Τοσκάνη | Πρόγραμμα κατά της εγκατάλειψης ελαιώνων

Ανακοινώθηκαν χρηματοδοτήσεις για την πρόληψη του φαινομένου - Πώς διαχειρίζονται το μείζον ζήτημα οι Ιταλοί

Στην Ιταλία, η περιφερειακή κυβέρνηση της Τοσκάνης επενδύει 6 εκατομμύρια ευρώ επί πέντε χρόνια για την προώθηση της βιοποικιλότητας, τη διατήρηση του τοπίου και την αντιμετώπιση της εγκατάλειψης των ελαιώνων και άλλων δένδρων, όπως αναφέρει το δίκτυο oliveoil times.

Έως τις 29 Δεκεμβρίου, οι παραγωγοί ελιάς στην περιοχή μπορούν να υποβάλουν αίτηση για έως και 840 ευρώ ανά εκτάριο, ενώ οι παραγωγοί κάστανου θα λάβουν 600 ευρώ ανά εκτάριο.

Κατά την παρουσίαση της πρωτοβουλίας, οι περιφερειακές αρχές δήλωσαν πόσο σημαντική είναι η ενδελεχής και συνεχής συντήρηση αυτών των καλλιεργειών για τον περιορισμό του υδρογεωλογικού κινδύνου και την πρόληψη πυρκαγιών.

Αυτά τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν σε παραγωγούς των οποίων οι εκτάσεις βρίσκονται σε ιδιαίτερες περιοχές, όπως απότομες πλαγιές ή τεράστιες εκτάσεις. Τα γεωργικά κόστη που σχετίζονται με αυτά τα χωράφια είναι σημαντικά υψηλότερα από αυτά που απαιτούνται στις πεδιάδες, και η παραγωγικότητά τους συχνά είναι χαμηλότερη.

Επιπλέον, πολλά από αυτά τα χωράφια καλύπτουν μικρές επιφάνειες, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο για έναν μόνο παραγωγό να αναπτύξει ένα λειτουργικό οικονομικό μοντέλο.

Σύμφωνα με την περιφερειακή κυβέρνηση, αυτές οι συνθήκες επέφεραν το φαινόμενο της εγκατάλειψης των ελαιώνων, με συνέπειες στα επίπεδα παραγωγής και το τοπίο.

Οι παραγωγοί της Τοσκάνης μπορούν επίσης να έχουν πρόσβαση στην επίσημη λίστα των δικαιούχων των κεφαλαίων εάν τα χωράφια τους εμφανίζονται στον κατάλογο των ιστορικών αγροτικών τοπίων εθνικού ενδιαφέροντος.

Τα κεφάλαια θα διατεθούν επίσης σε εκείνους τους ελαιώνες που περιλαμβάνονται στη συμφωνία για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς του κόσμου που διατηρεί ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO).

Ειδική προσοχή θα δοθεί σε εκείνους τους κήπους που κινδυνεύουν από εγκατάλειψη και βρίσκονται σε περιοχές που σχετίζονται με μία από τις πέντε περιοχές της Τοσκάνης με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (PDO) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (PGI).

Από τον Ιανουάριο του 2024, οι παραγωγοί ελιάς και οι φροντιστές θα λαμβάνουν τα κεφάλαια μόνο εάν συμμορφώνονται με αρκετές υποχρεώσεις.

Αυτές περιλαμβάνουν το κλάδεμα των δέντρων κατά το πρώτο, τρίτο και πέμπτο έτος της πρωτοβουλίας. Οι παραγωγοί θα πρέπει επίσης να κόβουν ετησίως τα φυτά που αναπτύσσονται από τις ρίζες των δέντρων και να τα αφαιρούν πριν τον Ιούνιο, καθώς η υπερβολική βλάστηση μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιές.

Για τον περιορισμό της εξάπλωσης της μύγας της ελιάς, οι ελιές θα πρέπει να συλλέγονται τουλάχιστον τρεις φορές κατά τη διάρκεια των πέντε ετών της πρωτοβουλίας.

Η λίστα των υποχρεώσεων περιλαμβάνει επίσης πλήρη απαγόρευση της χρήσης ζιζανιοκτόνων.

Ορισμένοι σύλλογοι εργάζονται για την ανάκτηση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού ελαιών, και πρόσφατα ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για την προσέλκυση κεφαλαίων με σκοπό την αποκατάσταση χιλιάδων εκταρίων ελαιών που εγκαταλείφθηκαν στα Απέννινα, την οροσειρά 1.200 χιλιομέτρων στην κεντρική Ιταλία.

Το ελαιόδεντρο είναι ένα κρίσιμο στοιχείο της τοσκανικής ταυτότητας και ιστορίας. “Τα ελαιόδεντρά μας αναπτύσσονται στους γραφικούς λόφους που βλέπετε καθώς κατευθύνεστε προς τη Φλωρεντία. Οι κυπαρίσσια και οι αγροικίες στην κορυφή των λόφων αποτελούν όλα χαρακτηριστικά του διάσημου τοσκανικού τοπίου”, δήλωσε ο Γιοβάν Μπατίστα Ντονάτι, πρόεδρος του Συλλόγου Ελαιοτριβείων Αρέτσο, στο Olive Oil Times τον Ιανουάριο του 2023.

“Μια τόσο μοναδική ομορφιά έχει φέρει το Made in Tuscany ως μια ετικέτα ποιότητας που συνδέεται με την παραγωγή ελαιολάδου, τον οίνο, τις τέχνες και το τοπίο”, πρόσθεσε ο Ντονάτι.

Paolo DeAndreis