Τελευταία ευκαιρία μετά την παράταση στις 120 δόσεις

Τελευταία ευκαιρία έχουν οι οφειλέτες για τη ρύθμιση των χρεών τους προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις μετά την ολιγοήμερη παράταση επτά ημερών που δόθηκε.

Έως τις 27 Σεπτεμβρίου είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση της εφορίας 384.042 οφειλέτες ρυθμίζοντας οφειλές 2,4 δισ. ευρώ και σε εκείνη των Ταμείων 370.000 οφειλέτες έχουν κάνει αίτηση τακτοποιώντας χρέη 3 δισ. ευρώ.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να πεισθούν όλο και περισσότεροι να υπαχθούν στις ρυθμίσεις, με τους αρμόδιους υπουργούς να επισημαίνουν ότι δεν θα υπάρξει άλλη ρύθμιση, ενώ όσοι δεν σπεύσουν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους στη συνέχεια θα έρχονται αντιμέτωποι με σκληρά μέτρα, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορούν σε κατασχέσεις κινητών αξιών και ακινήτων μεταξύ άλλων, ενώ θα βρεθούν στο “μικροσκόπιο” του ΚΕΑΟ.

Στο μεταξύ όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών, προ των πυλών είναι οι αλλαγές στην πάγια ρύθμιση. Αυτές θα αφορούν στα εξής:

– Οι δόσεις για όλες τις οφειλές θα γίνουν 24 αντί για 12 αλλά όχι για όλους. Οι 24 δόσεις θα δίδονται οπωσδήποτε σε όσους έχουν ατομικό εισόδημα έως και 10.000 ευρώ ενώ για τους έχοντες μεγαλύτερο εισόδημα ο αριθμός των δόσεων θα πάει κλιμακωτά ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα, την οικογενειακή κατάσταση αλλά και το ύψος της οφειλής.

– Για τις οφειλές από έκτακτη αιτία όπως ο φόρος κληρονομιάς, οι δόσεις θα γίνουν 48 αντί για 24 και πάλι με βάση το εισοδηματικό κριτήριο.

– Το επιτόκιο αναμένεται να παραμείνει σταθερό στο 5% (αν και υπάρχουν εισηγήσεις για αύξησή του προκειμένου το επιτόκιο του δημοσίου να μην είναι χαμηλότερο από αυτό που δίνουν οι τράπεζες για κεφάλαιο κίνησης) ενώ συνολικά η ρύθμιση θα αφορά μόνο στις οφειλές που θα καταστούν ληξιπρόθεσμες μετά την 1/1/2020.