Τζο Μπάιντεν: «Για όνομα του Θεού, ο Πούτιν δεν μπορεί να μείνει στην εξουσία»

«Είμαστε δίπλα στην Ουκρανία. Τελεία.»

Κατηγορηματικός ήταν ο Τζο Μπάιντεν στην ομιλία που παρέθεσε στη Βαρσοβία, σήμερα Σάββατο (26/3) το απόγευμα, κατά την επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Πολωνία, προειδοποιώντας τη Ρωσία να μην «κινηθεί ούτε μία ίντσα κατά των περιοχών του ΝΑΤΟ».

Δίνοντας μια «σημαντική ομιλία», όπως τη χαρακτήρισε ο Λευκός Οίκος, από τη Βαρσοβία, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι «η Ρωσία έχει στραγγαλίσει τη δημοκρατία» ενώ απηύθυνε μήνυμα προς τους Ουκρανούς πολίτες, λέγοντας ότι «αυτός ο πόλεμος δεν θα τελειώσει σύντομα».

Η μάχη «μεταξύ της δημοκρατίας και της απολυταρχίας» θα είναι μακρά, είπε ο Τζο Μπάιντεν και τόνισε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται «στο πλευρό» της Ουκρανίας.

«Είμαστε δίπλα στην Ουκρανία. Τελεία.»

«Αυτή η μάχη δεν θα κερδηθεί σε λίγες ημέρες ή μήνες. Πρέπει να οπλιστούμε για μια μακρά μάχη ενώπιον μας», είπε ο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στο παλάτι της Βαρσοβίας, προτού διαβεβαιώσει τους Ουκρανούς: «Βρισκόμαστε στο πλευρό σας. Το μήνυμά μου προς τον λαό της Ουκρανίας είναι ένα μήνυμα που παρέδωσα σήμερα στον υπουργό Εξωτερικών και στον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας, που πιστεύω ότι είναι εδώ απόψε: Είμαστε δίπλα σας. Τελεία», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Τώρα στον αιώνιο αγώνα για τη δημοκρατία και την ελευθερία, η Ουκρανία και ο λαός της βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, αγωνίζονται για να σώσουν το έθνος τους και η γενναία αντίστασή τους είναι μέρος ενός ευρύτερου αγώνα για… βασικές δημοκρατικές αρχές που ενώνουν όλους τους ελεύθερους ανθρώπους», ανέφερε, ακόμη, ο Τζο Μπάιντεν.

«Ο κόσμος έχει γίνει πολλές φορές έρμαιο των φιλοδοξιών των λίγων. Το μήνυμά μου στην Ουκρανία: είμαστε μαζί σας, κάντε κουράγιο. Τα τελευταία χρόνια η ολιγαρχία έχει αρχίσει να επιτίθεται, να σηκώνει κεφάλι και να περιφρονεί τις αρχές της δημοκρατίας. Αυτό συμβαίνει και στη Ρωσία» συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος και δήλωσε ότι είπε ψέματα ο Πούτιν ότι δεν εισέβαλε στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας την «αποναζιστικοποίηση» που έχει επικαλεστεί ο Ρώσος πρόεδρος ως πρόφαση.

«Αυτά που λέει ο Πούτιν απέχουν πολύ από την αλήθεια», είπε ο Τζο Μπάιντεν. «Ποτέ δεν έχουμε προσπαθήσει να καταστρέψουμε τη Ρωσία. Η Ρωσία δεν έχει δείξει ποτέ ενδιαφέρον για διπλωματία και είχε σκοπό να χρησιμοποιήσει τη βία από την αρχή», σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος κατήγγειλε τη Ρωσία ότι ξεκίνησε έναν πόλεμο «χωρίς καμία πρόκληση».

Σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν, πρόκειται για πραγματική πρόκληση για την τάξη πραγμάτων που επικράτησε μετά τον Β’ ΠΠ, έναν πόλεμο που κατέστρεψε την Ευρώπη και «δεν μπορούμε να επιστρέψουμε πάλι εκεί».

«Το μόνο πράγμα που θα αποτρέψει τον Πούτιν είναι η τιμωρία», επισήμανε ο Τζο Μπάιντεν. «Και για αυτό όλος ο κόσμος ενώθηκε για να επιβάλλει πρωτοφανείς κυρώσεις στη Ρωσία. Η ρωσική οικονομία θα μειωθεί στο ήμισυ μέσα στα επόμενα χρόνια και σύντομα δεν θα βρίσκεται καν στις πρώτες οικονομίες του κόσμου. Οι κυρώσεις είναι ένας τρόπος εξισορρόπησης της στρατιωτικής βίας», σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Μήνυμα στον λαό της Ρωσίας: «Δεν είστε εχθρός»

Παράλληλα, έστειλε το εξής μήνυμα στον λαό της Ρωσίας: «Πάντα μιλούσα ευθέως και ειλικρινά σε εσάς, τον ρωσικό λαό, επιτρέψτε μου να το πω αν μπορείτε να ακούσετε: Δεν είστε εχθρός μας. Αρνούμαι να πιστέψω ότι επικροτείτε τη δολοφονία αθώων παιδιών και παππούδων ή ότι δέχεστε νοσοκομεία, σχολεία, μαιευτήρια — για όνομα του Θεού — να χτυπηθούν με ρωσικούς πυραύλους και βόμβες», είπε ο Τζο Μπάιντεν.

Αναφορικά με την Ευρώπη, παρατήρησε ότι «πρέπει να τερματίσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα».

Καταλήγοντας, επιχείρησε να στείλει μήνυμα ελπίδας: «Μετά τις πιο σκοτεινές ώρες, ακολουθεί η μεγάλη πρόοδος. Ας θυμηθούμε τα σφυριά που έριξαν το τείχος του Βερολίνου το 1989» και πρόσθεσε: «Ποτέ μην χάνετε την ελπίδα σας, ποτέ μην φοβάστε. Ένας δικτάτορας δεν θα σταματήσει τη θέληση των ανθρώπων να είναι ελεύθεροι».

«Η Ουκρανία δεν θα είναι ποτέ μία νίκη για τη Ρωσία» είπε και κατέληξε με την εξής φράση, αναφερόμενος στον Βλαντίμιρ Πούτιν: «Για όνομα του Θεού, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία».

newsit.gr