Θεσσαλονίκη: Κατασχέθηκαν 161 κιλά κοκαΐνης μέσα σε μπανάνες από το Εκουαδόρ

Μεγάλο χτύπημα στα καρτέλ ναρκωτικών - Δείτε βίντεο

Το παράνομο φορτίο φέρεται να συνδέεται με την ποσότητα των 105 κιλών που κατασχέθηκε τον προηγούμενο μήνα στη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα από 160 κιλά κοκαΐνης – 161 κιλά – προερχόμενη από το Εκουαδόρ, κατέσχεσε χθες η Δίωξη Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης στο λιμάνι της πόλης.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, τα ναρκωτικά έφτασαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης πριν δέκα ημέρες και η ναρκωτική ουσία ήταν τοποθετημένη σε δύο εμπορευματοκιβώτια που περιείχαν νόμιμο φορτίο με μπανάνες.

Η κατασχεθείσα ποσότητα εντοπίσθηκε σε ειδικές κρύπτες στα κοντέινερ και έφτασαν στην Ελλάδα από τη Λατινική Αμερική μέσω πλοίων.

 

 

«Τα εν λόγω κιβώτια εμπορευμάτων, κατόπιν σχετικής παραγγελίας της ανακρίτριας, κατασχέθηκαν και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε χθες, βρέθηκαν σε ειδικές κρύπτες 100 δέματα κοκαΐνης συνολικού βάρους 161 κιλών και 23 γραμμαρίων» ανέφερε ο προϊστάμενος του γραφείου Ενημέρωσης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, Χρήστος Δημητρακόπουλος.

«Τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποίησαν για τη μεταφορά των ναρκωτικών ουσιών μία νέα μέθοδο απόκρυψης, κατά την οποία τα τοποθετούσαν σε ειδικές κρύπτες των εμπορευματοκιβωτίων, και γι’ αυτό το λόγο πραγματοποιούνταν ολιγόωρες εργασίες στα κοντέινερ για την εξαγωγή της κοκαΐνης» συμπλήρωσε.

Η αξία των ναρκωτικών υπολογίζεται σε περίπου 18 εκ. ευρώ και το όφελος από την εισαγωγή και πώλησή τους ανέρχεται σε 3.200.000 ευρώ.

«Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ποσότητες κοκαΐνης που έχουν εντοπισθεί στην ελληνική επικράτεια», ανέφερε ο διευθυντής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, υποστράτηγος Γεώργιος Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το παράνομο φορτίο φέρεται να συνδέεται με την ποσότητα των 105 κιλών που κατασχέθηκε τον προηγούμενο μήνα στη Θεσσαλονίκη.

Για την υπόθεση εκείνη είχαν συλληφθεί 14 άτομα, μεταξύ των οποίων και ένας 68χρονος γιατρός – που φέρεται ως «εγκέφαλος» της υπόθεσης – ο οποίος είχε απασχολήσει παλιότερα τις διωκτικές Αρχές της Βόρειας Ελλάδος για υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων και τσιγάρων.

Τα δύο κοντέινερ, στα οποία βρέθηκε η νέα ποσότητα κοκαΐνης, είχαν αποστολέα την ίδια εταιρεία από το Εκουαδόρ και παραλήπτρια την ίδια εταιρεία που εδρεύει στα Σκόπια – στοιχεία που σύμφωνα με τις αρχές, οδηγούν στο ίδιο κύκλωμα.

Οι εννέα από τους 14 συλληφθέντες – μέλη διεθνούς κυκλώματος διακίνησης κοκαΐνης – έχουν οδηγηθεί ήδη στις φυλακές και μεταξύ αυτών ο 68χρονος.

Για την αποκάλυψη του νέου φορτίου κοκαΐνης είχε προηγηθεί συνεργασία του Τμήματος Γενικών Υποθέσεων της Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης με την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ (DEA).

Η κοκαΐνη είχε προορισμό εταιρεία – «βιτρίνα» στη Βόρεια Μακεδονία, όπως δηλαδή και το φορτίο που κατασχέθηκε τον Μάϊο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ