Το συνέδριο για τη γονιμότητα και η «άγονος Ελλάς»

Γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος

Όταν μια χώρα έχει αποφασίσει να αυτοκτονήσει , τίποτε και κανείς δεν μπορεί να αποτρέψει το μοιραίο .

Στα Ιωάννινα είχε προγραμματισθεί να γίνει (2-4 Ιουλίου 2021) το 1ο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας . Στόχος του Συνεδρίου , σύμφωνα με τους οργανωτές , ήταν :

« …να υπογραμμισθεί η αξία και η σημασία της ενημέρωσης γύρω από τα θέματα της γονιμότητας , να παρουσιασθεί η σημερινή εικόνα , η οποία ξεκάθαρα αναδεικνύει ότι η υπογεννητικότητα μαστίζει τη σύγχρονη κοινωνία , και ο βασικός λόγος που την χαρακτηρίζει είναι η έλλειψη γνώσης για τα ζητήματα της γονιμότητας.»

Στα πλαίσια αυτά προβλήθηκε στα ΜΜΕ ένα βίντεο και μετά ακολούθησε κατακλυσμός :

Ένα κατεστημένο – ένα κοινωνικό στερεότυπο επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του σποτ και πέτυχε την απόσυρσή του και τη ματαίωση του συνεδρίου .

-Αυτό το «κίνημα» διαμαρτυρίας – κατεστημένο – κοινωνικό στερεότυπο τι έχει να πει , άραγε , για τις γυναίκες που ΘΕΛΟΥΝ να κάνουν παιδιά , ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ενημέρωση για τα ζητήματα γονιμότητας και προς τις οποίες απευθυνόταν το σποτ και το συνέδριο ;

-Αυτό το «κίνημα» διαμαρτυρίας – κατεστημένο – κοινωνικό στερεότυπο τι έχει να πει για τη δραματική υπογεννητικότητα στην Ελλάδα , η οποία , αν συνεχισθεί με τους ίδιους ρυθμούς , θα μειώσει τον ελληνικό πληθυσμό, το 2060 , κατά 2 εκατομμύρια ;

Και δεν είναι μόνο το «τι έχει να πει» αυτό το «κίνημα» διαμαρτυρίας-– κατεστημένο – κοινωνικό στερεότυπο . Κυρίως είναι το να καταθέσει «ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ή ΤΙ ΣΚΟΠΕΥΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ» για όλα τα παραπάνω και για πολλά άλλα , ακόμα , που αφορούν την ελληνική κοινωνία.

Διότι το να κάθεσαι μπροστά στον υπολογιστή ή με το κινητό στο χέρι και να επιτίθεσαι (χωρίς θέσεις και επιχειρήματα) κατά πάντων και για τα πάντα είναι μια εύκολη και ανέξοδη , πλην ανεύθυνη , πρακτική . Η ουσία είναι πώς , με ποιους τρόπους , με ποιες θέσεις και με ποιες συμμαχίες μάχεσαι ενεργά και οργανωμένα μέσα στην κοινωνία για να λυθούν τα πολλά και μεγάλα προβλήματά της .

Οι δε ταγοί πάσης φύσεως που έσπευσαν , «διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά τους» κι «ένεκεν πολιτικού κόστους» , να αποσύρουν τη στήριξή τους προς το συνέδριο και να το οδηγήσουν σε ματαίωση ας αναλογιστούν ότι ΑΥΤΟΙ και η πολιτική τους είναι που ευθύνονται αποκλειστικά για το γεγονός ότι τούτη η χώρα έχει μπει σε δρόμους καταστροφής κι εθνικής θνησιμότητας .

Φτάνει , πια . Το «Τείχος των δακρύων» έχει πλημμυρίσει από τα υποκριτικά τους δάκρυα .

Σπάρτη 14-6-2021

Βαγγέλης Μητράκος