Τροπολογία για το μείζον ζήτημα των εργατών γης

Στη Βουλή το θέμα - Παρέμβαση Δαβάκη - Τοποθέτηση Κρητικού - Δηλώσεις Προκοβάκη στον Fly

Με πρωτοβουλία του ΥπΑΑΤ, κ. Γ. Γεωργαντά ψηφίσθηκε στη Βουλή τροπολογία με την οποία παρατείνεται, έως την 30η Ιουνίου 2023, η προθεσμία υποβολής αιτήματος για την κατά παρέκκλιση μετάκληση πολίτη τρίτης χώρας για προσωρινή απασχόληση στην αγροτική οικονομία.

Με την παραπάνω πρόβλεψη διευκολύνεται ιδιαίτερα η διαδικασία μετάκλησης για όσους απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου, καθώς και για όσους βρίσκονται στη χώρα και το καθεστώς διαμονής τους δεν έχει ρυθμιστεί, ενώ για περαιτέρω διευκόλυνση των αιτούντων λειτουργεί ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Η απασχόληση των εργατών γης θα αφορά χρονικό διάστημα από 30 έως 90 ημέρες με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 90 ημέρες. Δηλαδή, θα μπορούν οι εργάτες γης να παραμείνουν στη χώρα για συνολικά 6 μήνες, εφόσον θα απασχοληθούν στις εποχικές αγροτικές εργασίες.

Επίσης, προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες καλλιεργητικές ανάγκες για τη συγκομιδή της ελιάς, προβλέφθηκε ότι για τις αιτήσεις εργοδοτών που υποβάλλονται έως την 31η Δεκεμβρίου 2022, θα αντιστοιχεί ένας (1) εργαζόμενος σε έκταση δεκαπέντε (15) στρεμμάτων στις βρώσιμες ελιές και ένας (1) εργαζόμενος σε έκταση είκοσι (20) στρεμμάτων στις ελιές ελαιοποίησης και ο ανώτατος αριθμός θέσεων απασχόλησης θα καθορίζεται από την αντιστοιχία καλλιεργήσιμης έκτασης ανά εργαζόμενο, χωρίς τον σχετικό αριθμητικό περιορισμό ανά περιφερειακή ενότητα.

Παρέμβαση Δαβάκη στην τροπολογία για τους εργάτες γης

Με παρέμβαση του βουλευτή Λακωνίας Θανάση Δαβάκη στους συναρμόδιους υπουργούς και στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης προστέθηκε σε τροπολογία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ρύθμιση που καταργεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022 τον περιορισμό στον αριθμό των εργατών γης που θα μπορούν να απασχοληθούν στη συγκομιδή της ελιάς, ανά Περιφερειακή Ενότητα.

Η τροπολογία αυτή αρχικά προέβλεπε την παράταση μέχρι 30 Ιουνίου 2023 της προθεσμίας υποβολής αίτησης στις αρμόδιες υπηρεσίες Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για την κατά παρέκκλιση διαδικασία μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών για προσωρινή απασχόληση στην αγροτική οικονομία, διατηρώντας τους περιορισμούς στον αριθμό των απασχολουμένων εργατών γης. Για τον λόγο αυτό, ο Θανάσης Δαβάκης σε διαβούλευση με τους συναρμόδιους υπουργούς Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά και σε συντονισμό με τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης, καθηγητή Στέλιο Κούτνατζη, πέτυχε να προστεθεί ο όρος ότι όσες αιτήσεις ελαιοκαλλιεργητών έχουν κατατεθεί ή κατατεθούν μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2022 να γίνονται δεκτές «χωρίς τον αριθμητικό περιορισμό ανά Περιφερειακή Ενότητα».

Με την αλλαγή αυτή ανοίγει ο δρόμος για να γίνουν δεκτές ΟΛΕΣ οι αιτήσεις που έχουν υποβάλει οι Λάκωνες ελαιοκαλλιεργητές και που μέχρι σήμερα δεν «προχωρούσαν» επειδή είχε συμπληρωθεί ο ανώτατος αριθμός εργατών για τη Λακωνία. Επίσης, όσοι αγρότες επιθυμούν μπορούν να καταθέσουν και νέες αιτήσεις για την απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα απασχόλησης σε αγροτικές εργασίες των ήδη διαμενόντων στην Ελλάδα αλλοδαπών που το καθεστώς διαμονής τους δεν έχει ακόμη ρυθμιστεί.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο κ. Δαβάκης δήλωσε:

Το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών στον πρωτογενή τομέα είναι επείγον, ειδικά τώρα την περίοδο της ελαιοσυγκομιδής. Για να λυθεί έπρεπε να καταργηθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος της ελαιοκομικής περιόδου ο περιορισμός στον αριθμό των πολιτών τρίτων χωρών που μπορούν να μετακληθούν για απασχόληση σε αγροτικές εργασίες.

Για αυτό ζήτησα από τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, σε συντονισμό με τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης, καθηγητή Στέλιο Κούτνατζη να καταργηθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022 το αριθμητικό όριο που έθετε η υπουργική απόφαση 5269/139/3.2.2021.

Αυτό πραγματοποιήθηκε με τροπολογία που ψηφίζουμε σε λίγο στη Βουλή.

Με την αλλαγή αυτή ανοίγει ο δρόμος για να γίνουν δεκτές ΟΛΕΣ οι αιτήσεις που έχουν υποβάλει οι Λάκωνες ελαιοκαλλιεργητές στις αρμόδιες υπηρεσίες Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και που μέχρι σήμερα δεν «προχωρούσαν» επειδή είχε συμπληρωθεί ο ανώτατος αριθμός εργατών για τη Λακωνία. Επίσης, όσοι αγρότες επιθυμούν μπορούν να καταθέσουν και νέες αιτήσεις για την απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών. Τέλος, δίνεται η δυνατότητα απασχόλησης σε αγροτικές εργασίες των ήδη διαμενόντων στην Ελλάδα αλλοδαπών που το καθεστώς διαμονής τους δεν έχει ακόμη ρυθμιστεί.

Ευχαριστώ τους συναρμόδιους υπουργούς Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά, καθώς και τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης, Στέλιο Κούτνατζη, για την κατανόηση του προβλήματος και την καλή συνεργασία. Πιστεύω ότι με τη ρύθμιση αυτή θα διευκολυνθούν οι παραγωγοί μας. Θα παραμείνω σε επαφή με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς, ώστε να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν ομαλότερες συνθήκες για τους Λάκωνες αγρότες.

Νεοκλής Κρητικός: Καιρός να λύσουμε το ζήτημα εργατών γης

Σήμερα λύνεται ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για την ελληνική περιφέρεια και ειδικά για τη Λακωνία. Το ζήτημα της έλλειψης εργατών γης απασχολεί καθημερινά τους συμπολίτες μας. Αποτελεί το κύριο πρόβλημα κατά την ελαιοκομική περίοδο που έχει ξεκινήσει.
Η έλλειψη εργατών έχει δύο πτυχές: η πρώτη είναι ο περιορισμένος αριθμός θέσεων ανά περιφερειακή ενότητα και η δεύτερη είναι ο περιορισμένος αριθμός εργατών για να εργαστούν.
Σήμερα λύνουμε την πρώτη, με την άρση του περιορισμού μέχρι το τέλος του χρόνου.
Πρακτικά αυτό για τη Λακωνία σημαίνει ότι και οι 250 εκκρεμείς αιτήσεις θα προχωρήσουν και όσες αιτήσεις γίνουν από δω και πέρα θα γίνουν δεκτές.
Θα υπερκαλυφθεί έτσι το αίτημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για αύξηση των θέσεων, αίτημα το οποίο είχε τεθεί στο τέλος Οκτωβρίου.
Η δεύτερη, θα λυθεί με τις διακρατικές συμφωνίες που προωθούμε, όπως έγινε χθες με την Αίγυπτο για 5000 εργάτες. Σήμερα έθεσα από κοινού με τον βουλευτή Ζακύνθου κ. Ακτύπη προς τους αρμόδιους Υπουργούς αίτημα να γίνει αντίστοιχη συμφωνία και με την Ινδία, μία χώρα με καλούς και έμπειρους εργάτες γης.
Είναι καιρός να λύσουμε το ζήτημα των εργατών γης οριζόντια και κάθετα.

Προκοβάκης στον Fly: “Κανιβαλισμός αυτό που γίνεται με τους εργάτες γης”

Με το σημαντικό πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης από το εξωτερικό καταπιάστηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Fly ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας, Νίκος Προκοβάκης. αποκαλύπτοντας ότι πλέον παρατηρείται μία ιδιότυπη δημοπρασία στα εργατικά χέρια, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που προσφέρουν περισσότερα χρήματα στους εργάτες άλλων παραγωγών, για να τους δελεάσουν. Δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει κανιβαλισμό το συγκεκριμένο φαινόμενο!