Την ερχόμενη εβδομάδα οι πρώτες ανοιξιάτικες πατάτες στη Μεσσηνία

Η τιμή στην αρχή υπολογίζεται στα 50 λεπτά

Στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να βγουν οι πρώτες φετινές ανοιξιάτικες πατάτες στην περιοχή της Καλαμάτας και της Μεσσήνης.

Η έναρξη της συγκομιδής πήγε προς τα πίσω, λόγω της βροχής των τελευταίων ημερών. Η τιμή στην αρχή υπολογίζεται στα 50 λεπτά τουλάχιστον, ενώ η παραγωγή θα είναι μεγαλύτερη από πέρσι και η ποιότητα πολύ καλή, καθώς βοήθησε ο ήπιος καιρός του χειμώνα.
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι δεν υπάρχουν εργατικά χέρια για να μαζευτούν οι πατάτες από τα χωράφια, και σημειώνεται πως πρέπει να επιδοτηθούν οι μεταφορές για να πραγματοποιηθούν εξαγωγές του σημαντικού τοπικού προϊόντος.
Ζήτηση φαίνεται να υπάρχει, όμως απευθύνεται έκκληση στους καταναλωτές να προτιμούν τις ελληνικές πατάτες, για να στηρίξουν τους παραγωγούς, την οικονομία και τη θέση εργασίας τους.
Αναλυτικά, για τη φετινή παραγωγή:

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης Γιάννης Μπλάνας μας ενημέρωσε ότι “από εβδομάδα θα ξεκινήσουμε να βγάζουμε πατάτες. Δεν βοηθάει ο καιρός των τελευταίων ημερών, δεν αφήνει τις πατάτες να χοντρύνουν”.
Για την τιμή είπε ότι “θα ξεκινήσει τουλάχιστον στα 50 λεπτά, το θέμα είναι να υπάρχει ζήτηση” και διαβεβαίωσε πως “είναι καλές οι πατάτες, θα έχουμε ποιότητα και παραγωγή, γιατί ήταν ήπιος ο χειμώνας, δεν είχε πάγους”.
Οσον αφορά τη ζήτηση παρατήρησε ότι “η αγορά φαίνεται ότι ζητάει ελληνικές πατάτες. Εχουν ιχνηλασιμότητα, ξέρουμε πώς ραντίζονται, πώς λιπαίνονται, ακολουθούμε τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές που είναι αυστηρές. Είναι καθαρές, δεν είναι αμφιβόλου ποιότητας. Ανάλογα με τη ζήτηση θα βγάζουμε πατάτες μέχρι Μεγάλη Τετάρτη, Μεγάλη Πέμπτη”.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΧΕΡΙΩΝ
Ομως, ο κ. Μπλάνας σημείωσε ότι “δεν υπάρχουν χέρια να μαζέψουν πατάτες. Βούλγαροι, Αλβανοί και Ρουμάνοι πήγαν στις χώρες τους και τώρα με τον κορονοϊό δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω. Πρέπει να γυρίσουν για να μαζέψουμε την παραγωγή μας. Υπάρχει κίνδυνος να μείνει αμάζευτο μέρος της παραγωγής”.
Σχετικά με την προστασία από τον κορονοϊό, επεσήμανε πως “τώρα με τα μέτρα προφύλαξης πρέπει να δούμε και το ζήτημα της μετακίνησης των εργατών με το αγροτικό. Ανά 5 άτομα, θα κάνουμε 2 δρομολόγια. Και στο χωράφι αράδα παρά αράδα και σε μεγαλύτερη απόσταση”.
Κλείνοντας, επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν χέρια και προέτρεψε: “Ας βγουν στα κτήματα οι Ελληνες να δουλέψουν, τώρα που υπάρχει και ανάγκη, να πάρουν μεροκάματο, 30 ευρώ είναι”.
Ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γιώργος Δούβας ανέφερε ότι “λόγω της βροχής, πάμε πιο πίσω και θα ξεκινήσουμε να βγάζουμε την ερχόμενη Τετάρτη”.
Οσον αφορά παραγωγή και τιμή παρατήρησε πως “είναι καλή η παραγωγή, αλλά η χρονιά θα εξαρτηθεί από την τιμή. Θα δείξει στο τέλος, όταν «θα ξυρίσουμε το γαμπρό». Θα ξεκινήσει με 50-55 λεπτά για να δελεαστεί ο παραγωγός να μπει στο χωράφι και να βγάλει πατάτες. Το άλλο Σαββατοκύριακο θα έχουμε μια πρώτη εικόνα για το πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές. Ζήτηση υπάρχει, γιατί ο κόσμος έχει φοβηθεί τα εισαγόμενα.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Ο κ. Δούβας κάλεσε τους καταναλωτές να στηρίξουν τις μεσσηνιακές πατάτες και ευρύτερα τα ελληνικά προϊόντα, σημειώνοντας: “Ο κόσμος πρέπει να στηρίζει τα τοπικά, τα ελληνικά προϊόντα, γιατί έτσι στηρίζει τη δική του θέση εργασίας, στο Δημόσιο και όπου αλλού δουλεύει. Αν συνεχίσουμε τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές, θα φαλιρίσουμε. Αν ο καταναλωτής αγοράζει ελληνικά προϊόντα, δημιουργεί ισχυρή οικονομία και τη στηρίζει. Μπορεί να αγοράσει 5-10 λεπτά φθηνότερα με τα εισαγόμενα, μετά δεν θα έχουν εργασία και χρήματα για να αγοράζουν, δεν θα αντέξει το κράτος”.
Ο Μεσσήνιος τυποποιητής και εξαγωγέας Γιώργος Γκούμας βεβαίωσε ότι “την επόμενη εβδομάδα, από τα μέσα προς το τέλος, θα ξεκινήσουν οι πατάτες και θα ξεκινήσουμε και μεις, μας φρέναρε η βροχή. Από 8 με 10 Απριλίου αναμένουμε την έναρξη”.
Οσον αφορά τη φετινή παραγωγή ενημέρωσε: “Εχουν καλλιεργηθεί 4.300 στρέμματα στην περιοχή μας, έχουν φυτευτεί 1.050 τόνοι πατατόσπορου, γαλλικού και ολλανδικού. Η παραγωγή εκτιμάται ότι θα είναι μεγαλύτερη από πέρσι κατά 25%, υπολογίζεται στους 16.000 με 18.000 τόνους. Θα είναι καλύτερη η ποιότητα, βοήθησαν οι καιρικές συνθήκες”.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΕΞΑΓΩΓΕΣ
Ωστόσο, ο κ. Γκούμας επεσήμανε τις δυσκολίες στις εξαγωγές και ζήτησε επιδότηση των μεταφορών, τονίζοντας: “Τα αυτοκίνητα δυσκολεύουν μέρα με τη μέρα. Πρότασή μου προς το Επιμελητήριο Μεσσηνίας για να διαβιβαστεί στην Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων είναι να υπάρξει επιδότηση του ναύλου. Μιλάμε για όλα τα ελληνικά προϊόντα που πρέπει να εξαχθούν από Απρίλιο μέχρι Ιούλιο – Αύγουστο. Δεν γίνονται εισαγωγές, δεν έρχονται αυτοκίνητα και οι οδηγοί δηλώνουν αδυναμία. Η Ιταλία έχει κλείσει, ο μοναδικός δίαυλος είναι από τους σταθμούς των Ευζώνων και του Προμαχώνα. Ο ναύλος από 2.200 ευρώ έχει πάει στα 2.800 με 3.000 ευρώ. Πρέπει να επιδοτήσουμε κατά 50% τις μεταφορές για τα τρόφιμα και τα προϊόντα, που θα εξαχθούν. Για να φτάσουν τα προϊόντα στις αγορές, γιατί η ζήτηση είναι καλή. Κι έχουμε προϊόντα προς διάθεση. Πρέπει να βοηθηθούν οι εξαγωγές, τα ελληνικά προϊόντα. Δεν μπορούμε να εισάγουμε χιλιάδες τόνους πατάτα μέχρι τις 10 Μαρτίου. Πρέπει να στρέψουμε τον καταναλωτή στα προϊόντα μας”.
Ο Μεσσήνιος τυποποιητής εκτίμησε ότι η φετινή παραγωγή “θα ξεκινήσει στα 50 λεπτά και παραπάνω, γιατί η ζήτηση είναι μεγάλη” – και παρατήρησε: “Θα πρέπει να δοθούν όσο το δυνατόν υψηλότερες τιμές στους παραγωγούς. Είναι άσχημη η χρονιά στα αγροτικά προϊόντα, ήταν και η καταστροφή στο λάδι”.
Ακόμα, επεσήμανε πως “πρέπει να μειωθεί η ψαλίδα μεταξύ παραγωγού και σούπερ μάρκετ. Να καταλάβουν και τα σούπερ μάρκετ ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και πρέπει να βοηθηθεί ο κόσμος. Να μειώσουν το ποσοστό κέρδους για να μπορεί ο κόσμος να αγοράσει τα προϊόντα που έχει ανάγκη”.
Τέλος, όσον αφορά τα μέτρα προστασίας παρατήρησε ότι “προέχει η προσοχή που πρέπει να δείξουμε όλοι, παραγωγοί, εργάτες γης, εργαζόμενοι στις μονάδες τυποποίησης, οδηγοί, όλοι οι εμπλεκόμενοι να τηρούμε τις οδηγίες που έχει δώσει η Πολιτεία και τις πρόσθετες που θα δώσουμε κι εμείς. Προέχει η ασφάλεια, να τηρούμε τα μέτρα και όλους τους κανόνες”.

Ελευθερία