Θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων στη Βαμβακού!

Ένα νέο επιχειρηματικό κέντρο παίρνει … τα βουνά!

Έχεις σκεφτεί ποτέ να δημιουργήσεις τη δική σου επιχείρηση ή να υλοποιήσεις μια καινοτόμο επιχειρηματική ιδέα σε ένα μικρό ορεινό χωριό; Έχεις σκεφτεί να αλλάξεις ζωή και να δημιουργήσεις σε έναν παρθένο τόπο που αναγεννάται; Αναρωτιέσαι από πού να ξεκινήσεις και πώς θα τα καταφέρεις; Η επιχειρηματικότητα σκαρφαλώνει στα 900μ. υψόμετρο και η πρώτη «ορεινή» θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων σε ένα μικρό χωριό είναι γεγονός! Έλα κι εσύ να γίνεις μέλος!

Στην καρδιά του Πάρνωνα και στο χωριό της Βαμβακούς, δημιουργούμε το πρώτο επιχειρηματικό κέντρο, έναν κοινό συνεργατικό χώρο ανάπτυξης ιδεών, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης του χωριού που υλοποιείται από τη VamvakouRevival με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), που φέρνει κοντά ανθρώπους με όραμα για την αναβίωση και αναζωογόνηση της ελληνικής υπαίθρου, οι οποίοι ονειρεύονται να χτίσουν το δικό τους μέλλον μέσα από την υλοποίηση της δικής τους επιχειρηματικής βιώσιμης ιδέας στους τομείς του τουρισμού, πολιτισμού, αγροδιατροφής και καινοτομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Vamvakou Revival καλεί ανθρώπους με ιδέες και όραμα, ενδιαφερόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups), αλλά και επιχειρηματικές ομάδες να υποβάλουν αίτηση για την ένταξή τους στον πρώτο κύκλο του Προγράμματος Υποστήριξης και Φιλοξενίας Επιχειρήσεων στη δομή της Vamvakou Incubator. Οι αιτήσεις θα ανοίξουν 10 Οκτωβρίου 2022 και θα διαρκέσουν δύο μήνες.

Η νέα αυτή δομή πρόκειται να υποστηρίξει ιδέες, άτομα ή ομάδες, ώστε να επεξεργαστούν την επιχειρηματική τους ιδέα, να δημιουργήσουν μία νέα επιχείρηση ή να αναπτύξουν την ήδη υπάρχουσα. Πιο συγκεκριμένα, ο πρώτος κύκλος στοχεύει στην υποστήριξη δέκα σχημάτων: πέντε (5) επιχειρήσεων που θα εγκατασταθούν στη Βαμβακού και πέντε (5) ομάδων ή υποψήφιων επιχειρηματιών με έδρα ευρύτερα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοπόννησος 2014-2020 και στον Άξονα Προτεραιότητας «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της ελκυστικότητας και της εξωστρέφειας της Περιφέρειας, μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα με αιχμή την καινοτομία και αύξηση της περιφερειακής προστιθέμενης αξίας». Η δομή αυτή και η λειτουργία της υποστηρίζονται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης Βαμβακούς.

Ποιους αφορά το πρόγραμμα;

– Φυσικά πρόσωπα, επιχειρηματικές ομάδες ή νεοφυείς επιχειρήσεις με μία συγκεκριμένη καινοτόμο επιχειρηματική ιδέα, υπηρεσία, ή προϊόν προς ανάπτυξη.

– Ομάδες αποφασισμένες να εργαστούν σε ένα ήρεμο και γόνιμο περιβάλλον στην υποβαλλόμενη επιχειρηματική ιδέα και τη μετουσίωσή της σε επιτυχημένη νεοφυή επιχείρηση, η οποία θα συμβάλει στην αναζωογόνηση της ελληνικής υπαίθρου.

– Ανθρώπους που επιθυμούν να δημιουργήσουν το μέλλον «με τα ίδια τους τα χέρια» σε έναν παρθένο τόπο που αναγεννάται και να γίνουν συμμέτοχοι σε ένα πρωτοπόρο εγχείρημα.

– Σε όσους έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Ποιες είναι οι παροχές;

Οι επιχειρήσεις, επιχειρηματίες, ή ομάδες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα μπορούν να φιλοξενούνται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο χωριό με πλήρη πρόσβαση σε ΑΜΕΑ, όπου θα παρέχονται όλες οι αναγκαίες υποδομές λειτουργίας μιας επιχείρησης πχ. χώρος γραφείων, εξοπλισμός Η/Υ, τηλεφωνική γραμμή, γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο, κοινόχρηστοι-συνεργατικοί χώροι. Η θερμοκοιτίδα, επίσης, θα αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο επιχειρηματικής εκκίνησης και επώασης, παρέχοντας δικτύωση, συμβουλευτική, επιχειρηματική κατάρτιση και εκπαίδευση (business strategy, marketing, πωλήσεις), αξιολόγηση δυναμικού καινοτομίας και επιχειρηματική και χρηματοοικονομική συμβουλευτική υποστήριξη, για τη διαμόρφωση των εκάστοτε επιχειρηματικών μοντέλων, αλλά και για την εν γένει βιώσιμη λειτουργία των επιχειρηματικών σχημάτων.

Γιατί να γίνω μέλος ενός τέτοιου σχήματος;

– Γιατί έχω μία επιχειρηματική ιδέα που θα ήθελα να κάνω πραγματικότητα.

– Γιατί ονειρεύομαι να δημιουργήσω το δικό μου περιβάλλον εργασίας.

– Γιατί θα έχω πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες.

– Γιατί θα με βοηθήσουν στην ανάπτυξη του στρατηγικού πλάνου της ιδέας μου.

– Γιατί θα μπορέσω να αξιοποιήσω το δίκτυο των συνεργατών που υπάρχει και να αναπτύξω νέες συνέργειες.

– Γιατί θα έχω τη δυνατότητα πρόσβασης σε γνώση, συµµετοχής σε κοινά προγράµµατα έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και κοινής χρήσης πόρων.

– Γιατί θα μπορέσω να αναπτύξω τις δεξιότητές μου μέσα από μια σειρά εργαστηρίων.

– Γιατί θα έχω τη δυνατότητα ελαχιστοποίησης του κόστους λειτουργίας της επιχείρησής μου.

Τι ξεχωριστό έχει η Βαμβακού;

Η Vamvakou Revival, ιδρύθηκε το 2018, με σκοπό την πλήρη αναζωογόνηση του χωριό της Βαμβακούς Λακωνίας, από μια ομάδα νέων με καταγωγή και ισχυρούς δεσμούς με το χωριό έχοντας την ηθική και οικονομική υποστήριξη από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Οι δύο οργανισμοί μοιράζονται τα τελευταία χρόνια το κοινό όραμα της Αναβίωσης της Βαμβακούς, με εφόδια την ιστορία, το ανθρώπινο κεφάλαιο και τον φυσικό πλούτο της περιοχής. Όραμα είναι η δημιουργία ενός χωριού «πρότυπου» βασισμένο στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου με πρωτεύοντα στόχο την επιστροφή μόνιμων κατοίκων. Βασικό όχημα αποτελούν η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και η εξασφάλιση σύγχρονων συνθηκών διαβίωσης, ώστε σε μερικά χρόνια η Βαμβακού να σφύζει και πάλι από ζωή με οικογένειες, παιδιά, και το πρώτο κουδούνι του σχολείου να χτυπήσει ξανά. Οι βασικοί πυλώνες της πρωτοβουλίας είναι ο τουρισμός, η καινοτομία, η αγροδιατροφή και η επιχειρηματικότητα. Πρόθεση είναι η Βαμβακού να χαράξει τον δρόμο της αναβίωσης, φιλοδοξώντας να λειτουργήσει ως μοντέλο ώστε να ακολουθήσουν πολλά ακόμη χωριά στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Πότε μπορώ να κάνω την αίτηση μου;

Οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα φιλοξενίας και υποστήριξης επιχειρήσεων ξεκινούν 10/10/2022. Μέχρι τότε, προετοίμασε την ιδέα σου!