Τουρισμός | Αυτή είναι η νέα τάση για τα ταξίδια του 2024

Αθόρυβα ταξίδια μακριά από τον αστικό ιστό και τα στρεσογόνα φορτία του

πολύβουη πραγματικότητα των αστικών κέντρων έχει διαμορφώσει ένα περιβάλλον δύσκολα βιώσιμο για τον σημερινό άνθρωπο. Δεν είναι λίγες εκείνες οι μελέτες που συνδέουν τη διαρκή έκθεση στον θόρυβο και την οπτική ρύπανση με διαταραχές της πνευματικής και ψυχικής διαύγειας, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και μια σειρά άλλων προβλημάτων υγείας.

«Οι άνθρωποι είναι λιγότερο συνηθισμένοι στη σιωπή στην ψηφιακή εποχή μας», σημειώνει η νευροεπιστήμονας Anne-Sophie Fluri και συμπληρώνει: «Ο θόρυβος μπορεί να προκαλέσει άγχος, ειδικά όταν δεν τον ελέγχουμε». Πράγματι, μελέτες έχουν συνδέσει την ηχορύπανση με μια σειρά προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Είναι σε αυτό το πεδίο που το 2024 βλέπει την άνθιση των «αθόρυβων» ταξιδιών, ως ανάγκης μιας οικειοθελούς απόσυρσης από το hustle and bustle της πόλης, ως συνθήκης που συνδυάζει χαλάρωση και ευεξία για να επιτρέψει σε δεύτερο χρόνο την επιστροφή με καλύτερους όρους στον αστικό ιστό.

Αν και δεν πρέπει να αποσυνδεθεί από τη γενικότερη άνοδο του τουρισμού ευεξίας, στοιχείο που δικαιολογεί και το trend του όλου πράγματος, ο «σιωπηλός τουρισμός» αποτελεί υποσύνολό του με διακριτά στοιχεία. Εδώ, εμπειρίες όπως τα sleep retreats, όπου μπορείτε να γευτείτε ολιγοήμερες εμπειρίες με βάση τον ύπνο ή ακόμη οι σιωπηλές περιπατητικές διαδρομές, όπου τα περιπατητικά μονοπάτια βιώνονται ως μικρές εκδρομές ελάχιστης λεκτικής αλληλεπίδρασης, θα σας δώσουν την ευκαιρία να συνδυάσετε χαλάρωση και βίωμα. Εκείνες επίσης οι εμπειρίες που περιλαμβάνουν διαλογισμό και εμπνέονται από πρακτικές που έχουν τις ρίζες τους στη yoga ή τον Βουδισμό χαίρουν αυξημένης δημοφιλίας.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτού του τύπου τουρισμού αποτελούν το Gaia House στο Ντέβον της Αγγλίας, όπου retreats διαλογισμού λαμβάνουν χώρα σε καθεστώς πλήρους απουσίας λεκτικής ή γραπτής επικοινωνίας. Στο boutique retreat centre Mandali από την άλλη, που βρίσκεται λίγο έξω από το Μιλάνο, προσφέρει υπηρεσίες σωματικής και ψυχικής αναζωογόνησης με μια εκπληκτική θέα στη Λίμνη Όρτα. Retreats διαλογισμού ανάμεσα σε ολάνθιστους κήπους προσφέρει και η παραμονή σας στο Cave of the Heart στη Νότια Πορτογαλία. Τη δυνατότητα να βγείτε offline στο περιβάλλον μιας καμπίνας στην εξοχή σας δίνει και το δίκτυο Unplugged, το οποίο απλώνεται σε Ουαλία και Αγγλία.

«Η φυσική ησυχία είναι μια βασική ιδιότητα που χρειάζονται τόσο οι άνθρωποι όσο και η άγρια ζωή, η φύση» επισημαίνει ο Gordon Hempton, συνιδρυτής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Quiet Parks International που έχει ως αποστολή τη διατήρηση και διεύρυνση χώρων ησυχίας με απώτερο σκοπό τη βελτιστοποίηση του ατομικού και συλλογικού επιπέδου διαβίωσης.

Πράγματι, υπό αυτή την έννοια, σύμφωνα με το travel.gr, «αδειάζοντάς» μας από τις έγνοιες και τα άγχη που μας μεταφέρονται μέσα από το ψηφιακό κήτος στο οποίο ζούμε, αυτού του είδους η ταξιδιωτική εμπειρία μπορεί να μας αναζωογονήσει σε ατομικό επίπεδο, καθαρίζοντας σκέψεις και επανασυνδέοντάς μας με τη φύση σε ένα πρώτο επίπεδο.

newmoney