Τουρκική προκλητικότητα σε Κύπρο και Ελλάδα

«Παραβιάζετε την υφαλοκρηπίδα μας, θα απαντήσουμε στο πεδίο»

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ, απειλώντας ότι «θα απαντήσει στο πεδίο», αν η Λευκωσία ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο.

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ισχυρίζεται ότι «τόσο η Ελλάδα όσο και η Κυπριακή Δημοκρατία κάνουν βήματα που αυξάνουν την ένταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

«Οι προσπάθειες αποστολής ερευνητικών πλοίων στην υφαλοκρηπίδα μας στη Μεσόγειο συνεχίζονται. Απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι και δεν επιτρέπουμε ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων μας. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο. Εάν συμβεί αυτό, εμείς ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαραίτητες απαντήσεις σε τέτοιες προκλήσεις, προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η τουρκική προκλητικότητα στα ζητήματα που θα θέσει επί τάπητος ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες

Ελλάδα και Κύπρος, με αφορμή το μεταναστευτικό, που βρίσκεται στην ατζέντα της Συνόδου, θα θέσουν όλο το εύρος των κινήσεων της Τουρκίας που απειλούν τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί στη μη τήρηση από πλευράς Τουρκίας της Κοινής Δήλωσης με την ΕΕ για τη μετανάστευση, τονίζοντας ότι δεν αντιμετωπίζει τα κυκλώματα που δρουν στα τουρκικά παράλια και ταυτόχρονα δεν δέχεται την επαναπροώθηση από την Ελλάδα όσων δεν δικαιούνται άσυλο.

Το δεύτερο ζήτημα που θα μπει στο τραπέζι είναι οι παραβάσεις εντός νόμιμα οριοθετημένων Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ).

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει την παρενόχληση του Nautical Geo εντός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ανατολικά της Κρήτης και τις απειλές για νέες παράνομες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Τρίτο ζήτημα που θα τεθεί είναι η παραβίαση από την Τουρκία των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Τόσο οι ενέργειες της Άγκυρας το καλοκαίρι στα Βαρώσια όσο και η αλλαγή πολιτικής με την απαίτηση για τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών στο νησί λειτουργούν αποτρεπτικά για την έναρξη οποιουδήποτε διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού.