Τουρισμός υγείας: Η Ελλάδα διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια

Σημαντική παρουσία είχε το International Health Tourism Center (IHTC), στο Διεθνές Συνέδριο Βαλκανικών Χωρών για τον Τουρισμό Υγείας που πραγματοποιήθηκε στην Πρίστινα, στις 4 Μαΐου.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου ο Γ. Πατούλης, πρόεδρος του ΙΣΑ, του IHTC, και του ΕΛΙΤΟΥΡ, παρουσίασε τα αποτελέσματα από τις διεθνείς δράσεις του Κέντρου και αναφέρθηκε στην θέση που έχει κατακτήσει στην παγκόσμια αγορά του τουρισμού υγείας.

Παράλληλα ανακοινώθηκε η ένταξη στο International Health Tourism Center, των Εθνικών δομών του τουρισμού υγείας της Ρουμανίας και της Αλβανίας ενώ έχει ήδη δρομολογηθεί η ένταξη των εθνικών δομών της Ιταλίας, της Σερβίας και της Κύπρου.

Σχολιάζοντας το θέμα ο Γ. Πατούλης τόνισε τα εξής:
«Το International Health Tourism Center διευρύνει τις συνεργασίες του στις διάφορες χώρες κερδίζοντας όλο και πιο σημαντική θέση στον τομέα του παγκόσμιου τουρισμού υγείας . Στόχος μας είναι η Ελλάδα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ειδικά στην περιοχή των Βαλκανίων και να δημιουργηθούν συνεργασίες και συνέργειες με φορείς άλλων χωρών που θα αυξήσουν τη δυναμική της χώρα μας.»

Να θυμίσουμε ότι πριν από μερικές εβδομάδες, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση εργασίας της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, με τον Εθνικό Φορέα Τουρισμού Υγείας, Συμβούλιο Ελληνικού Ιατρικού Τουρισμού ΕΛΙΤΟΥΡ.

Ο Πρόεδρος της ΕΛΙΤΟΥΡ, Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γιώργος Πατούλης στη συνάντηση εκείνη, είχε υπογραμμίσει την αξία του Εθνικού Προϊόντος Τουρισμού που αποτελεί, όπως είπε, ο Τουρισμός Υγείας, και τόνισε την ανάγκη συντονισμού με το Υπουργείο των προσπαθειών και πρωτοβουλιών που μέχρι τώρα έχουν αναληφθεί για την ανάδειξη της Ελλάδας ως παγκόσμιο προορισμό Υγείας, μέσω και της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ σε διεθνείς και ομογενειακές αγορές, αλλά και μεμονωμένα, από ειδικούς Έλληνες επιστήμονες, των οποίων, όπως είπε, η επιστημονική τους δεινότητα, φήμη και επιτυχία προσελκύουν ήδη εντυπωσιακό αριθμό Τουριστών Υγείας, αναφερόμενος ιδιαίτερα στην Εξωσωματική, την Οδοντιατρική και την Κοσμητική Ιατρική.

«Η φήμη της Ελλάδος ως παγκόσμιος Ιατρικός Τουριστικός προορισμός, που ήδη, τα τελευταία δύο χρόνια, ανέβασε την χώρα αρκετές θέσεις σε ανταγωνιστικότητα με βάση και τα επίσημα στοιχεία στους παγκόσμιους χάρτες, θα πολλαπλασιαστεί με την συντονισμένη προσπάθεια και συνεργασία, και την συγκεκριμένη στόχευση για βελτιστοποίηση του Προϊόντος Τουρισμού Υγείας, και προώθησή του στις διεθνείς αγορές. Και ήρθε όντως η στιγμή για να καθοριστεί Εθνικά, Ποιο είναι το Προϊόν, Πώς Πιστοποιείται και Πού απευθύνεται στο εξωτερικό», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά, ο κ. Πατούλης.