Τα νέα της εβδομάδας στο νομό Λακωνίας

Όλα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες, με μια ματιά!

«Πλούσιο» σε συλλήψεις κι εξιχνιάσεις υποθέσεων ήταν το αστυνομικό δελτίο των τελευταίων ημερών στη Λακωνία, με την παραβατικότητα να χτυπάει «κόκκινο» και τις υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης του νομού να επιδεικνύει ταχύτατα αντανακλαστικά στον εντοπισμό των δραστών.

Πιο συγκεκριμένα, εξιχνιάστηκαν, ύστερα από μεθοδική έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Σπάρτης, τέσσερις περιπτώσεις κλοπών στην ευρύτερη περιοχή της Σπάρτης. Για τις υποθέσεις αυτές συνελήφθη ένας 20χρονος.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της πρόληψης και της καταστολής εγκληματικών ενεργειών, πραγματοποιήθηκε στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση σε οικισμούς ΡΟΜΑ, κατά τη διάρκεια της οποία έγιναν έλεγχοι σε 90 άτομα, προσήχθησαν 11 και συνελήφθησαν ισάριθμα άτομα. Στα χέρια της Αστυνομίας έπεσαν 7 άτομα για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας, εκ των οποίων ο ένας κατηγορείται και για ναρκωτικά, 3 για στέρηση δελτίου ταυτότητας κι ένα άτομο για καταδικαστικό έγγραφο. Τέλος, στο πλαίσιο της επιχείρησης κατασχέθηκε μικροποσότητα κάνναβης.

Παράλληλα, 4 άτομα ηλικίας από 24 έως 46 ετών, διαπιστώθηκε ότι ηλεκτροδοτούσαν  παράνομα την οικία τους και συνελήφθησαν. Μάλιστα, σε έρευνα που έγινε σε οικία ενός 30χρονου, βρέθηκε μικροποσότητα κάνναβης, η οποία κατασχέθηκε. Επιπροσθέτως, συνελήφθη ένας 42χρονος, γιατί σε βάρος του εκκρεμούσε απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Σπάρτης, για κλοπή και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

Την εβδομάδα αυτή δεν έλειψαν και οι κλοπές αυτοκινήτων, καθώς χειροπέδες πέρασε η Αστυνομίας σε έναν 17χρονο στο Γύθειο, γιατί όπως προέκυψε, λίγο νωρίτερα, μαζί με ακόμη έναν 17χρονο κι έναν ανήλικο αλλοδαπό, αφαίρεσαν όχημα. Επιπλέον, στην κατοχή του ενός βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σιδερογροθιά και διαρρηκτικά εργαλεία. Την επομένη, συνελήφθησαν και οι άλλοι δύο δράστες. Τέλος, για την ίδια υπόθεση στη «φάκα» έπεσαν 3 άτομα, γονείς των ανήλικων, για παραμέληση της εποπτείας τους.

Τέλος, συνελήφθη, σε τοπική κοινότητα του δήμου Ευρώτα, ένας 28χρονος, γιατί μαζί με άγνωστο συνεργό του, αφαίρεσαν από ανασφάλιστο όχημα 1 κινητό τηλέφωνο, το οποίο βρέθηκε και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του. Επιπλέον, όπως προέκυψε, οι δράστες είχαν διαπράξει ακόμη 1 περίπτωση κλοπής σε όχημα.

Την ανησυχία του για την έξαρση των περιστατικών φωτιάς, το τελευταίο διάστημα, στη Λακωνία, εξέφρασε, στην πρωινή ζώνη του Fly, ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του νομού, κύριος Νικολέτος, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι περισσότερες πυρκαγιές προκλήθηκαν από καύση κλαδιών. Μάλιστα, σημείωσε ότι οι υπαίτιοι συνελήφθησαν, ενώ θα κληθούν να πληρώσουν και τα διοικητικά πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν. Τέλος, υποστήριξε ότι το Πυροσβεστικό Σώμα είναι σε πλήρη ετοιμότητα ενόψει και της αντιπυρικής περιόδου, ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει στους πολίτες τις υποχρεώσεις τους, ώστε να αποφεύγονται περιστατικά φωτιάς. Ακούστε τη συνέντευξη ΕΔΩ.

Η φωτιά που εκδηλώθηκε στην Δημοτική κοινότητα Άρνας, της ΔΕ Φαριδος του Δήμου Σπάρτης, τέθηκε υπό έλεγχο χάρη στην άμεση κινητοποίηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, της πολιτικής προστασίας του Δήμου και μηχανημάτων της περιφέρειας.

Επιπλέον, μικρής έκτασης φωτιά ξέσπασε, πλησίον της Καλογωνιάς, σε έκταση με κλαριά. Οι φλόγες προκλήθηκαν από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Στο σημείο έσπευσαν άνδρες της Πυροσβεστική Υπηρεσίας Σπάρτης για τις απαραίτητες ενέργειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες συνελήφθησαν από τους ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σπάρτης πέντε άτομα, ως υπαίτια πρόκλησης πυρκαγιάς στους Βουτιάνους, την Αγία Ειρήνη, την Άρνα, τα Χρύσαφα και τους Αγίους Αναργύρους. Μάλιστα, τους επιβλήθηκαν και διοικητικά πρόστιμα ύψους 500 ευρώ. Το ίδιο πρόστιμο επιβλήθηκε σε δύο ακόμη άτομα, τα οποία δεν διέθεταν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, κατά τη διάρκεια καύσης σε υπολείμματα καλλιεργειών, στην Καλογωνιά και τη Σκούρα του δήμου Σπάρτης.

Αφιερωμένη στα «μελανά σημεία» και τα προβλήματα που καταγράφονται σε επίπεδο υποστελέχωσης στους κόλπους του Νοσοκομείου Σπάρτης, ήταν η πρόσφατη συνεδρίαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου, στο οποίο παρευρέθηκε η διοικήτρια, κυρία Εύη Παπαγεωργίου, με σκοπό να ενημερώσει το σώμα με λεπτομέρεια για την κατάσταση της Νοσηλευτικής Μονάδας. Πιο συγκεκριμένα, αποκάλυψε ότι οι οργανικές θέσεις γιατρών στη Ν.Μ. Σπάρτης ανέρχονται στις 69, τη στιγμή που υπηρετούν 43 γιατροί (32 μόνιμοι και 11 επικουρικοί), καταγράφοντας κενό 26 επιστημόνων. Σύμφωνα με την κυρία Παπαγεωργίου, προβλήματα καταγράφονται σε διάφορες κλινικές, αλλά δεσπόζει αυτό της Παθολογικής Κλινικής, στην οποία το 2023 παραιτήθηκαν 3 γιατροί, αφήνοντας πίσω δύο παθολόγους. 8 ημέρες τον μήνα δεν υπάρχει εφημέρευση της Παθολογικής Κλινικής, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν γίνεται εισαγωγή περιστατικών, αλλά όσοι ασθενείς προκύπτουν, εξετάζονται στα ΤΕΠ και μετά τις απαραίτητες εξετάσεις, προωθούνται σε όμορα νοσοκομεία, σε περίπτωση που απαιτείται νοσηλεία. Επομένως, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα φράσεις όπως «αναστολή λειτουργίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο studio του Fly βρέθηκε σήμερα η βουλευτής Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, κύρια Νάγια Γρηγοράκου, για μία εφ όλης της πολιτικής ύλης συνέντευξη. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα προβλήματα που καταγράφονται στο χώρο της Υγείας τόσο του νομού όσο κι ευρύτερα της χώρας, ζητήματα πολιτιστικού ενδιαφέροντος που άπτονται της Λακωνίας, η πρόσφατη πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, τα Τέμπη, οι υποκλοπές, τα μη κρατικά πανεπιστήμια, θέματα ασφάλειας κι εγκληματικότητας, καθώς και οι επικείμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου, στις οποίες στόχος είναι η δεύτερη θέση για το ΠΑΣΟΚ. Δείτε τη συνέντευξη ΕΔΩ.

Ιστορική νίκη για την ελιά Καλαμών, τους ελαιοπαραγωγούς και εξαγωγείς της χώρας χαρακτηρίζουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τα επιμελητήρια Λακωνίας, Αιτωλοακαρνανίας και Φθιώτιδας. Μια απόφαση δίκαιη που διασφαλίζει τη συνέχεια των ελληνικών εξαγωγών της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών/Καλαμάτα/Kalamata κρίνοντας ότι η Υπουργική Απόφαση Γεωργαντά που εκδόθηκε μετά από την κοινού Αίτηση των Επιμελητηρίων Λακωνίας, Αιτωλοακαρνανίας και Φθιώτιδας, με την Εθνική ΔΟΕΠΕΛ και την ΠΕΜΕΤΕ, νόμιμα καταχώρισε την ονομασία Kalamata, ως συνώνυμο της ποικιλίας ελιάς Καλαμών.

Όπως σημειώνει ο Νεοκλής Κρητικός, το Υπουργείο Πολιτισμού συμπεριέλαβε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Πελοπόννησος 2021-2027”, το έργο ανάδειξης του εμβληματικού τοπόσημου, με τίτλο «Ανάδειξη-Εκθεσιακή Περιήγηση στο Παλάτι των Δεσποτών στον Αρχαιολογικό Χώρο Μυστρά», ώστε να καταστεί καθολικά προσβάσιμο, να επεκτείνει την αίγλη του και να επανασυστηθεί στο κοινό. Οι Εργασίες Ανάδειξης της Καστροπολιτείας, αναμένεται να ολοκληρωθούν την Παρασκευή 28 Ιουνίου.

Με τη σκέψη πως συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή μιας επίσκεψης την Τετάρτη 29/5 στον Μυστρά, ο βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός απηύθυνε κάλεσμα προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωσε την προθυμία του και ρυθμίζει το πρόγραμμά του, ώστε να δώσει το «παρών».

Ένας μαθητής λιποθύμησε, στην πλατεία της Σπάρτης, το απόγευμα της 25ης Μαρτίου, και το ασθενοφόρο που κλήθηκε για να τον παραλάβει «δεν μπορούσε να προσεγγίσει το περιστατικό πάνω στην πλατεία» σύμφωνα με τη δημόσια καταγγελία της επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον δήμο Σπάρτης κ. Ντίας Τζανετέα.

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται πλέον η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) στη Σκάλα Λακωνίας, σηματοδοτώντας άλλο ένα ορόσημο για το έργο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε μέσα στην εβδομάδα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Μονάδας και να παρακολουθήσουν όλα τα στάδια της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων που λαμβάνει πλέον χώρα και στη Λακωνία. Ο Fly ήταν εκεί. Δείτε το σχετικό video ΕΔΩ.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου άρχισε την παράδοση έξυπνων συσκευών υγείας τελευταίας τεχνολογίας, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος SMART BEAR. Οι πρώτοι συμμετέχοντες, παρέλαβαν τον εξοπλισμό τους από τον Περιφερειάρχη.

Να δοθεί παράταση 3 μηνών, στην εγκατάσταση των POS ζητά σε επιστολή του προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Διοικητήριο της Π.Ε. Λακωνίας, από τη Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Λακωνίας, άσκηση ετοιμότητας για σεισμό με καταρρεύσεις κτιρίων και εγκλωβισμό ανθρώπων. Δείτε το σχετικό video ΕΔΩ.