Το χάμπουργκερ του χορτοφάγου

Εύκολη συνταγή για ένα γευστικό αποτέλεσμα από τη Μαίρη Παναγάκου

Υλικά
1 φλ τσ κιμά σόγιας
1 καρότο
1 κρεμμύδι
1 μικρή ντομάτα
1/2 φλ τσ μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κύβο με γεύση λαχανικών
1 κ σ ελαιόλαδο
1 κ τσ ξύδι
πιπέρι
4 ψωμάκια για μπέργκερ
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα σε φέτες
4 φύλλα σαλάτας
4 ροδέλες κρεμμυδιού (προαιρετικά)
μαγιονέζα και κέτσαπ (προαιρετικά)
πατάτες τηγανητές και φύλλα σαλάτας για συνοδευτικά

Τρόπος παρασκευής
1. Μουλιάζετε τη σόγια σε νερό για 30′. Τη βράζετε σε 3 φλ τσ νερό επί 20′ και την αφήνετε κάτω από το νερό της βρύσης επί 10′. Τη στραγγίζετε και τη στίβετε καλά.

2. Χτυπάτε στο μπλέντερ όλα τα υπόλοιπα υλικά για το μπιφτέκι. (καρότο, κύβο, κρεμμύδι, ντομάτα, μαϊντανό, λάδι, ξύδι, πιπέρι). Ζυμώνετε τη σόγια με το μείγμα που χτυπήσατε στο μπλέντερ. Πλάθετε 4 μπιφτέκια και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις στους 180ο για 45′. Κάθε τόσο αφαιρείτε με χαρτί κουζίνας τα υγρά που μπορεί να βγουν από τα μπιφτέκια, αν το μείγμα έχει γίνει κάπως νερουλό.

3. Κόβετε οριζόντια στη μέση τα 4 ψωμάκια. Τοποθετείτε σε καθένα από 1-2 ροδέλες ντομάτας, 1 φύλλο σαλάτας και ένα χορτοφαγικό μπιφτέκι. Μπορείτε, αν σας αρέσει, να προσθέσετε καραμελωμένα κρεμμύδια, κέτσαπ ή μαγιονέζα στα ψωμάκια.