Τι γίνεται με το ελαιόλαδο στη Λακωνία

Σε ποια επίπεδα κινούνται οι τιμές

Σύμφωνα με την Ύπαιθρο, oι τιμές στο βιολογικό κινούνται πάντα κατά 30%-35% υψηλότερα από εκείνες του συμβατικού, ανέφερε και ο Νίκος Γραμματικάκης, πρόεδρος της ΚΑΣΕΛ στη Λακωνία. Πρόκειται για μία συνήθη διαφορά, εξήγησε. Κατά τον ίδιο, το βιολογικό ελαιόλαδο είναι πολύ λίγο πανελλαδικά φέτος, γεγονός που ανάγκασε και την ΚΑΣΕΛ «να βάλει μέσα ελαιόλαδα», έχοντας προβλέψει εγκαίρως το πρόβλημα για τις δικές της ανάγκες τυποποίησης. «Δεν ξέρω αν θα φτάσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά. Την επόμενη χρονιά, ωστόσο, αναμένονται μεγαλύτερες ποσότητες στην κατηγορία, αφού εκτιμάται ότι θα υπάρχει περισσότερος καρπός, ενώ αναμένονται και περισσότεροι καλλιεργητές που τώρα βρίσκονται στο μεταβατικό στάδιο.

Σε ό,τι αφορά το συμβατικό έξτρα παρθένο, ο κ. Γραμματικάκης ανέφερε ότι οι τιμές στην περιοχή κυμαίνονται μεταξύ 2,90-3,10 ευρώ/κιλό για το έξτρα παρθένο, χωρίς να υπάρχει έντονη ζήτηση, αλλά και χωρίς πρόβλημα διάθεσης σε όσα βγαίνουν προς πώληση, παρατηρώντας ότι εξακολουθεί το «συνηθισμένο μοτίβο της φετινής χρονιάς». Ερωτηθείς για το επίπεδο ενδιαφέροντος των Ιταλών φέτος στην περιοχή, ανέφερε ότι «όσο οι Ισπανοί βγάζουν ποσότητες στις τιμές που τις βγάζουν, της τάξεως των 2,50-2,60 ευρώ, εδώ έρχονται για κάτι ποιοτικότερο, αλλά έχουμε και τους συσκευαστές της Ελλάδας που παίρνουν», υποστήριξε, κατατάσσοντας στα θετικά την άνοδο που δείχνει το συσκευασμένο και οι εξαγωγές του, έστω και με τον κατακερματισμό που χαρακτηρίζει την ελληνική τυποποίηση.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές της ΚΑΣΕΛ, ο κ. Γραμματικάκης ανέφερε μία κάπως υποτονική εικόνα αυτή την περίοδο. «Πέρυσι πουλούσαμε τον Σεπτέμβριο» σχολίασε, και εκτίμησε ότι αυτό που έγινε πέρυσι τον Σεπτέμβριο φέτος θα συμβεί νωρίτερα, αφού και οι φετινοί Μάρτης Απρίλης είχαν πολύ καλύτερη εικόνα από τους περσινούς, λόγω των τότε αυστηρότερων μέτρων περιορισμού.