Τουρκία: Απαγόρευση εισόδου στον Τζιτζικώστα

Σε τεχνικό πρόβλημα λόγω ομοιότητας ονομάτων το αποδίδουν οι Τούρκοι

Oι Τούρκοι επιβεβαιώνουν την απαγόρευση εισόδου στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα με τη δικαιολογία του τεχνικού προβλήματος.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας δεν μπόρεσε να εισέλθει στη Σμύρνη για να προεδρεύσει στη 13η Γενική Συνέλευση Ευρώπη-Μεσογείου (ARLEM), καθώς οι τουρκικές αρχές εμπόδισαν την είσοδό του στη χώρα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ήταν τεχικός ο λόγος της άρνησης εισόδου καθώς, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι πληροφορίες του τουρκικού μέσου υπήρχε συνωνυμία με άτομο του οποίου η είσοδος στη χώρα ήταν απαγορευμένη. Σημειώνεται ότι τελικά επετράπη η είσοδός του στη χώρα αλλά ο ίδιος την ανρήθηκε μετά το περιστατικό.
Τεχνικό πρόβλημα στο τελωνείο λόγω ομοιότητα ονομάτων, ισχυρίζονται οι Τούρκοι

Αναλυτικά το δημοσίευμα του Anadolu εξηγεί: «Ο Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας της Ελλάδας, εγκατέλειψε την είσοδό του στην Τουρκία στη Σμύρνη, όπου έφτασε με πλοίο για να παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα, με τη δικαιολογία ότι καθυστέρησε, λόγω τεχνικού προβλήματος στο τελωνείο λόγω ομοιότητας ονομάτων».

Συνεχίζει: «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές, ο Τζιτζικώστας, ο οποίος υποβλήθηκε σε έλεγχο ταυτότητας μαζί με άλλους επιβάτες κατά τη διάρκεια των τελωνειακών διαδικασιών στη Σμύρνη, φιλοξενήθηκε για λίγο από τις τοπικές αρχές λόγω τεχνικού προβλήματος που προκλήθηκε από την ομοιότητα του ονόματος με κάποιον με περιορισμούς εισόδου. Οι τοπικές αρχές ενημέρωσαν τον Τζιτζικώστα ότι θα μπορούσε να εισέλθει στη Σμύρνη και να συνεχίσει το πρόγραμμά του μετά την επίλυση του προβλήματος.Ωστόσο, ο Τζιτζικώστας δήλωσε στις αρχές ότι ακυρώνει την είσοδό του», καταλήγει το δημοσίευμα.
Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ: Να δώσουν άμεσα εξηγήσεις οι τουρκικές Αρχές

Σκληρή απάντηση έδωσε το ΥΠΕΞ στην Τουρκία μετά την ακραία πρόκληση από τις αρχές της Σμύρνης, οι οποίες δεν επέτρεψαν την είσοδο στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

Στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ καταδικάζει απερίφραστα την απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του κ.Τζιτζικώστα στη Σμύρνη και ζητάει εξηγήσεις.

Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη νωρίτερα σήμερα.

Αναμένουμε από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να δοθούν άμεσα εξηγήσεις και τις καλούμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Η ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, καθώς και το Γενικό Προξενείο στη Σμύρνη κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή προβαίνοντας σε σχετικές παραστάσεις προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Αποστολος Τζιτζικωστας πήγε το πρωί στη Σμύρνη με το πλοίο που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Σμύρνη προκειμένου να προεδρεύσει στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ. Όχι δηλαδή μονο ως Έλληνας αλλά και ως Ευρωπαίος αξιωματούχος. Όταν έφθασε του είπαν ότι υπάρχει απαγόρευση εισόδου του στη χώρα. Όταν ζήτησε να του εξηγήσουν τους λόγους δεν δόθηκε απάντηση. Το ίδιο και στις ερωτήσεις που ακολούθησαν. Υπήρξε επικοινωνία του Περιφερειάρχη με το ΥΠΕΞ και τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ. Ούτε σε αυτούς δόθηκε ο λόγος για την απαγόρευση εισόδου. Για το περιστατικό ενημερώθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο ανώτατο επίπεδο, η ελληνική κυβέρνηση, η πρεσβεία της Ελλάδα στην Άγκυρα, καθώς και το προξενείο της Σμύρνης.