«Τεράστια καταστροφή για τους καστανοπαραγωγούς Πάρνωνα»

Νεοκλής Κρητικός - Νέα Αναφορά προς το ΥπΑΑΤ-Αναγκαία η οικονομική στήριξη των παραγωγών

Η φετινή χρονιά για τους καστανοπαραγωγούς του Πάρνωνα είναι χειρότερη από ποτέ. Χαρακτηριστικό είναι ότι, πάνω από το 90% της παραγωγής έμεινε απούλητο. Η κλιματική αλλαγή, οι διαδοχικές ασθένειες των τελευταίων 25 χρόνων, η φετινή εμφάνιση της καταστροφικής φαιάς σήψης, η παρατεταμένη ανομβρία συνθέτουν τις κύριες αιτίες αυτής της καταστροφής.

Ο κ. Κρητικός, με αναφορά του (7/10/2022) προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κο Γεωργαντά, είχε επισημάνει τη σχεδόν μηδενική καστανοπαραγωγή στην περιοχή και είχε ζητήσει τη διερεύνηση του ενδεχομένου οι παραγωγοί να ενταχθούν στις de minimis ενισχύσεις.

Σήμερα, με νέα αναφορά προς τον κο Γεωργαντά, παραθέτει υπόμνημα των Πρόεδρων των καστανοπαραγωγικών Κοινοτήτων Αρκαδίας και Λακωνίας, στο οποίο παρατίθεται αναλυτικά το ιστορικό της δραματικής συρρίκνωσης της παραγωγής και η δέσμη μέτρων που επιβάλλεται να ληφθεί, ώστε να δοθεί ανάσα στους ανθρώπους αυτούς.

Ο βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός υπογραμμίζει: «Είναι χαρακτηριστικό, πως στον Πάρνωνα και την ευρύτερη περιοχή, οι οικογένειες που ασχολούνται με την καστανοκαλλιέργεια ξεπερνούν τις 850. Για τις περισσότερες η καστανιά είναι μονοκαλλιέργεια, άρα ο σημαντικότερος οικονομικός πόρος τους» και

καταλήγει, πως κρίνεται αναγκαία η λήψη μέτρων στην κατεύθυνση ουσιαστικής στήριξης των παραγωγών: «Μια ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη διάσωση αρχικά της καστανοκαλλιέργειας και περαιτέρω, λήψη πολιτικής απόφασης για την ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ ενός ολοκληρωμένου πιλοτικού προγράμματος αναδιάρθρωσής της για τον Πάρνωνα και την ευρύτερη περιοχή».

Με εκτίμηση

Νεοκλής Κρητικός

Βουλευτής Λακωνίας,

Νέα Δημοκρατία