Τουρισμός | Με το «δεξί» μπήκε το 2023

Τα πρώτα μηνύματα από τις “Εarly Bookings”

Με το “δεξί” μπήκε ο ελληνικός τουρισμός το 2023 καθώς διάχυτη είναι η αισιοδοξία για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα και από το 2022 που για πολλές περιοχές της χώρας είναι πλέον βάση σύγκρισης για το μέλλον, μιας και ξεπέρασαν το έτος 2019 σε αφίξεις και έσοδα.

Μάλιστα τα πρώτα μηνύματα από τις “Εarly Bookings” (πρώτες κρατήσεις) για τις καλοκαιρινές διακοπές των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα δημοσιοποίησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως είπε έληξε τις προηγούμενες ημέρες το πρώτο μεγάλο πακέτο των Early Bookings για το μαζικό μοντέλο του ελληνικού τουρισμού και ήδη παρατηρείται πολύ καλή ροή από κρατήσεις για την Ελλάδα, από την αγορά της Αγγλίας τα Βαλκάνια αλλά και την Γαλλία. Με χαμηλότερες ταχύτητες κινούνται οι κρατήσεις από την Γερμανία την Πολωνία, ενώ η δυναμική αγορά των ΗΠΑ, αναμένει την έναρξη των πτήσεων προς Ελλάδα τον Μάρτιο.

Η επόμενη ημερομηνία για τις καλοκαιρινές κρατήσεις
Η επόμενη ημερομηνία για τις καλοκαιρινές κρατήσεις είναι η 31η Μαρτίου, όπου τότε θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για την θερινή περίοδο, υπογράμμισε ο κ. Τάσιος. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα εκτός απροόπτου θα έχει σίγουρα τα ίδια νούμερα αφίξεων με το 2022, ενώ η αισιοδοξία είναι διάχυτη και για καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των τουριστικών πακέτων που προσφέρουν τα ελληνικά ξενοδοχεία για το 2023, αυτές είναι αυξημένες κατά 10%, ποσοστά που καλύπτουν ίσα ίσα τον τιμάριθμο, όπως εξήγησε ο κ. Τάσιος. Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων, ο πρόεδρος της ΠΟΞ τόνισε ότι ήλθε για να μείνει. Για το λόγο αυτό ήδη οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ήδη επεξεργάζονται τρόπους εναλλακτικών μορφών ενέργειας για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα κόστη.

Εστιάζοντας στις περιοχές που ξεπέρασαν ακόμα και το 2019 είτε σε αφίξεις είτε σε έσοδα τουριστικά, η πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων και πρόεδρος των ξενοδόχων στην Κω, Κωνσταντίνα Σβήνου επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία των πρώτων κρατήσεων φανερώνουν ότι η χρονιά θα κινηθεί καλύτερα από το 2022.

Στον αντίποδα η κυρία Σβήνου επανέλαβε ότι δυστυχώς οι ορεινοί προορισμοί της Ελλάδας δεν έχουν ίσο μέρισμα στην ευρύτερη τουριστική ανάπτυξη της χώρας κάτι που φάνηκε και το 2022.

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας Άγγελος Καλλίας τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως το επόμενο διάστημα ετοιμάζονται δράσεις προβολής των ορεινών περιοχών της Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει η αισιοδοξία ότι πλέον ο ευρωπαίος πολίτης αφουγκράζεται ότι η Ελλάδα προσφέρεται για τουρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς το χαρτοφυλάκιο της περιλαμβάνει και άλλα τουριστικά προϊόντα πέραν του μοντέλου ήλιο και θάλασσα.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για τον θαλάσσιο τουρισμό και ειδικά για την κρουαζιέρα, υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε ότι ανοδικά αναμένεται να κινηθεί και φέτος η κρουαζιέρα σύμφωνα με στοιχεία του ΟΛΠ. Το λιμάνι του Πειραιά εκτιμάται ότι θα καταγράψει αύξηση τόσο στις αφίξεις όσο και στο home porting σε σχέση με το 2022, που ήταν μια επίσης πολύ καλή χρονιά με επιδόσεις υψηλότερες από τις αντίστοιχες του 2019.

enikonomia