Τα νέα της εβδομάδας στο νομό Λακωνίας

Όλα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες, με μια ματιά!

Το «ΟΧΙ» του Θανάση Δαβάκη

Για πρώτη φορά στη μακρά κοινοβουλευτική μου θητεία, η ψήφος μου ήταν αρνητική σε νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, του κόμματος που υπηρέτησα και υπηρετώ όλα αυτά τα χρόνια και τούτο για συνειδησιακούς, ιδεολογικούς και αξιακούς λόγους. ΣΕΒΟΜΑΙ απερίφραστα το δικαίωμα στην επιλογή και την ιδιαιτερότητα του κάθε ανθρώπου. ΔΕΝ μπορώ όμως με την ψήφο μου να συμβάλλω στη θέσπιση κανόνος δικαίου που αλλάζει τον παραδεδεγμένο για αιώνες θεσμό του γάμου και της οικογένειας, εξηγεί ο Θανάσης Δαβάκης αναφορικά με την αρνητική ψήφο του στο νομοσχέδιο περί ισότητας των φύλων στο γάμο. 

Υποστελεχωμένη η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας

Το σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης που ταλανίζει την Περιφερειακή Ενότητας Λακωνίας κατέδειξε, στην πρωινή ζώνη του Fly, η κυρία Πολυξένη Μπατσάκη, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων της εν λόγω Π.Ε., υπογραμμίζοντας ότι στο Διοικητήριο εργάζονται μόλις 80 άτομα, στη στιγμή που στο παρελθόν ο αριθμός αυτός ξεπερνούσε τα 200 άτομα. Επιπλέον, η κυρία Μπατσάκη ζήτησε μόνιμες προσλήψεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ενώ έκανε λόγο για μισθούς πείνας.

Στον Διδασκάλου για τον Πολιτισμό ο Κρητικός

Συνάντηση με τον Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Γιώργο Διδασκάλου, παρουσία του Δημάρχου Ευρώτα κου Δ. Βέρδου, είχε ο βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός. Από τη συνάντηση προέκυψε πως τις επόμενες μέρες θα εκδοθεί από το ΑΣΕΠ προκήρυξη για την πρόσληψη προσωπικού για το ΥΠΠΟ, μεταξύ των οποίων και ημερήσιων και νυχτερινών φυλάκων. Για τον νομό Λακωνίας, προβλέφθηκαν 6 θέσεις επιπλέον.

Στις επάλξεις οι αγρότες

Κινητοποιήσεων συνέχεια για τους αγρότες της Λακωνίας, οι οποίοι έδωσαν δυναμικό «παρών» στη Σπάρτη. Πιο συγκεκριμένα, συναντήθηκαν στην είσοδο της πόλης και πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία μέχρι το Διοικητήριο της Π.Ε. Λακωνίας, όπου πέταξαν άχυρα κι έχυσαν γάλα, προς ένδειξη διαμαρτυρίας. Μάλιστα, στο πέρασμα τους στο κέντρο της Σπάρτης, δημιουργήθηκε ένταση με τις αρχές, καθώς προσπάθησαν να ανεβάσουν τα τρακτέρ στην πλατεία, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία στην όσο Λυκούργου για αρκετά λεπτά.

Δίχως τέλος οι διακοπές ρεύματος στη Λακωνία

Λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών στο δίκτυο, θα πραγματοποιηθεί ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ την ΔΕΥΤΕΡΑ 18/02/2024 από 08:30 έως 10:00 στις περιοχές: ΠΕΛΛΑΝΑ, ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ, ΠΑΡΔΑΛΙ, ΓΕΩΡΓΙΤΣΙ, ΑΓΟΡΙΑΝΗ, ΑΓ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΛΟΓΓΑΝΙΚΟΣ, ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ. Επίσης, ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ θα πραγματοποιηθούν την ΚΥΡΙΑΚΗ 18/02/2024 από της 1) 08:00 έως 9:30 και 2) από της 15:00 έως 16:30 στις περιοχές: ΞΗΡΟΚΑΜΠΙ, ΔΑΦΝΗ, ΚΟΥΜΟΥΣΤΑ, ΚΥΔΩΝΙΤΣΑ.

Μπαράζ συλλήψεων στη Λακωνία

Συνελήφθησαν στη Λακωνία 4 άτομα για ναρκωτικά, 6 για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, καθώς και δύο αλλοδαποί, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.

Ο «κακός χαμός» στο Δημοτικό Συμβούλιο Ευρώτα 

Χάθηκε η δημοκρατία στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο διεκόπη από τη Λαϊκή Συσπείρωση. Αυτά που έγιναν δεν μας εκφράζουν και δεν μας τιμούν, δήλωσε, στην πρωινή ζώνη του Fly, ο δήμαρχος Ευρώτα, Δήμος Βέρδος, απαντώντας σε όσα υποστηρίζει η αντιπολίτευση για την αύξηση των δημοτικών τελών λόγω διαχείρισης απορριμμάτων. 20 άτομα προσήλθαν στο Δημοτικό Συμβούλιο με πανό, φωνάζοντας «αίσχος», δίχως να επιτρέψουν τη συνέχιση της διαδικασίας, παρά το γεγονός ότι η πρόεδρος τούς έδωσε αμέσως το λόγο για να τοποθετηθούν, σημείωσε στον Fly 89.7 ο κύριος Βέρδος, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι ο Δήμος Ευρώτα είχε μέχρι πρότινος τα πιο χαμηλά τέλη στην Ελλάδα, ύστερα και από τις τρεις μειώσεις που ο ίδιος ο δήμαρχος είχε φέρει στο ΔΣ. Αυτό που θα αλλάξει στο εξής είναι μία αύξηση της τάξεως των 5 ευρώ ανά μήνα, πρόσθεσε χαρακτηριστικά, αποκαλύπτοντας ότι η συνεδρίαση θα γίνει με τηλεδιάσκεψη όπως ορίζει ο νόμος.

«Κάτι κινείται» στην Οσίου Νίκωνος 

Ύστερα από παρέμβαση της παράταξης ΣΠΑΡΤΗ ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ, στη διάρκεια συνεδρίασης του πρόσφατου Δημοτικού Συμβουλίου, που αφορούσε στην διάνοιξη τμήματος της οδού Αγίου Νίκωνος, για την  αποκατάσταση της νομιμότητας στην περιοχή (δεδομένου ότι ο αρχικός αποκλεισμός της οδού έγινε χωρίς απόφαση του αρμόδιου συλλογικού οργάνου), είδαμε με ικανοποίηση ότι δόθηκε σε χρήση το τμήμα μεταξύ των οδών Λυκούργου και Βρασίδου, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ντία Τζανετέα.

Στην υπηρεσία εκατοντάδων πολιτών ο αξονικός τομογράφος στο Νοσοκομείο Μολάων

Για το έτος 2023 στη Νοσηλευτική Μονάδα Μολάων πραγματοποιήθηκαν 1.395 αξονικές τομογραφίες, όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του ο διοικητής του Νοσοκομείου, Κωνσταντίνος Κορωνιός. Οι άνθρωποι αυτοί, υπό άλλες συνθήκες, θα καλούνταν να διανύσουν μία συνολική απόσταση 150+ χιλιομέτρων, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Εξοπλίζεται και προχωράει η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Λακωνίας 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ηρακλής Τριχείλης, με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κου Πτωχού, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 2021-2027 η προμήθεια Τεχνικού και Εκπαιδευτικού Εξοπλισμού προϋπολογισμού 1.650.000 € για την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Λακωνίας (Πλοιάρχων) με  έδρα τη Νεάπολη. Το διαγωνισμό θα προκηρύξει ως δικαιούχος το Υπουργείο Ναυτιλίας, οι υπηρεσίες του οποίου συνέταξαν και κατέθεσαν το Τεχνικό Δελτίο της πράξης.

Το τελευταίο «αντίο» στον Λεωνίδα Γρηγοράκο

Στην τελευταία του κατοικία οδηγήθηκε την Τρίτη, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος. Η εξόδιος ακολουθία πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κεφαλαρίου Κηφισιάς. Το μνημόσυνο θα λάβει χώρα στη Λακωνία. Πατέρα, δώσε μου τη δύναμη και την ευχή σου να στηρίξω την οικογένειά μας και τη Λακωνία. Να είμαι άξια αντικαταστάτης σου. Αισθάνομαι πολύ μόνη Δεν έπρεπε να φύγεις, σημειώνει στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά της προς τον πατέρας της Λεωνίδα, η Νάγια Γρηγοράκου.

Νέος «οδηγός» στο τιμόνι της ΠΕΔ

Νέος πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου αναδείχθηκε ο Θανάσης Βασιλόπουλος.

Στα Κύθηρα … δια θαλάσσης και αέρος 

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανακοινώνει την έκτακτη δρομολόγηση του «ΧΕΛΛΕΝΙΚ ΧΑΪΣΠΙΝΤ» στις γραμμές «ΝΕΑΠΟΛΗ ΒΟΙΩΝ – ΚΥΘΗΡΑ και επιστροφή» και «ΝΕΑΠΟΛΗ ΒΟΙΩΝ – ΚΥΘΗΡΑ – ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ και επιστροφή» για το χρονικό διάστημα από 15-02-2024 έως 29-02-2024. Την ίδια ώρα, η AEGEAN ενημερώνει το επιβατικό κοινό για την προσθήκη έκτακτων πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο «Αλέξανδρος Αριστοτέλους Ωνάσης» των Κυθήρων, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των κατοίκων και η διασυνδεσιμότητα του νησιού, λόγω δυσλειτουργίας στην ακτοπλοϊκή σύνδεση. Συγκεκριμένα, έως τις 19 Φεβρουαρίου 2024 θα εκτελούνται καθημερινές πτήσεις της Olympic Air, από και προς το αεροδρόμιο των Κυθήρων.

Ακούστε τα νέα της εβδομάδας με τον Χάρη Βασιλάκο.