Τη Δευτέρα τα εγκαίνια της «Οικίας των Ψηφιδωτών»

Ποιοι θα παρευρεθούν

Την προσεχή Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2022, στις 6μμ, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της «Οικίας των Ψηφιδωτών» στη Σπάρτη, με πρωτοβουλία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Φίλοι των Ψηφιδωτών της Σπάρτης» και του Προέδρου του, πρώην Υπουργού Ιωάννη Βαρβιτσιώτη. Η τελετή θα λάβει χώρα στην Οικία των Ψηφιδωτών, στην οδό Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 108 και Διόσκουρων, και είναι ανοιχτή για το κοινό.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρώην Υπουργός Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο Δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας, βουλευτές του νομού καθώς και εκπρόσωπος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Η «Οικία των Ψηφιδωτών» στη Σπάρτη, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του πρώην Υπουργού Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, στεγάζει τα διεθνούς φήμης ψηφιδωτά «Η Αρπαγή της Ευρώπης» και «Ο Ορφέας ως γητευτής ζώων» και παράλληλα παρουσιάζει με ελκυστικό τρόπο πληροφοριακό υλικό για όλα τα ψηφιδωτά που έχουν διασωθεί στη Σπάρτη από την περίοδο των ελληνιστικών, ρωμαϊκών και πρωτοβυζαντινών χρόνων.

Το έργο υλοποιήθηκε με την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη χρηματοδότησε τη μελέτη του έργου.