Το Μεγάλο Φαγοπότι και η έξοδος από τα Μνημόνια

Το τραπέζι των Μνημονίων , στο λαμπρά φωταγωγημένο κάστρο των «Ιπποτών της Ελεεινής Μορφής» , είχε στρωθεί , έτσι όπως είχαν παραγγείλει από καιρό οι Φεουδάρχες του τόπου . Πάνω στη μεγάλη κάρινη τραπεζαρία με τα ασημένια καντηλέρια και τις κόκκινες βελούδινες καρέκλες , ήταν σερβιρισμένα – με τάξη και φροντίδα – ΟΛΑ τα εκλεκτά και πλουσιοπάροχα εδέσματα των Μνημονίων που είχαν ζητήσει τα Αφεντικά :
Σφαγιασμένες συντάξεις , μισθοί και μεροκάματα πείνας , ανεργία , κατάργηση εργατικών κι εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων , ληστεία των ασφαλιστικών ταμείων , άγρια φορολογία , περικοπή κοινωνικών επιδομάτων , νέα μετανάστευση , κατάρρευση κοινωνικών δαπανών , δραματική μείωση δημοσίων επενδύσεων , ξεπούλημα δημοσίου πλούτου και δημοσίων επιχειρήσεων , καταχρέωση των νοικοκυριών , δήμευση της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας , καταλήστευση του πενιχρού λαϊκού εισοδήματος , εξόντωση της μικρομεσαίας επιχείρησης , πρόσδεση άνευ όρων στο κατάρτι της ΕΕ , του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ , ξεπούλημα της λαϊκής κυριαρχίας και των Εθνικών συμφερόντων , κλπ , κλπ , κλπ .
Στην κορυφή του τραπεζιού είχαν ήδη καθίσει οι οργανωτές για το Μεγάλο Φαγοπότι , ο Σημίτης , ο Καραμανλής , ο Παπανδρέου , ο Παπαδήμος , ο Σαμαράς , ο Βενιζέλος και ο Τσίπρας .
Όταν οι Υψηλοί Προσκεκλημένοι – Φεουδάρχες του Τόπου (Μεγάλο Κεφάλαιο , Ισχυροί της ΕΕ , Αμερικάνοι , Αγορές , κλπ , κλπ ) πήραν τη θέση τους στο πλούσια στρωμένο τραπέζι , ύψωσαν το ποτήρι γεμάτο εκλεκτό κρασί από τους λαϊκούς αμπελώνες κι έκαναν πρόποση στους οργανωτές της συνεστίασης, συγχαίροντάς τους για τη μεγάλη επιτυχία τους . Εκείνοι ανταπέδωσαν και πρότειναν η ξεχωριστή αυτή στιγμή να ονομαστεί : «Έξοδος από τα Μνημόνια» , πρόταση που έγινε ασμένως αποδεκτή .
Απ’ έξω από το κάστρο οπλισμένοι φρουροί κρατούσαν σε απόσταση (καλού –κακού) τους λιμασμένους δουλοπάροικους , που με τα μάτια καρφωμένα στα φωταγωγημένα παράθυρα καρτερούσαν μήπως και τους πετάξουν κανένα κόκαλο από τα πλούσιο τραπέζι των αφεντάδων .
Κανείς (ή σχεδόν κανείς) λιμασμένος δουλοπάροικος δεν παραπονιόταν , δεν διαμαρτυρόταν ! Για χρόνια ολόκληρα πληρωμένοι ντελάληδες τους είχαν πείσει πως ό,τι γίνεται , γίνεται για το καλό τους και πως από το : «ολότελα … καλά είναι και τα κόκαλα» !!!
Πράγματι ! Όπως το ’χαν πει οι ντελάληδες , βγήκε κάποια στιγμή στο παραθύρι ο τελευταίος Φροντιστής του Τραπεζιού των Μνημονίων , «ιππότης» Αλέξης Τσίπρας, κι απήγγειλε , με στεντόρεια τη φωνή και με στόμφο , την «Ιθάκη» του ποιητή Καβάφη καταχειροκροτούμενος από τους συνδαιτυμόνες :

«Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,
να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος,
γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.
……………………………………………………….
Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε.
Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,
ήδη θα το κατάλαβες οι Ιθάκες τι σημαίνουν.»

Οι λιμασμένοι δουλοπάροικοι δεν κατάλαβαν «γρι» τι ήθελε να πει ο ποιητής και ο «ιππότης» Αλέξης Τσίπρας . Όταν όμως άρχισε να πετάει από ψηλά τα κόκαλα από το Μεγάλο Φαγοπότι των Μνημονίων ζητωκραύγασαν : «εις πολλά έτη Δέσποτα» , άρπαξαν τα κόκαλα στον αέρα κι άρχισαν να τα γλείφουν κι ούτε που άκουγαν κάποιους λίγους με αγριεμένα μάτια που τους σκουντούσαν , για να χιμήξουν και να καταλάβουν το κάστρο και να πάρουν αυτοί τη θέση των Αφεντικών στο τραπέζι !!!

21-8-2018

Βαγγέλης Μητράκος