“The Spirit of Democracy Weekend” στην Costa Navarino

Η Bettany Hughes, η Elif Shafak και ο Ai Weiwei μίλησαν για τις διαφορετικές προσεγγίσεις Δύσης και Ανατολής, στην οικοδόμηση μιας πιο ανθεκτικής δημοκρατίας

Συζήτηση του κοινού με τους δημοσιογράφους των New York Times Liz Alderman, Steven Erlanger και Patrick Healy

«Ζούμε σε μια εποχή παραπληροφόρησης και γι’ αυτό είναι αναγκαίο να εστιάσουμε περισσότερο στη γνώση. Εντέλει, χρειαζόμαστε σοφία στη ζωή μας – και για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει το μυαλό να πλησιάσει την καρδιά, να γίνουμε πιο συμπονετικοί», τόνισε η συγγραφέας Elif Shafak για τη σχέση πληροφορίας και Δημοκρατίας, στην εναρκτήρια διαδικτυακή ομιλία του ‘The Spirit of Democracy Weekend’. Το διήμερο πραγματοποιήθηκε για 6η χρονιά, 1-3 Οκτωβρίου στην Costa Navarino, σε συνεργασία με το Athens Democracy Forum.

Συμμετέχοντες παρακολούθησαν τη συζήτηση της Elif Shafak με τον Patrick Healy, Deputy Opinion Editor των New York Times, κατά την οποία αναφέρθηκε στο νέο της βιβλίο ‘How to Stay Sane in an Age of Division’, σχολιάζοντας ταυτόχρονα τι διχάζει σήμερα τη Δημοκρατία.
«Η τέχνη αποτελεί για μένα προέκταση της ζωής μου. Δεν είναι ένας αγώνας για την ελευθερία, αλλά η έκφραση της ελευθερίας» τόνισε ο διάσημος καλλιτέχνης και ακτιβιστής Ai Weiwei, σε μια συζήτηση με τη Liz Alderman, Chief European Business Correspondent των New York Times. Αφορμή για την ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Κινέζο ακτιβιστή, ήταν το πολυαναμενόμενο νέο του βιβλίο με τίτλο ‘1,000 years of Joys and Sorrows: A Memoir’ που θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο κι εστιάζει στην προσωπική του ιστορία καθώς και του πατέρα του, στην εξορία.
Τις διαφορετικές προσεγγίσεις της Δύσης και της Ανατολής αλλά και τα κοινά τους χαρακτηριστικά, σχολίασε η ιστορικός Bettany Hughes -συνομιλώντας με τον Steven Erlanger, Chief European Diplomatic Correspondent των New York Times- για τις ιδέες του Σωκράτη και του Κομφούκιου που επηρέασαν τους δύο πολιτισμούς: «Σε αυτό που συγκλίνουν είναι ότι να θέτει κάποιος ερωτήματα είναι καίριας σημασίας για την κατανόηση της ανθρώπινης φύσης και την ανάπτυξη μιας υγειούς κοινωνίας. Τα ερωτήματα που θέτουμε είναι το κλειδί για την αναζήτηση της αλήθειας. Στην αναζήτηση αυτή, η αλήθεια δεν είναι ο προορισμός, αλλά το ταξίδι».
Στην ενότητα «Συζήτηση με τους Times», οι δημοσιογράφοι των New York Times Liz Alderman, Steven Erlanger και Patrick Healy, συζήτησαν για τον ρόλο της δημοκρατίας σήμερα, διερευνώντας πώς μπορεί να εκσυγχρονιστεί σε θέματα που αφορούν στη διαφορετικότητα, την ανοχή και την εμπιστοσύνη των ανθρώπων μεταξύ τους, και θέτοντας ερωτήματα για το πώς μπορεί να κινητοποιήσει τις νεότερες γενιές.
Στο φετινό «The Spirit of Democracy Weekend» παρευρέθηκαν σύνεδροι του Athens Democracy Forum αλλά και επισκέπτες της Costa Navarino, που θέλησαν να λάβουν μέρος σε μια εποικοδομητική συζήτηση για το πνεύμα της Δημοκρατίας. Οι συμμετέχοντες -κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στο ξενοδοχείο The Romanos, a Luxury Collection Resort- έλαβαν μέρος σε παράλληλες δράσεις που πλαισίωσαν τις κεντρικές ομιλίες, όπως οι Φιλοσοφικοί Περίπατοι, αναλύοντας τις προσεγγίσεις των αρχαίων φιλοσόφων υπό το πρίσμα του σήμερα.

COSTA NAVARINO
H Costa Navarino είναι ο διεθνής, τουριστικός προορισμός υψηλών προδιαγραφών στην Ελλάδα. Βρίσκεται στη Μεσσηνία, σε ένα από τα πιο μαγευτικά παραθαλάσσια τοπία της Μεσογείου, με 4.500 χρόνια ιστορίας. Στην καρδιά της φιλοσοφίας της Costa Navarino είναι ο σεβασμός για το περιβάλλον, τις παραδόσεις και την τοπική κοινωνία. Στο Navarino Dunes, την πρώτη περιοχή, βρίσκονται δύο 5* ξενοδοχεία , The Romanos, a Luxury Collection Resort και The Westin Resort Costa Navarino, οι ιδιωτικές κατοικίες Navarino Residences και η συλλογή διαμερισμάτων The Residences at The Westin Resort Costa Navarino, το πρώτο signature γήπεδο γκολφ στην Ελλάδα The Dunes Course, το Anazoe Spa, το συνεδριακό κέντρο House of Events, ειδικά σχεδιασμένοι χώροι για παιδιά, καθώς και ένα ευρύ φάσμα χώρων γαστρονομίας, αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Στο Navarino Bay, τη δεύτερη περιοχή, βρίσκεται το signature γήπεδο γκολφ The Bay Course και το υπόσκαφο Bay Clubhouse, ενώ βρίσκεται υπό κατασκευή ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο καθώς και ένα σύγχρονο lifestyle resort στη κοντινή περιοχή Navarino Waterfront. Στην περιοχή Navarino Hills κατασκευάζονται δύο νέα signature γήπεδα γκολφ 18 οπών.
Μπορείτε να κατεβάσετε φωτογραφικό υλικό μέσω του website www.costanavarino.com και του συνδέσμου στην ενότητα Press, χρησιμοποιώντας τον κωδικό Νestor.
——————————————————————————————————–
ATHENS DEMOCRACY FORUM
Το Athens Democracy Forum (ADF) είναι ένα ετήσιο διεθνές συνέδριο το οποίο λαμβάνει χώρα κάθε Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο στην Αθήνα από το 2013 και διερευνά την εξέλιξη της δημοκρατίας. Το ADF συγκεντρώνει ηγετικές προσωπικότητες από τις επιχειρήσεις, την ακαδημαϊκή κοινότητα, διαμορφωτές πολιτικής και ειδικούς, για να συζητήσουν και να εστιάσουν στα πιο καίρια ζητήματα που αντιμετωπίζει η δημοκρατία. Οι κεντρικές εκδηλώσεις του συνεδρίου περιλαμβάνουν το «Βραβείο Δημοκρατίας της Πόλης των Αθηνών», την «Ομιλία Αριστοτέλη» και την «Παγκόσμια Συζήτηση στην Αρχαία Αγορά».
www.athensdemocracyforum.com