Τσίπρας: Εκτσογλανισμός είναι η ατιμωρησία εκλεκτών της εξουσίας, όπως ο Λιγνάδης

Την αποπομπή του υφυπουργού Παιδείας που χαρακτήρισε «μύθο» το Πολυτεχνείο ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο νομοσχέδιο για την Παιδεία, τονίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης οδηγεί την Ν.Δ σε ακροδεξιό κατήφορο. Παράλληλα δεσμεύθηκε για την κατάργηση του νομοσχεδίου της Ν.Κεραμέως με το οποίο διαφωνεί η αντιπολίτευση και η πανεπιστημιακή κοινότητα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στηλίτευσε την αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη ενώ άσκησε έντονη κριτική στον πρωθυπουργό για τον τοξικό λόγο που εισάγει στην πολιτική αντιπαράθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το τέλος της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν από τη συζήτηση και δεν θα παραστούν στην ψηφοφορία.
Αποπομπή Συρίγου ή παραίτηση Μητσοτάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του ζήτησε είτε την αποπομπή του υφυπουργού Παιδείας, είτε την παραίτηση του πρωθυπουργού μιλώντας για «πρωτοφανή αναθεώρηση της ιστορίας». Έθεσε μάλιστα το ερώτημα αν «είναι αυτή η θέση του κόμματος του Κωνσταντίνου Καραμανλή απαντήστε μας;». Κατηγόρησε τον Άγγελο Συρίγο λέγοντας ότι προσπαθεί «να επανεκλεγεί βουλευτής από το ακροδεξιό ακροατήριο». Επίσης κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή την αποστροφή του στην έννοια «λαός» στην τελευταία ομιλία του στην Βουλή λέγοντας πως «έχει ερωτευθεί το αρκτικόλεξο ΛΑΟΣ γι αυτό δεν αναγνωρίζει έννοια «λαός». Αναφερόμενος στην δήλωση Συρίγου είπε ότι «ο αρχηγός σας να πάρει μια θέση. Η να αποπέμψει τον κ.Συρίγο ή να παραιτηθεί ο ίδιος» . Τονίζοντας ότι «αυτή είναι η μετάλλαξη του κ.Μητσοτάκη προς την άκρα δεξία» και προσθέτοντας όμως ότι «δεν θα γίνει και η μετάλλαξη του ελληνικού πανεπιστημίου στον τόπο μας». Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας άφησε αιχμή για το ΠΑΣΟΚ θέτοντας το ερώτημα: «Με αυτούς θα φτιάξετε σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση;» καλώντας την Χαριλάου Τρικούπη να πάρει θέση όχι για τα όσα είπε ο Άγγελος Συρίγος αλλά για το αν θα συμπράξει πολιτικά με την Νέα Δημοκρατία.
“Θα σας ταράξουμε στην νομιμότητα”

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε απάντηση και στην χθεσινή δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη που συνέδεσε τον ΣΥΡΙΖΑ με την εμπρηστική επίθεση στον ραδιοσταθμό Real. Όπως είπε «το γάντι του διχασμού που έριξε χτες ο κύριος Μητσοτάκης από αυτό το βήμα εμείς δεν πρόκειται να το σηκώσουμε. Στο στόχο του διχασμού, στον οποίο θέλει για ίδιον όφελος να παρασύρει την κοινωνία, εμείς αντιτάσσουμε το στόχο της ενότητας της κοινωνίας εναντίον του ίδιου και της καταστροφικής πολιτικής του. Και για να παραφράσω τα λόγια ενός μεγάλου κοινοβουλευτικού άνδρα της αριστεράς, σε άλλες ταραγμένες εποχές, του Ηλία Ηλιού. Εμείς, κ.Μητσοτάκη και κύριοι της πλειοψηφίας, Θα σας ταράξουμε στην ομιμότητα. Θα σας ταράξουμε στηνπολιτική ψυχραιμία. Θα σας ταράξουμε στη νηφαλιότητα και στην υπευθυνότητα. Στον τοξικό σας κατήφορο δε θα παρασυρθούμε. Γιατί είναι επικίνδυνος για τη Δημοκρατία, γιατί είναι επικίνδυνος για το τόπο. Το χορό του διχασμού ας τον σύρετε μόνοι, μαζί με τους οργανοπαίχτες των συμφερόντων που υπηρετείτε και τους χειροκροτητές της ενημέρωσης 108. Κατανοούμε ότι βρίσκεται ο αρχηγός σας σε πανικό από τα αδιέξοδα της ανεπάρκειάς του να διαχειριστεί τις κρίσεις που ο ίδιος πολλαπλασίασε. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί να γίνεται παραγωγός τοξικότητας και διχασμού».
“Εκτσογλανισμός είναι η υπόθεση Λιγνάδη”

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην αποφυλάκιση του καταδικασμένου για 2 βιασμούς και διορισμένο από την Ν.Δ στην διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη. Απαντώντας έτσι στις χθεσινές κατηγορίες για «εκτσογλανισμό» που επέρριψε στον ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός. Όπως είπε «μιας και μίλησε για εκτσογλανισμό ο κος Μητσοτάκης, να σας πω ποιος είναι ο εκτσογλανισμός: Είναι όταν η κοινωνία αισθάνεται ότι σε αυτόν τον τόπο δεν υπάρχει δίκαιη δικαιοσύνη. Γιατί όταν είσαι άνθρωπος της εξουσίας, είσαι φίλος υπουργών και καναλαρχών, περιβάλλεσαι από ασυλία. Ακόμη και αν έχεις διαπράξει το απεχθέστερο έγκλημα. Ακόμη και αν είσαι βιαστής ανηλίκων όπως ο εκλεκτός σας κος Λιγνάδης. Που θα μας κουνάει και το δάκτυλο τώρα. Ότι ήταν πολιτικά τα κίνητρα της δίωξής του. Αυτό είναι εκτσογλανισμός. Το αίσθημα της ατιμωρησίας και της αδικίας που μου μετέφεραν χθες οι γονείς του Ζακ. Που οι δράστες της στυγερής δολοφονίας του, επίσης αφέθηκαν ελεύθεροι, επίσης σκανδαλωδώς μετά τη καταδίκη τους. Και οι συνήγοροι πανηγύριζαν ότι νίκησαν τον ΣΥΡΙΖΑ και προπηλάκιζαν τη Μάγδα Φύσα. Αυτό είναι εκτσογλανισμός».

Εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι «στην καρέκλα του πρωθυπουργού κάθεται ένας άνθρωπος που δεν είναι μόνο ανεπαρκής, δεν είναι μόνο υπεύθυνος για το δράμα της κοινωνίας μας σήμερα,είναι και ο πιο κυνικός, ο πιο αλαζόνας, ο πιο διχαστικός πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης. Και ειλικρινά λυπάμαι που αναγκάζομαι να κάνω αυτή τη παρέμβαση σε ένα κρίσιμο νομοσχέδιο και πάρω χρόνο από τα θέματα που αφορούν τη παιδεία».
Για την Παιδεία

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εγκάλεσε τόσο τον πρωθυπουργό όσο και την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως για τις επιλογές που κάνουν στην εκπαίδευση συνολικά. Σημείωσε ότι αμφότεροι δεν γνωρίζουν τι εστί δημόσιο πανεπιστήμιο και πως λόγω βιοτικού επιπέδου δεν μπορούν να αντιληφθούν τις ανάγκες της κοινωνίας.

Όπως επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας «ζείτε σε ένα περιβάλλον κι εσείς και ο κος Μητσοτάκης, που ποτέ δε σας απασχόλησε ως γονείς, εσάς και τους ανθρώπους που συναναστρέφεστε το θέμα των σπουδών στη χώρα. Προετοιμάζετε τα παιδιά σας στα κολέγια για να κάνουν το βιογραφικό τους και να πάνε να σπουδάσουν σε κάποια φημισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας όμως, δεν ανήκουν στη δική σας τάξη. Δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Αυτά τα παιδιά δε τα σκέπτεστε ;Δεν είστε υπουργός του κολεγίου ;Είστε υπουργός όλης της Παιδείας. Θα πρέπει να σας απασχολεί η μόρφωση όλων των παιδιών». Σημείωσε μάλιστα ότι «η μόρφωση του λαού είναι ο εχθρός των εχθρών του».

Επισήμανε ότι «δεν το έχετε ζήσει κιόλας το δημόσιο πανεπιστήμιο. Ο κύριος Μητσοτάκης ποτέ δεν πέρασε ούτε έξω από ελληνικό πανεπιστήμιο για να το ξέρει. Αλλά κατέχει την απόλυτη αλήθεια. Κι έτσι, καλούμαστε να ψηφίσουμε ένα νομοσχέδιο που έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό. Δεν συμφωνεί μ’ αυτό κανείς από τους πιο άμεσα ενδιαφερόμενους. Κανείς! Οι Σύγκλητοι, οι Σύλλογοι καθηγητών, όλες οι Ομοσπονδίες εργαζομένων στα Πανεπιστήμια, η Σύνοδος Πρυτάνεων, οι φοιτητές. Ούτε καν η ΔΑΠ, η φοιτητική σας παράταξη δε συμφωνεί».

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε λέγοντας: «Είπατε ότι η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου είναι η ύψιστη ιδεολογική μάχη για σας. Μάλιστα. Δεκτό. Και ποιοι αντιπαρατάσσονται στη μάχη αυτή; Από τη μια η συμμαχία κυβέρνησης και κερδοσκόπων της Παιδείας, με ένα όργιο συκοφαντίας του δημόσιου πανεπιστημίου, κι από την άλλη ποιος είναι; Μήπως είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα της αριστεράς που έχουν όπως λέτε ιδεοληψίες; Όχι κυρία υπουργέ. Από την άλλη είναι δυστυχώς για εσάς, ολόκληρη η πανεπιστημιακή κοινότητα, που είναι αντίθετη στο νομοσχέδιό σας». Αναφέρθηκε παράλληλα στην πανεπιστημιακή αστυνομία: «Αστυνόμοι στα πανεπιστήμια αντί για δασκάλους. Αντί να πάνε στις γειτονιές που έχουμε μια δολοφονία από τη μαφία κάθε δεύτερη ημέρα».

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας παράθεσε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για 3βάθμια εκπαίδευση καθώς και την δέσμευσή του για κατάργηση του συζητούμενου νόμου. Όπως είπε «δεσμευόμαστε να θέσουμε στη κρίση του ελληνικού λαού, στην εκλογική αναμέτρηση που έρχεται, την κατάργησή του.Είναι δέσμευσή μας.Και απέναντι στον ελληνικό λαό αλλά και απένατι στην ακαδημαϊκή κοινότητα».

Επίσης έλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις λέγοντας: «Δέσμευσή μας να επαναφέρουμε την συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες όλων όσοι εργάζονται στα πανεπιστήμια, την ουσιαστική συμμετοχή όλων στα συλλογικά όργανα». Δέσμευσή μας να αναστήσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο. Να διπλασιάσουμε τη κρατική χρηματοδότηση σε βάθος τετραετίας. Να διπλασιάσουμε τις θέσεις καθηγητών σε βάθος τετραετίας, έχοντας προϋπολογίσει την δημιουργία 2000 νέων θέσεων καθηγητών κάθε χρόνο για τέσσερα χρόνια. Να επαναφέρουμε τη διάταξη για το 1 προς 1, όπου για κάθε θέση που μένει κενή λόγω συνταξιοδότησης αυτομάτως θα προκηρύσσεται. Τη νομοθετήσαμε παρά τις δυσκολίες που μας πρόβαλε η τρόικα. Εσείς την καταργείτε. Δέσμευσή μας επισης να ανοίξουμε έναν δρόμο όπου όλα τα παιδιά που θέλουν να έχουν την ευκαιρία να σπουδάσουν στη χώρα μας. Χωρίς φραγμούς. Χωρίς ΕΒΕ .Χωρίς να τους δίνουμε βορά στα κολέγια».

ΠΗΓΗ