Τα νέα της εβδομάδας στο νομό Λακωνίας

Όλα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες, με μια ματιά!

Το τελευταίο «αντίο» στον Λεωνίδα Γρηγοράκο 
«Έφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 71 ετών, ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Λεωνίδας Γρηγοράκος. Την είδηση έκανε γνωστή ο Ανδρέας Λοβέρδος με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ένα τροχαίο ατύχημα κι ένα τραγικό δυστύχημα 
Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στην Ε.Ο. Σπάρτης – Γυθείου πλησίον του εργοστασίου “ΛΑΚΩΝΙΑ”. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ΙΧ αυτοκίνητο συγκρούστηκε με διερχόμενη μηχανή. Από την σύγκρουση των δύο οχημάτων προέκυψε ο τραυματισμός του οδηγού και συνοδηγού της μηχανής, καθώς και υλικές ζημιές στα δύο οχήματα.
Στο σημείο έσπευσε άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, όπου παρέλαβε τον οδηγό και συνεπιβάτη της μηχανής και διακομίσθηκαν στο Νοσοκομείο Σπάρτης.

Στο 0,7ο χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Βουτιάνων – Θεολόγου, Ι.Χ. επιβατηγό όχημα, που οδηγούσε 67χρονος ημεδαπός, εξετράπη της πορείας και ανετράπη σε παρακείμενο αγρόκτημα, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του.

«Μπούκαραν» σε ξενοδοχείο της Σπάρτης 
Συνελήφθησαν, στη Σπάρτη, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Σπάρτης, δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 35 και 42 ετών, αντίστοιχα, γιατί λίγο νωρίτερα, εισήλθαν σε ξενοδοχείο το οποίο ήταν κλειστό, όπου αφαίρεσαν χάλκινα αντικείμενα και -51- μέτρα καλωδίου ρεύματος.

Προκάλεσε πυρκαγιά και συνελήφθη 
Συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σπάρτης, αλλοδαπός, ως υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιάς σε ξηρά χόρτα, στην Τ.Κ. Πλατάνας, του δήμου Σπάρτης, Λακωνίας.

Καλά νέα για την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού στη Νεάπολη 
Ενισχύεται η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού της Λακωνίας με απόφαση του περιφερειάρχη, καθώς με συνολικό προϋπολογισμό 1.650.000 € εντάχθηκε στο Πρόγραμμα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 2021-2027» η προμήθεια υψηλής ποιότητας τεχνικού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού για την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) / Σχολή Πλοιάρχων και τελικό δικαιούχο το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Στις επάλξεις οι αγροτοκτηνοτρόφοι 

Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι αγροτοκτηνοτρόφοι του νομού Λακωνίας. 

Τι έγινε στους δρόμους της Πελοποννήσου; 
Τον Ιανουάριο σημειώθηκαν στην Πελοπόννησο 14 τροχαία με 22 παθόντες και συγκεκριμένα: 4 τροχαία με 5 νεκρούς, 1 τροχαίο με 2 σοβαρά τραυματίες και 9 τροχαία με 15 ελαφρά τραυματίες.

Οι συλλήψεις συνεχίζονται 
Κατά τη διάρκεια πρόσφατης αστυνομικής επιχείρησης στην Πελοπόννησο, έγιναν έλεγχοι σε 1.077 άτομα, καθώς και σε 766
 οχήματα. Επιπλέον, προσήχθησαν 105 άτομα και συνελήφθησαν 62. Στο νομό Λακωνίας συνελήφθησαν τρία άτομα για ναρκωτικά, τέσσερα για παραβάσεις του ΚΟΚ και δύο αλλοδαποί, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα.

Παρεμβάσεις Κιούση

Η Ελένη Κιούση παρέδωσε στον Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Θεόδωρο Βερούτη επιστολή του επικεφαλής του συνδυασμού «Πελοπόννησος – Αφετηρία Ζωής» κ. Δημήτρη Κουτσούλη, στην οποία  ζητάει από τον κ. Αντιπεριφερειάρχη να προωθήσει προς υλοποίηση, το συντομότερο δυνατό, τέσσερις (4) επείγουσες προτεραιότητες δημόσιας υγείας και οδικής ασφάλειας στο νομό μας, μικρής κλίμακας και χαμηλού κόστους, στους τομείς της δημόσιας υγείας.

Τα ράντζα καλά κρατούν … 
Το μείζον θέμα των απαράδεκτων συνθηκών παραμονής των ασθενών σε ράντζα στα Νοσοκομεία, έθεσε με Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας η Βουλευτής Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κα Νάγια Γρηγοράκου.

Σημαντική συνάντηση για τον Μιχάλη Βακαλόπουλο
Συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεόδωρο Λιβάνιο, πραγματοποίησε την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024, ο Δήμαρχος Σπάρτης, κ. Μιχαήλ Βακαλόπουλος, συνοδευόμενος από τον Βουλευτή Λακωνίας κ. Νεοκλή Κρητικό και τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου, κ. Ευστάθιο Ρεστέμη. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η εξασφάλιση της παράτασης της χρηματοδότησης του έργου «Αστική αναζωογόνηση της πόλης της Σπάρτης»

Τα νεότερα στο μέτωπο του Δικαστικού Χάρτη 

Στη συνάντησή μου με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Γιάννη Μπούγα, διευκρινίσαμε και κάναμε περισσότερο σαφή, ορισμένα σημεία του υπό κατάρτιση «Δικαστικού Χάρτη», όσον αφορά στη Λακωνία: Το Πρωτοδικείο Γυθείου θα είναι αυτοτελές και με ρητή διάταξη στον νέο νόμο θα συνεχίσουν να δικάζονται ΚΑΙ με τριμελή σύνθεση, όλες οι υποθέσεις που δικάζονταν σε αυτό μέχρι τώρα, σημειώνει ο Θανάσης Δαβάκης.

Επαναλειτουργεί το Στάδιο Σπάρτης 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Fly, το Στάδιο της πόλης επαναλειτουργεί για τις σχολικές εκδρομές, αλλά με συγκεκριμένο πλαίσιο και σαφείς προϋποθέσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν την απαγόρευση εισόδου στις δυτικές κερκίδες μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές. Όπως σημείωσε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Fly, την αποκλειστική ευθύνη για την τήρηση των εν λόγω κανόνων έχουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί και οι διευθυντές.

Προσεχώς Πανδημοσιοϋπαλληλική Απεργία 

Το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στη συνεδρίασή του στις 2.2.2024, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής Πανδημοσιοϋπαλληλικής Απεργίας την Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024, στην οποία θα συμμετάσχει και η ΑΔΕΔΥ Λακωνίας.

Είχαν αδυναμία στα … ελαιόπανα

Συνελήφθη, σε τοπική κοινότητα του δήμου Σπάρτης, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) Λακωνίας, 18χρονος ημεδαπός, γιατί όπως προέκυψε, μαζί με ανήλικο ημεδαπό, ο οποίος αναζητείται, κατά το χρονικό διάστημα από 22.1.2024 έως και την 5.2.2024 διέπραξαν -3- περιπτώσεις κλοπής σε οικία και εγκαταστάσεις γηπέδου και -1- περίπτωση απόπειρας αυτής, σε επιχείρηση, σε τοπικές κοινότητες του δήμου Σπάρτης, όπου αφαίρεσαν -2- ελαιόπανα και χάλκινα εξαρτήματα.