Ταραμοκεφτέδες και κασερόπιτες με μαύρο σουσάμι από τη Μαίρη Παναγάκου

Ταραμοκεφτέδες | Υλικά για 30-35 κομμάτια

100 γρ λευκό ταραμά | 3 μεγάλες πατάτες καθαρισμένες | 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι τριμμένο και στραγγισμένο | φρεσκοτριμμένο πιπέρι | 1 κ σ μαιντανό ψιλικομμένο
αλεύρι για το αλεύρωμα | ελαιόλαδο για το τηγάνισμα.

Τρόπος παρασκευής
1. Βράζουμε τις πατάτες και τις περνάμε από το μύλο των λαχανικών για να γίνουν σαν πουρές. Όσο είναι ακόμα ζεστός τον αναμειγνύουμε με τα υπόλοιπα υλικά.

2. Πλάθουμε στις παλάμες μας στρογγυλούς μέτριους κεφτέδες, τους αλευρώνουμε ελαφρά και τους τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο. Τους γυρίζουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και τους βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν.

3. Μπορούμε να ετοιμάσουμε το μείγμα από την προηγούμενη ημέρα και να το αφήσουμε στο ψυγείο. Γίνονται ακόμα καλλίτεροι.

4. Εαν ψιλοκόψετε το κρεμμύδι και το σοτάρετε σε αντικολλητικό τηγάνι, με 1 κ σ λάδι, τότε οι ταραμοκεφτέδες σας θα γίνουν νοστιμότατοι.

Τους σερβίρουμε σαν ορεκτικό για ούζο ή τσίπουρο.

Κασερόπιτες με μαύρο σουσάμι | Υλικά για 20 κομμάτια

1 πακέτο φύλλο κρούστας | 20 λεπτές φέτες κασέρι | 20 φετούλες, στρογγυλές ντομάτας 1 1/2 φλ τσ βούτυρο φρέσκο | 2 αυγά χτυπημένα ελαφρά | 1/2 φλ τσ μαύρο σουσάμι
1 κ γλ φρεσκοτριμμένο πιπέρι | Λίγο αλάτι

Τρόπος παρασκευής
1. Κόβετε τα φύλλα κρούστας σε τετράγωνα κομμάτια 14Χ14 εκ. Παίρνετε 3 φύλλα, τα βουτυρώνετε και τα βάζετε το ένα πάνω στο άλλο. Τοποθετείτε μια φέτα τυρί κασέρι
πάνω στο τελευταίο φύλλο μαζί με μια φέτα ντομάτα, λίγο αλάτι και τρίβετε πιπέρι. Σκεπάζετε με 3 φύλλα βουτυρωμένα μεταξύ τους.

2. Αλείφετε με το αυγό τις άκρες και πιέζετε καλά ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους. Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και το τυρί.

3. Τοποθετείτε τις κασερόπιτες σε ελαφρά βουτυρωμένο ταψί. Περνάτε τις επιφάνειες τους με αυγό, πασπαλίζετε με άφθονο μαύρο σουσάμι και ψήνετε στους 180ο, αερόθερμο φούρνο, για 25′-35′, μέχρι να αποκτήσουν ένα πυρόξανθο χρώμα.

Σερβίρονται χλιαρές αλλά τρώγονται και κρύες. Μπορεί να είναι ένα ορεκτικό ή ένα σνακ, αλλά σερβιρισμένες και με μια σαλάτα πράσινη εποχής γίνονται κυρίως γεύμα.