Τρέχει ο διαγωνισμός για το γήπεδο του ΠΑΟ

Έρχονται δύο νέα έργα 75 εκατ. ευρώ για υποδομές-αναπλάσεις

Με τον μεγάλο διαγωνισμό για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού να τρέχει, ο Δήμος Αθηναίων προετοιμάζεται πυρετωδώς για τα δύο μεγάλα συνοδά έργα ύψους 75 εκατ. ευρώ που θα ολοκληρώσουν την μεταμόρφωση της περιοχής του Βοτανικού. Στόχος είναι το 2026 η περιοχή που σήμερα μοιάζει τριτοκοσμική, να έχει μεταβληθεί σε ένα νέο αστικό κέντρο με μεγάλο ποσοστό πρασίνου, σύγχρονες υποδομές στο επίκεντρο των οποίων θα λειτουργεί το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Στην υπόθεση του γηπέδου η διαδικασία του διαγωνισμού προχωρά με στόχο φυσικά την υπογραφή της σύμβασης. Το πρώτο βήμα έγινε με την αποκάλυψη του σχήματος που θα αναλάβει το έργο. ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, τρεις από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου, ένωσαν τις δυνάμεις τους για αυτή τη μεγάλη αθλητική υποδομή της χώρας.

Αξιώτης: Η διαδικασία προχωράει κανονικά

Για το θέμα μίλησε στο ypodomes.com ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Βασίλης Αξιώτης όπου ανέφερε πως “η διαδικασία του διαγωνισμού προχωράει κανονικά, ο διαγωνισμός ήταν επιτυχής. Τρεις μεγάλες τεχνικές εταιρείες συνεργάζονται για το νέο σπίτι του Παναθηναϊκού, κάτι το οποίο χαροποιεϊ εμάς και σίγουρα και τον κόσμο του συλλόγου”.

Σε επίπεδο διαδικασίας, το πρώτο πρακτικό του διαγωνισμού προχώρησε με την ανάδειξη της τριάδας ως μειοδότριας. Στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει το δεύτερο πρακτικό όπου το σχήμα ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ θα χαρακτηριστεί ως προσωρινός ανάδοχος. Θα ακολουθήσει η συγγραφή της σύμβασης, η αποστολή της προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο και τελικά η πανηγυρική υπογραφή της σύμβασης.

Με αυτήν θα πάρει σάρκα και οστά το μεγάλο όνειρο των φιλάθλων του Παναθηναϊκού ενώ και η Αθήνα και η χώρα θα αναβαθμιστεί έτη περαιτέρω στις ποδοσφαιρικές της υποδομές. Τα έργα έχουν ως ορόσημο την ολοκλήρωσή τους το 2026. Η χρηματοδότηση των 123 εκατ. ευρώ καλύπτεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (115 εκατ. ευρώ) και το Ταμείο Ανάκαμψης (8 εκατ. ευρώ).

Αξίζει να αναφέρουμε ότι έχει προβλεφθεί και μια υπόγεια σήραγγα-διάβαση που θα συνδέει το σταθμό Μετρό “ΕΛΑΙΩΝΑΣ” της γραμμής 3 με το νέο γήπεδο εξυπηρετώντας την καλύτερη πρόσβαση σε αυτό. Επίσης και μια πεζογέφυρα που θα εξυπηρετεί τη λειτουργία του γηπέδου.

Τα δύο νέα έργα

Όμως το έργο του γηπέδου του Παναθηναϊκού θα συνοδευτεί από δύο μεγάλα έργα που θα αλλάξουν δραστικά την εικόνα της περιοχής. Όπως αναφέρει στο ypodomes.com ο κ.Αξιώτης, αυτή την εποχή προετοιμάζονται από τον Δήμο οι δύο μεγάλοι διαγωνισμοί που συμπληρώνουν το παζλ των έργων για την Ανάπλαση του Βοτανικού. Τα έργα αυτά θα δημιουργήσουν επιτέλους ένα αξιόπιστο και σύγχρονο δίκτυο δρόμων, πεζοδρόμων, αποχέτευσης, ηλεκτρισμού, πρασίνου κλπ.

Πρόκειται για τον διαγωνισμό δημιουργίας βασικών υποδομών και οδοποιϊας ύψους 38 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) και τον διαγωνισμό για τις αναπλάσεις, το πράσινο και τις διαμορφώσεις χώρων ύψους 37 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Επίσης υπάρχει και ένα κονδύλι 20 εκατ. ευρώ για τις απαραίτητες απαλλοτριώσεις ακινήτων. Η χρηματοδότηση καλύπτεται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως σημειώνει, οι προετοιμασία των δύο δημοπρατήσεων είναι on time με το χρονοδιάγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης και εν ευθέτω χρόνο θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί. Στόχος είναι η μεγαλύτερη δυνατή προσέλευση εταιρειών για την επιτυχή υλοποίηση των έργων. Τι περιλαμβάνουν όμως τα δύο νέα έργα;

Τι περιλαμβάνεται στους διαγωνισμούς για τα έργα υποδομών και αναπλάσεων

1.Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά τα έργα οδοποιίας, ποδηλατοδρόμου και κατασκευή δικτύων ομβρίων και αποχέτευσης, ύψους 38 εκατ.ευρώ. Επιπλέον έχει ενταχθεί και ποσό 7 εκατ. ευρώ για απαλλοτριώσεις (ανεξάρτητο ποσό από τον διαγωνισμό). Στα προς εκτέλεση έργα περιλαμβάνονται:

1.1. Έργα Οδοποιίας
Στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα δεν έχουν διανοιχθεί οι δρόμοι που προβλέπονται από την πολεοδομική μελέτη της περιοχής και έχουν εγκριθεί μεμονωμένες πράξεις εφαρμογής. Η συνολική παρέμβαση περιλαμβάνει την κατασκευή οδών (υπόβαση και ασφαλτόστρωση), τη διαμόρφωση κρασπέδων και τον οδοφωτισμό. Το συγκεκριμένο υποέργο περιλαμβάνει τις εξής φάσεις ωριμότητας:

α) οδοί για άμεση διάνοιξη: αφορά οδούς που περιλαμβάνονται σε περιοχές με κυρωμένες πράξεις εφαρμογής.
β) Οδοί για διάνοιξη υπό προϋποθέσεις: αφορά οδούς που περιλαμβάνονται σε περιοχές όπου ναι μεν έχουν κυρωθεί οι πράξεις εφαρμογής αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις/αγορές των οφειλόμενων εκτάσεων.

Στο εν λόγω υποέργο περιλαμβάνεται επίσης και η «Ανάπλαση Ιεράς Οδού με ποδηλατόδρομο». Προβλέπονται γραμμικοί κοινόχρηστοι χώροι πλάτους 20μ εκατέρωθεν του οδικού άξονα, ενώ προτείνεται και η υλοποίηση ποδηλατοδρόμου. Το τμήμα της Ιεράς Οδού εντός Δήμου είναι περίπου 2.150 μ. Ο χώρος παρέμβασης υπολογίζεται σε περίπου 43.000 τμ.

1.2. Δίκτυα Ομβρίων και Αποχέτευσης
Η περιοχή παρέμβασης για τις υποδομές ομβρίων είναι βορείως της οδού Αγ. Πολυκάρπου, όπου δηλαδή έχουν ολοκληρωθεί οι πράξεις εφαρμογής. Τα απαιτούμενα υδραυλικά έργα του συγκεκριμένου υποέργου χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:
1. Δίκτυο όμβριων υδάτων: το οδικό δίκτυο του υποέργου 1 συνοδεύεται από έλλειψη δικτύου διαχείρισης όμβριων υδάτων. Για το σκοπό αυτό το υποέργο 1 συνδέεται άρρηκτα με την κατασκευή του δικτύου ομβρίων στην ίδια περιοχή παρέμβασης.
2. Αποχετευτικό δίκτυο ακαθάρτων: αντίστοιχα με την έλλειψη δικτύου ομβρίων, στην περιοχή μελέτης δεν υφίσταται ούτε δίκτυο αποχέτευσης. Για την ανάληψη της υλοποίησης του αποχετευτικού δικτύου της περιοχή έχει γίνει η απαραίτητη συνεννόηση με την ΕΥΔΑΠ.
3. Καθαρισμός και αποκατάσταση ρέματος Προφ. Δανιήλ: το συγκεκριμένο τμήμα του ρέματος είναι οριοθετημένο σύμφωνα με το ΦΕΚ 48/ΑΑΠ/2009. Το συνολικό μήκος της παρέμβασης είναι 400μ, εντός του ακινήτου της Διπλής Ανάπλασης.

Υποέργο 2: Τεχνική Βοήθεια

Για την ωρίμανση και ολοκλήρωση των μελετών και των τευχών δημοπράτησης είναι απαραίτητη η πρόβλεψη τεχνικής βοήθειας του υποέργου 1. Στις υπηρεσίες της Τεχνικής Βοήθειας θα περιλαμβάνεται και η υποστήριξη του Δικαιούχου κατά τη διαγωνιστική διαδικασία.

Υποέργο 3: Απαλλοτριώσεις για διάνοιξη οδών

Ο Δήμος είναι υπόχρεος για την αποζημίωση των απαλλοτριώσεων που εκκρεμούν για την περιοχή του Ελαιώνα σε συνολική έκταση 25 περίπου στρεμμάτων. Οι απαλλοτριώσεις έχουν προκύψει από 2 βασικές κατηγορίες:
Απαλλοτριώσεις Πράξεων Εφαρμογής με βάση τις κυρωμένες μεμονωμένες πράξεις εφαρμογής στην περιοχή του Ελαιώνα.
Απαλλοτριώσεις Διπλής Ανάπλασης με βάση το άρθρο 23 (περίπτωση 2γ) του ν.3983/2011, τα ακίνητα εντός του έργου της Διπλής Ανάπλασης δεν έχουν υποχρέωση εισφοράς σε γη και σε χρήμα. Συνεπώς, μπορούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες δικαστικού ή εξωδικαστικού καθορισμού τιμής μονάδας. Επιπλέον, στο συγκεκριμένο υποέργο περιλαμβάνεται και η σύνταξη ενιαίας πράξης εφαρμογής για την υπόλοιπη περιοχή του Ελαιώνα.

Δεύτερο έργο: Το Κοινόχρηστο Πράσινο Διπλής Ανάπλασης

Ο δεύτερος διαγωνισμός αφορά στην αστική ανάπλαση της πρώην βιομηχανικής περιοχής Βοτανικού / Ελαιώνα και τα έργα διαμόρφωσης πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων. Το ύψος του διαγωνισμού φτάνει τα 37 εκατ. ευρώ (με το κονδύλι για Τεχνική Βοήθεια). Επιπλέον ανεξάρτητα από τον διαγωνισμό έχει προβλεφθεί ένα κονδύλι 13 εκατ. ευρώ για απαλλοτριώσεις.

Στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος της Διπλής Ανάπλασης (ΦΕΚ 161/ΑΑΠ/2013) ο Δήμος Αθηναίων ως κύριος της έκτασης είναι αρμόδιος για τη διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων του ακινήτου. Οι διαμορφώσεις των κοινόχρηστων χώρων επιμερίζονται ως εξής:

Περιοχή α: Περιλαμβάνει περιοχές πρασίνου και διαμόρφωση πλατείας με άμεση σχέση και εξάρτηση από τις διαμορφώσεις εισόδων στο γήπεδο και τον Ερασιτέχνη ΠΑΟ. Επίσης περιλαμβάνει και τον πεζόδρομο γύρω από το εμπορικό κέντρο.

Περιοχή β (τμήμα): Περιλαμβάνει τη διαμόρφωση εισόδου – εξόδου από την πλευρά της Ιεράς Οδού από / προς το σταθμό μετρό Ελαιώνα.

Περιοχή γ: Περιλαμβάνει διαμορφώσεις πρασίνου και χώρων αναψυχής καθώς και διαμορφώσεις για δραστηριότητες ήπιας άθλησης. Ο χώρος περιλαμβάνει και εγκαταστάσεις αθλητισμού του Δήμου Αθηναίων που μπορούν να γίνουν σε δεύτερη φάση από άλλους πόρους. Επιπλέον, η σύμβαση αφορά και τα έργα διαμόρφωσης των ΟΤ 17,22 και 31 συνολικής έκτασης 93 στρεμμάτων

Ανάπλαση Ναυτικού Οχυρού

Στο δεύτερο έργο περιλαμβάνεται και η ανάπλαση του Ναυτικού Οχυρού. Το ακίνητο βρίσκεται εντός της περιοχής του Ελαιώνα και βορείως της Ιεράς Οδού. Είναι έκτασης περίπου 110 στρεμμάτων και έχει χαρακτηριστεί ως χώρος πρασίνου στο σύνολο του, με εξαίρεση ορισμένα υφιστάμενα κτίρια, όπως αυτά εγκρίθηκαν με καθορισμό οικοδομικής γραμμής με το Προεδρικό Διάταγμα του 2010 (ΦΕΚ 236/ΑΑΠ/2010).

Υποέργο 2: Έργα διαμόρφωσης κοινοχρήστου χώρου και προσβασιμότητας στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου ποδοσφαίρου του Δήμου Αθηναίων στον Ελαιώνα

3.2. Κοινόχρηστο Πράσινο Διπλής Ανάπλασης

Το Υποέργο αφορά τις διαμορφώσεις κοινοχρήστου χώρου και προσβάσεων του άμεσου περιβάλλοντος χώρου του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου του Δήμου Αθηναίων στον Ελαιώνα.

Επιπλέον περιλαμβάνει τις Η/Μ υποδομές και το δίκτυο όμβριων υδάτων, αντλιοστάσια και δεξαμενές για πυρόσβεση και άρδευση του περιβάλλοντα χώρου την προμήθεια και εγκατάσταση φωτισμού και συστήματος ασφαλείας και παρακολούθησης, καθώς και την περίφραξη του γηπέδου, τις δαπεδοστρώσεις, διάφορες οικοδομικές εργασίες διαμόρφωσης και τον εξοπλισμό (καθιστικοί πάγκοι, κάδοι, σήμανση κλπ) του περιβάλλοντος χώρου.

Επίσης, το υποέργο αφορά και τις εργασίες διαμόρφωσης της οδού πρόσβασης προς και από το επίπεδο -1 των εγκαταστάσεων του Γηπέδου, η οποία θα άρχεται από την οδό Αγ. Άννης και κινούμενη με κατεύθυνση από Β/Δ προς Ν/Α καταλήγει στην οδό Προφήτου Δανιήλ, γεφυρώνοντας το αντίστοιχο ρέμα. Το συνολικό μήκος της οδού είναι 400μ. εκ των οποίων τα 230μ. είναι Cut and Cover και το υπέργειο τμήμα του είναι μέρος του περιβάλλοντα χώρου του γηπέδου.

Το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση τους είναι πολύ πιο σφιχτό από το έργο του γηπέδου. Θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί, μέχρι το τέλος του 2025, περίοδο ολοκλήρωσης των υλοποιούμενων δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.

ypodomes | Νίκος Καραγιάννης