Τελικά 24 εκατ η χρηματοδότηση για τα απορρίμματα από τη ΣΔΙΤ!

Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Πε.Συ. 19-2-2024 για αναμόρφωση προϋπολογισμού.

Με την πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού της περιφέρειας διπλασιάζεται το ποσό που θα αποδοθεί στην ΤΕΡΝΑ στα πλαίσια της ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Από 12 εκατομμύρια € που είχαν εγγραφεί, τώρα, μιας και δεν έχουμε εκλογές μπροστά μας, διπλασιάζονται σε 24 εκατομμύρια ευρώ!

Οι προηγούμενες Περιφερειακές Αρχές που στηρίχθηκαν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ διαμόρφωσαν και ψήφισαν τη ΣΔΙΤ, καθόρισαν τις υποχρεώσεις ενώ η νέα Περιφερειακή Αρχή της ΝΔ τις πληρώνει. Την πρώτη χρονιά πληρώθηκαν 12,5 εκατομμύρια € πανωπροίκια (4,5 εκατομμύρια για τις οδούς πρόσβασης και τους κόμβους και 8 εκατομμύρια για συμμόρφωση των εγκαταστάσεων με τη νέα νομοθεσία).

Είμαστε ακόμα στην αρχή! Τα επόμενα χρόνια που θα λειτουργήσουν οι ρήτρες ποσότητας και ποιότητας, οι απομειώσεις, και θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα πανωπροίκια. Έχουν ευθύνες και οι Δήμοι που όταν σχεδιαζόταν το έργο δεν έβγαλαν άχνα. Τώρα ο λαός καλείται να πληρώσει το μάρμαρο. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο Δήμος Ευρώτα επιχείρησε να αυξήσει τα Δημοτικά Τέλη έως και 200% παρά το ότι δεν επιβαρύνεται με μεγάλο κόστος μεταφοράς όπως αρκετοί άλλοι δήμοι.

Είναι προκλητική η παράταξη του κ Τατούλη που έβαλε τις βάσεις γι αυτή την επένδυση (με τις «ευλογίες» βεβαίως όλων των Κυβερνήσεων που πέρασαν από το 2011, οι οποίες συνέβαλαν στην παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο στο μεγάλο κεφάλαιο), που προσπαθεί να διαστρεβλώσει την αλήθεια για το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων σήμερα. Με βάση την προτεινόμενη τιμολογιακή πολιτική του ΦΟΔΣΑ ο κάθε τόνος θα στοιχίζει 73,59Ε + ΦΠΑ 24% (ΤΕΡΝΑ) συν 3,00€ (ΦΟΔΣΑ) = 94,25€/ton.

Καλούμε το λαό της Πελοποννήσου σε επαγρύπνηση. Να μην επιτρέψει σε καμία Δημοτική Αρχή να αυξήσει τα δημοτικά τέλη για να εξασφαλίσει τα κέρδη της ιδιωτικής εταιρίας. Να μην υποκύψει κανείς στα ψευτοδιλήμματα περί προστασίας του περιβάλλοντος και απαραίτητων θυσιών. Κανένας ιδιώτης να μην εμπλέκεται στη διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ήρθε η ώρα να ξεκινήσει ο αγώνας να καταργηθεί η ΣΔΙΤ. Δεν προστατεύει το περιβάλλον αλλά τα κέρδη του επενδυτή. Στις ευρωεκλογές του Ιούνη τα κόμματα που συνέβαλλαν σε αυτό το έγκλημα να πάρουν την απάντηση που πρέπει από τα λαϊκά στρώματα της Πελοποννήσου: να τους στείλουν πίσω το λογαριασμό!