Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ταξιδεύει στη Λακωνία

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Ανδρέας Δρακόπουλος, και εκπρόσωποι του ΙΣΝ ταξίδεψαν στο νομό Λακωνίας προκειμένου να επισκεφθούν οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, να ενημερωθούν σχετικά με την πρόοδο δωρεών, καθώς και να εξετάσουν το ενδεχόμενο νέων συνεργασιών.

Στο πλαίσιο των επισκέψεων, το ΙΣΝ, με πρώτο σταθμό τη Σπάρτη, συναντήθηκε με εκπροσώπους του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης και του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, με τον Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιο, καθώς και με τον τ. Υπουργό  Ιωάννη Βαρβιτσιώτη για την εν εξελίξει δωρεά ανάδειξης των διεθνούς φήμης ψηφιδωτών της πόλης. Το ταξίδι ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο χωριό της Βαμβακούς, στο οποίο, με την ηθική και οικονομική στήριξη του ΙΣΝ, εδώ και μερικούς μήνες έχει ξεκινήσει συντονισμένη προσπάθεια για την αναβίωσή του.

Η δράση του Ιδρύματος εκτείνεται σε κάθε γωνιά της χώρας, ωστόσο ένας ιδιαίτερος δεσμός δένει το ΙΣΝ με τη Βαμβακού, και κατ’ επέκταση τη Σπάρτη και τις ευρύτερες περιοχές του νομού Λακωνίας, καθώς πρόκειται για τον τόπο καταγωγής του Ιδρυτή του, Σταύρου Νιάρχου. Στο παρελθόν, το ΙΣΝ έχει επανειλημμένως ενισχύσει με δωρεές του οργανισμούς στους τομείς δραστηριοποίησής του, με σκοπό την υποστήριξη της ισότιμης πρόσβασης των κατοίκων των πόλεων και των ευρύτερων περιοχών του νομού Λακωνίας σε υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης και πολιτισμού. Ένα μόνο παράδειγμα της δράσης μας στην περιοχή είναι πως, το ΙΣΝ ενισχύει με δωρεά του για περισσότερα από 10 χρόνια τον διεθνή αγώνα υπεραποστάσεων «Σπάρταθλον», έναν αγώνα με ιδιαίτερη συμβολική αξία τόσο για την πόλη της Σπάρτης όσο και για το ελληνικό πνεύμα, γενικά.

Με σκοπό, συνεπώς, τη δημιουργία νέων αλλά και την επέκταση υπαρχουσών συνεργασιών, όπου αυτό είναι εφικτό, προγραμματίστηκε και η πρόσφατη επίσκεψη του ΙΣΝ στον νομό Λακωνίας.

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης, όπου ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, συναντήθηκε με εκπροσώπους του νοσοκομείου, για να συζητήσουν τις τρέχουσες ανάγκες και να διερευνηθούν οι προοπτικές συνεργασίας, με σκοπό την αναβάθμιση των υποδομών και κατ’ επέκταση των παρεχόμενων υπηρεσιών του νοσοκομείου. Στη συνέχεια, η ομάδα του ΙΣΝ επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Μουσείο και στους τρόπους με τους οποίους το ΙΣΝ θα μπορέσει να υποστηρίξει το έργο του, διευρύνοντας ενδεχομένως τον τρόπο λειτουργίας του.

Στο πλαίσιο των παραπάνω επισκέψεων, το ΙΣΝ συναντήθηκε, επίσης, με τον τ. Υπουργό, Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, πρόεδρο του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Φίλοι των Ψηφιδωτών της Σπάρτης». Το 2015, το ΙΣΝ ενέκρινε δωρεά με σκοπό την κατασκευή Μουσείου για την προβολή ψηφιδωτών δαπέδων που είχαν αποκαλυφθεί μετά από ανασκαφές κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα στη Σπάρτη. Με τη συνεργασία όλων των αρμόδιων θεσμών της πόλης και της Πολιτείας, η ολοκλήρωση του Μουσείου Ψηφιδωτών της Σπάρτης αναμένεται μέσα στο 2019. Το ΙΣΝ ευελπιστεί ότι το Μουσείο Ψηφιδωτών θα αποτελέσει το έναυσμα για την περαιτέρω ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της πόλης σε όλες του τις εκφάνσεις.

Ο Ι. Βαρβιτσιώτης δήλωσε: «Διάφορες ανασκαφές, οι οποίες έγιναν κυρίως για ανέγερση νέων κατοικιών, έχουν αναδείξει στην περιοχή της Σπάρτης 1.400 ψηφιδωτά τα οποία φυλάσσονται από την αρχαιολογική υπηρεσία. Στα υπόγεια κτιρίου που κατεδαφίστηκε το 1880, στο οικόπεδο του οποίου θα κατασκευαστεί το Μουσείο Ψηφιδωτών, έχει βρεθεί το σημαντικότερο από αυτά, που αναπαριστά την αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία. Στο Μουσείο θα προβάλλεται το εν λόγω ψηφιδωτό μαζί με έναν μικρό αριθμό επιλεγμένων σημαντικών ψηφιδωτών ευρημάτων. Το θέμα της ανάδειξης και προβολής των ψηφιδωτών της Σπάρτης οφείλει να εξεταστεί βαθύτερα. Με το Μουσείο αυτό, χάρη στην πολύτιμη βοήθεια του ΙΣΝ και σε προσωπικούς κόπους, θα γίνει η αρχή για την ανάδειξη ορισμένων από αυτά».

Στη συνέχεια της ημέρας, ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, επισκέφθηκε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιο, και συζήτησαν αναφορικά με ζητήματα που απασχολούν τον νομό Λακωνίας. Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε προσωπικά τον Πρόεδρο του ΙΣΝ για το εγχείρημα αναβίωσης της Βαμβακούς καθώς και για τη συμβολή του στην προώθηση έργων που αφορούν την ευρύτερη περιοχή.

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης ήταν η Βαμβακού, ένα χωριό που βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων, στις πλαγιές του Πάρνωνα, στη Λακωνία. Στη Βαμβακού, συναντηθήκαμε με την ομάδα των πέντε νέων που έχουν συστήσει την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Αναβίωση Βαμβακούς» με σκοπό την αναζωογόνηση του χωριού. Η ομάδα μάς υποδέχθηκε με χαμόγελο και φιλόξενη διάθεση και μας ξενάγησε στο χωριό, όπου είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε περισσότερες ιδέες. Από τα πρώτα βήματά της, η ομάδα «Αναβίωση Βαμβακούς» έχει στο πλευρό της το ΙΣΝ που στηρίζει ηθικά και οικονομικά την προσπάθεια, καθώς το χωριό, ως τόπος καταγωγής του Ιδρυτή του ΙΣΝ, Σταύρου Νιάρχου, έχει και ιδιαίτερη συμβολική και συναισθηματική αξία για το Ίδρυμα. Το καλοκαίρι που μας έρχεται, το χωριό ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες του, με οργανωμένες υπαίθριες δραστηριότητες, και με απώτερο και μακροπρόθεσμο στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την εξασφάλιση σύγχρονων συνθηκών διαβίωσης, ώστε σε μερικά χρόνια από τώρα στη Βαμβακού να ζουν νέοι, οικογένειες και παιδιά.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, δήλωσε: «Το ταξίδι μας στη Λακωνία ήταν ένα συμπυκνωμένο ταξίδι, ένα ταξίδι γεμάτο διαφορετικές παραστάσεις, συναντήσεις με ανθρώπους με όραμα, που μας γεμίζει αισιοδοξία για τις δυνατότητες και περαιτέρω προοπτικές που αρχίζουν να διαφαίνονται στον ορίζοντα για αυτόν τον τόπο. Προοπτικές για αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, ανάδειξης των πολιτιστικών μνημείων και φυσικά για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου και κατ’ επέκταση των κατοίκων του. Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δημιουργούμε γέφυρες μεταξύ ανθρώπων και τόπων με όραμα και προοπτική».