Τεστ κορωνοϊού και στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας

Αυτό σημαίνει πως ένα ύποπτο περιστατικό, αντί να πηγαίνει στο νοσοκομείο με κίνδυνο διασποράς του ιού, θα απευθύνεται στη μονάδα υγείας μέσα στην πόλη

Το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας ορίστηκε από την 6η ΥΠΕ προ 20 ημερών ως ένα από τα κέντρα υγείας στα οποία θα λαμβάνονται δείγματα για τεστ κορονοϊού.

Αυτό σημαίνει πως ένα ύποπτο περιστατικό, αντί να πηγαίνει στο νοσοκομείο με κίνδυνο διασποράς του ιού, θα απευθύνεται στη μονάδα υγείας μέσα στην πόλη – κι αφού λαμβάνεται το δείγμα, θα μεταφέρεται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και από εκεί στην Αθήνα, ενώ το ύποπτο κρούσμα θα αναμένει τα αποτελέσματα στο σπίτι του.

Σίγουρα, αυτό το οποίο δεν θα γίνεται είναι μαζικοί έλεγχοι του πληθυσμού για κορονοϊό στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας, όπως συμβαίνει επί παραδείγματι με ιδιωτικά εργαστήρια όπου μπορεί ο καθένας να απευθυνθεί και να κάνει το τεστ. Αλλά, ακόμα και έτσι, δεν ξεκίνησε όπως θα αναμενόταν η λήψη δειγμάτων, καθώς “εκκρεμούν διαδικαστικές λεπτομέρειες” όπως απάντησε στη σχετική ερώτησή μας ο επιστημονικά υπεύθυνος της μονάδας, ιατρός χειρουργός Παναγιώτης Κατσαφάδος.

ΟΙ ΛΗΨΕΙΣ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ

Σύμφωνα με επίσημο ορισμό από την 6η ΥΠΕ, το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας μπορεί πλέον να κάνει τις λήψεις για το τεστ Covid-19, ώστε τα δείγματα να μεταφέρονται προς εξέταση καθώς δεν υπάρχει η υποδομή για να εξετάζονται εκεί. Οπως εξηγεί ο κ. Κατσαφάδος, απλώς θα γίνονται οι λήψεις και θα στέλνονται στο νοσοκομείο, το οποίο με τη σειρά του θα στέλνει τα δείγματα στην Αθήνα. Ομως, ακόμα “βρισκόμαστε στις διαδικασίες διεκπεραίωσης για την ασφαλή λήψη και μεταφορά των δειγμάτων” – ενώ για το πότε θα ξεπεραστούν τα διαδικαστικά κωλύματα, το κοινό θα ενημερωθεί με νεότερη ανακοίνωση.

“ΤΡΕΧΟΥΝ” ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Στην παρούσα φάση “έχουν προκηρυχθεί συγκεκριμένοι διαγωνισμοί από την 6η ΥΠΕ για τα θέματα της μεταφοράς” αναφέρει ο ίδιος. Και προσθέτει πως, ναι μεν “μας έχουν στείλει υλικό και το προσωπικό έχει εκπαιδευτεί, μένουν ωστόσο ορισμένες λεπτομέρειες που τις περιμένουμε από μέρα σε μέρα, δηλαδή: τις πλαστικές σακούλες που θα μεταφέρουμε τα δείγματα (πρέπει να είναι συγκεκριμένων προδιαγραφών), τα barcode τα οποία υποχρεωτικά πρέπει να συνοδεύουν το δείγμα με το παραπεμπτικό που θα γράφει το όνομα του ασθενούς – διαδικασίες εν ολίγοις που διασφαλίζουν τα προσωπικά δεδομένα του ασθενούς, αλλά και την αποφυγή ενός λάθους με τα δείγματα”.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ

Οσον αφορά το ποιοι θα κάνουν το τεστ, ο κ. Κατσαφάδος είναι ξεκάθαρος: “Δεν είναι ότι θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι κι ούτε θα μπορεί ο καθένας να έρχεται για να πει κάντε μου ένα τεστ, όπως θα το πει σε ένα ιδιωτικό εργαστήριο. Οταν οι γιατροί του Κέντρου Υγείας -κάτι το οποίο κάνουν από το Μάρτιο- κρίνουν ότι ανήκει στην κατηγορία του ύποπτου, τότε πρέπει να κάνουν το τεστ”.

Μέχρι τώρα “οι γιατροί της μονάδας έστελναν τα ύποπτα περιστατικά στο νοσοκομείο, αλλά αυτό αλλάζει και θα παίρνουμε το τεστ εμείς κι ο ασθενής θα πηγαίνει σπίτι του να περιμένει”. Ετσι, εξηγεί, “θα αποφεύγει τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, ούτως ώστε να γίνεται και λιγότερη διασπορά”. Το δείγμα “αυθημερόν θα πηγαίνει στο νοσοκομείο και από εκεί στην Αθήνα, και μέσα στην ίδια ημέρα πιθανότατα θα ξέρουμε και το αποτέλεσμα”.

ΔΕΝ ΕΦΗΣΥΧΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΑ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΤΕΣΤ

Πάντως, το να εφησυχάζει κάποιος επειδή το δείγμα το οποίο δίνει είναι αρνητικό, δεν είναι και το πιο ασφαλές γι’ αυτόν. Και αυτό γιατί, όπως λέει ο Παναγιώτης Κατσαφάδος, ο καθένας μπορεί να δώσει δείγμα το οποίο στη συνέχεια να βγει αρνητικό, αλλά μετά τη δειγματοληψία να κολλήσει τον ιό από κάποιον ο οποίος είναι θετικός αλλά χωρίς συμπτώματα. “Δίνω δείγμα για τεστ και περιμένω τα αποτελέσματα, αλλά φεύγοντας χαιρετάω ένα συνάδελφο και μου τον μεταδίδει, αφού και αυτός κόλλησε από έναν ασυμπτωματικό ασθενή. Πηγαίνω σπίτι μου και είμαι θετικός – όμως το αποτέλεσμα που θα βγει μερικές ώρες μετά θα είναι αρνητικό, θα με ξεγελάσει, θα ξανοιχτώ (όσο μας επιτρέπεται γιατί ήδη είμαστε ευαισθητοποιημένοι όλοι μας), και μπορεί να κάνω ζημιά”, εξηγεί παραστατικά για ποιο λόγο “το τεστ το κάνουν τα άτομα τα οποία ο γιατρός εκτιμά ότι είναι ύποπτα και μπορεί να είναι θετικά στον ιό”. Τα τεστ λοιπόν είναι για την επιβεβαίωση, “δεν είναι για οποιονδήποτε είναι ασυμπτωματικός και είναι καλά, αυτός μπορεί κάθε μέρα να κάνει και κάθε μέρα να κολλάει, το τεστ δεν τον εξασφαλίζει” λέει καταλήγοντας.  

Νικολέττα Κολυβάρη