Τα νέα της εβδομάδας στο νομό Λακωνίας

Όλα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες, με μια ματιά!

Με μεγαλοπρέπεια κι επιτυχία διήλθε από τη Σπάρτη η Ολυμπιακή φλόγα. Η πρωτεύουσα της Λακωνίας έζησε συγκινητικές στιγμές, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό κι αισιόδοξο μήνυμα έστειλε η δυναμική παρουσία των μαθητών που «κόσμησαν» με την παρουσία τους την Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

Ο Fly μετέδωσε με εικόνα και ήχο το σπουδαίο αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός, φιλοξενώντας δηλώσεις των λαμπαδηδρόμων Κούρου, Τσουλόγιαννη και Κουλόγιαννη, καθώς και του Νεοκλή Κρητικού και του Μιχάλη Βακαλόπουλου, οι οποίοι προέταξαν με θέρμη και συνέπεια στην ΕΟΕ το αίτημα των Λακώνων να διέλθει η Ολυμπιακή Φλόγα από τη Σπάρτη.

Με την από 15-4-2024 αίτησή των κατοίκων Νέου Κόσμου – Ψυχικού προς τον κ. Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Σπάρτης υπογεγραμμένη από 26 κατοίκους των συνοικιών, επικαιροποιήθηκε το πάγιο αίτημα για μετακίνηση και λειτουργία της Λαϊκής Αγοράς της Τετάρτης (εκ περιτροπής) στις εν λόγω συνοικίες και ζητήθηκε να εισαχθεί το θέμα αυτό στην ΗΔ μιας εκ των επόμενων συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Σπάρτης, σύμφωνα με τον Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα.

Εορταστικό πρόγραμμα λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων Σπάρτης

Κυριακή των Βαΐων: 11:00-16:00

Μ. Δευτέρα – Μ.Πέμπτη: 8:00-14:00 και 18:00-21:00

Μ. Παρασκευή: 13:00-18:00

Μ. Σάββατο: 8:00-16:00

Κυριακή του Πάσχα: Αργία

Δευτέρα και Τρίτη του Πάσχα: Κλειστά

Συνάντηση είχαν ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης και ο Δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης, με τον υπουργό Ναυτιλίας Χρήστο Στυλιανίδη. Το θέμα της συνάντησης ήταν η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού της Νεάπολης και τα στάδια που απαιτούνται για την έναρξη λειτουργίας της.

Συνελήφθη, στην Σπάρτη, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Σπάρτης, 21χρονος ημεδαπός, γιατί σε βάρος του εκκρεμούσε απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ναυπλίου, για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.

Συνελήφθη, σε τοπική κοινότητα του δήμου Σπάρτης, από αστυνομικούς της Α΄ Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Λακωνίας, 40χρονος ημεδαπός, γιατί λίγες ώρες νωρίτερα,  εισήλθε σε κατάστημα και αφαίρεσε χρήματα και κάρτα τραπέζης. Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Σπάρτης.

Δυναμικό και αγωνιστικό «παρών» έδωσαν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι μετείχαν στην 24ωρη Γενική Απεργία της ΓΣΕΕ. Στη Σπάρτη την κινητοποίηση συντόνισε το Εργατικό Κέντρο Λακωνίας.

Στην πρωινή ζώνη του Fly μίλησε η εν ενεργεία κι εκ νέου υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ, κυρία Μαρία Σπυράκη, η οποία αναφέρθηκε στην απόφασή της να διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο των Ελλήνων, προσδιόρισε τους στόχους που έχει και τις προκλήσεις που θα κληθεί να φέρει σε πέρας, σε περίπτωση επανεκλογής της, σχολίασε τα πολεμικά γεγονότα που καταγράφονται στην ευρύτερη περιοχή, ενώ δεν παρέλειψε να παραθέσει στους ακροατές του σταθμού τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει κάποιος να την προτιμήσει στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Ενημερώθηκε το Λιμεναρχείο Γυθείου για τον τραυματισμό μίας 72χρονης αλλοδαπής επιβάτιδας Ε/Γ-Τ/Ρ πλοίου, το οποίο εκτελούσε ταξίδι αναψυχής προερχόμενο από το λιμάνι της Πύλου. Συγκεκριμένα, η 72χρονη, ενώ βρισκόταν στην καμπίνα της, έπεσε με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο δεξί κάτω άκρο. Με τον κατάπλου του πλοίου στο λιμάνι του Γυθείου η τραυματίας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ αρχικά στο Κέντρο Υγείας Γυθείου για την παροχή των πρώτων βοηθειών και στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης για περαιτέρω ιατρική φροντίδα.

Ευτυχώς δεν υπήρξε τραυματισμός του οδηγού, όταν το ΙΧ αυτοκίνητό του, το απόγευμα της Τετάρτης 17.04.2024, στο 1ο χλμ. της ε.ο. Σπάρτης-Αγίου Ιωάννη, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες εξετράπη της πορείας του και κατέληξε μέσα σε χαντάκι.

Το πρόβλημα της διάθεσης και εμπορίας των πορτοκαλιών πλήττει και πάλι φέτος τους Λάκωνες παραγωγούς. Σε αντίθεση με πέρσι, η εξαγωγική δραστηριότητα είναι μειωμένη ενώ παρατηρούνται αθρόες εισαγωγές του προϊόντος, κυρίως από την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η Δημοτική Αρχή Ευρώτα έχει πράξει ήδη τα δέοντα για το πρόβλημα που έχει προκύψει με την εμπορία των εσπεριδοειδών προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με συγκεκριμένες προτάσεις και αναμένουμε το ΥΠΑΑΤ να δώσει την απαιτούμενη προσοχή ώστε να βρεθεί άμεσα λύση στο αδιέξοδο που θα περιέλθουν οι αγρότες από την μη ύπαρξη εξαγωγών και την μείωση τιμών, των αγροτικών προϊόντων τους.

Δυνατός θόρυβος ακούστηκε, το βράδυ της Πέμπτης 18.04.2024 περίπου στις 9:30, χωρίς κανείς να γνωρίζει την πηγή του, μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, Πυροσβεστική και Αστυνομία δεν έχουν εικόνα για την πηγή προέλευσης του θορύβου που προκάλεσε ανησυχία σε μεγάλο μέρος των κατοίκων της Νεάπολης, Ελαφονήσου και των πέριξ χωριών.

Κατά τη διάρκεια πρόσφατων αστυνομικών επιχειρήσεων στην Πελοπόννησο, έγιναν έλεγχοι σε -1.035- άτομα, εκ των οποίων -853- ήταν ημεδαποί και -182- ήταν αλλοδαποί, καθώς και σε -674-οχήματα. Επιπλέον, προσήχθησαν -79- άτομα, από τα οποία -54- ήταν ημεδαποί και -25-ήταν αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν -43- άτομα.

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκηπαρέστησαν στην υπογραφή της σύμβασης για την ανακαίνιση του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλληνίας και την ενεργειακή αναβάθμιση 7 Κέντρων Υγείας της 6ης Υ.ΠΕ. Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας.

Την φετινή περίοδο θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα επάρκειας νερού στο Δήμο μας, σημειώνει ο Ηρακλής Τριχείλης. Έχουμε ξεκινήσει ήδη μεταφορές σε κάποιες κοινότητες παρά το ότι είμαστε στην Άνοιξη, σημειώνει και προσθέτει «τονίζουμε για μια ακόμη φορά την ανάγκη για εξοικονόμηση νερού και την εξάλειψη της σπατάλης που παρατηρείται σε όλες σχεδόν τις Κοινότητες».

Σε ισχύ τίθεται το πλαίσιο απόλυτης προστασίας για 198 «Απάτητες παραλίες». Η σχετική ΚΥΑ που προσδιορίζει τις περιοχές προστασίας σε όλη τη χώρα υπεγράφη και τα αρμόδια υπουργεία έδωσαν στη δημοσιότητα τη σχετική λίστα. Ανάμεσα τους και παραλίες από τη Μάνη και την Ελαφόνησο.