόνε με τη μαφία για να πουλήσει ποτά εκμεταλλευόταν το νόμο: αν ήθελε κάποιος ουίσκυ του το πουλούσε ως φάρμακο, αφού ο γιατρός το έδινε σε συνταγή. Αν κάποιος προτιμούσε μπύρα, του έβαζε μια ετικέτα που έλεγε NEAR BEER (σχεδόν μπύρα). Και όλα γίνονταν νόμιμα, με το χρήμα να ρέει. Πάντα βέβαια με την κάλυψη των διωκτικών αρχών και των τότε πολιτικών.

Στην Ελλάδα ευδοκιμούν πολλοί τέτοιοι κύριοι. Τώρα βάζουν λίγο χρώμα στο πετρέλαιο και γίνεται πετρέλαιο κίνησης. Έτσι το εμπόριο γίνεται νόμιμο. Αισχροκερδούν οι εταιρείες τροφίμων αλλά νόμιμα, αφού οι πολιτικοί και οι διωκτικές αρχές δεν ενδιαφέρονται ή ενδιαφέρονται αλλά για πράγματα των ολιγαρχών. Έτσι κι αλλιώς «παίρνουν» χρήματα από τους πολίτες με τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και τον φόρο πάνω στο φόρο.

Έχετε δημιουργήσει μια ιδιότυπη δημοκρατία. Την δική σας δημοκρατία. Και την δημοκρατία των ολιγαρχών και των πολύ φτωχών πολιτών. Κάνετε τους Έλληνες φτωχούς. Είστε η κυβέρνηση της ψυχολογικής βίας των φτωχών. Της χειρότερης βίας. Όπως έλεγε ο Γκάντι: «η χειρότερη μορφή βίας είναι η φτώχεια».

Επίσης, αυτό το θέμα με την golden visa προσέξτε το. Είναι φούσκα και θα σκάσει. Και όταν σκάσει θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Σταματήστε το τώρα!

Εμείς διαφέρουμε από εσάς. Είμαστε υπέρ του κοινωνικού ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού με κρατική επιστασία. Είμαστε υπέρ της επιχειρηματικότητας αλλά με γνώμονα τον ανταγωνισμό, στο πλαίσιο των δημοκρατικών κανόνων της κοινωνίας και της αγοράς.

Εσείς υποσχόσασταν μεροληπτική μεταχείριση υπέρ των ελευθέρων επαγγελματιών, που σήμερα τους κατακρεουργείτε, γιατί υπηρετείτε τους ολιγάρχες και όχι τον μικρομεσαίο Έλληνα πολίτη.

Κύριοι της ΝΔ, ξεγελάτε τον Έλληνα με την βοήθεια των ΜΜΕ. Αλλά όπως έλεγε ο Αβραάμ Λίνκολν «μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, μπορείς να ξεγελάς λίγους για όλο τον καιρό, αλλά δεν μπορείς να τους ξεγελάς όλους όλο τον καιρό». Αυτό κάνατε εσείς. Ξεγελάσατε τον Έλληνα και τώρα τον γδέρνετε.