Το εμβληματικό γεφύρι του Ξηροκαμπίου

Γράφει ο Νεοκλής Δ. Κρητικός

Το γεφύρι του Ξηροκαμπίου, που ένωνε την Αρχαία Σπάρτη με την Καρδαμύλη, βρίσκεται σε χρήση πάνω από 2000 χρόνια. Αποτελεί ένα εμβληματικό τεχνικό έργο της ελληνιστικής περιόδου, ένα από τα καλύτερα δείγματα γεφυροποιίας στον Ελλαδικό χώρο κατά την αρχαιότητα. Μάλιστα, η μυθολογική παράδοση του τόπου, θέλει από εκεί να πέρασε ο Πάρις με την Ωραία Ελένη, στο δρόμο της φυγής για την Τροία. Συνιστά ένα εκπληκτικό δείγμα αρχιτεκτονικής, δομημένο με μοναδική μαεστρία, ένα γεφύρι ζωντανό και σήμερα, αφού συνεχίζει να είναι πέρασμα και σημείο αναφοράς του τόπου.

Επιμένω ως προς την αναγκαιότητα ανάδειξής του, γι’ αυτό και με επιστολή που απέστειλα προς την Προϊσταμένη ΕΦ.Α.ΛΑΚ. κα Ευαγγελία Πάντου (14/10/2022), ζήτησα ενημέρωση αναφορικά με την εξέλιξη των διαδικασιών ανάδειξής του. Σε αυτήν, μεταξύ άλλων, επικαλούμαι την απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κας Λίνας Μενδώνη, σε σχετική Αναφορά που υπέβαλα πριν 8 μήνες, στο πλαίσιο άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου. Βάσει αυτής, ο φάκελος των μελετών -η εκπόνηση των οποίων πραγματοποιήθηκε απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας- βρισκόταν στο στάδιο επεξεργασίας από τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, προκειμένου το θέμα να εισαγόταν προς εξέταση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την κατά νόμο γνωμοδότηση εντός Μαΐου 2022.

Θεωρώ αναγκαία την ανάδειξη του εκπληκτικής αρχιτεκτονικής αρχαίου γεφυριού, που στέκει αλώβητο στο χρόνο και πιστεύω, ότι με συνέργειες και με την ενεργοποίηση όλων μας θα καταστεί εφικτή.

Με εκτίμηση

Νεοκλής Κρητικός

Βουλευτής Λακωνίας,

Νέα Δημοκρατία