Τα νέα μέτρα φέρνουν άτυπο lockdown στο λιανεμπόριο!

Γράφει ο Γιάννης Καρβουνιάρης

Με μεγάλη μας λύπη, παρατηρούμε ότι και πάλι οι έμποροι θα πληρώσουν το «μάρμαρο», σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για τον επιχειρηματικό κόσμο, ύστερα από δύο χρόνια αλλεπάλληλων χτυπημάτων που δέχεται το λιανεμπόριο. Ήρθε η ώρα να γίνουμε και εμείς ελεγκτές, όπως μας υπαγορεύουν τα νέα μέτρα!

Από την αρχή της πανδημίας, οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν αντιμετωπίσει με σοβαρότητα την υγειονομική και οικονομική κρίση, τηρώντας στο έπακρο όλα τα περιοριστικά μέτρα. Άλλωστε, όπως αποδείχθηκε, τα καταστήματά μας δεν αποτέλεσαν ποτέ πηγή μετάδοσης της νόσου.

Και σήμερα, καλούμαστε να αποδεχτούμε και να εφαρμόσουμε μέτρα που είναι βέβαιο ότι θα επιδεινώσουν το οικονομικό κλίμα, σηκώνοντας για μια ακόμα φορά, ένα βαρύ φορτίο, λίγες μόλις εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα, όποτε αναμέναμε να πάρουμε μια «ανάσα». Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η ανθρώπινη ζωή και υγεία τίθενται υπεράνω όλων. Ωστόσο, τα ακατανόητα και γεμάτα αντιφάσεις μέτρα εξαντλούν την υπομονή μας και σίγουρα μας οδηγούν σε περαιτέρω συρρίκνωση των επιχειρήσεών μας.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των μεγάλων super markets, όπου πωλούνται τα πάντα (από φαγητό μέχρι ρούχα και ηλεκτρικά) και εκεί μπορεί να εισέλθει οποιοσδήποτε εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος, χωρίς κανένα περιορισμό, σε αντίθεση με το μικρό κατάστημα και την επιχείρηση της γειτονιάς που παλεύει να επιβιώσει και να ανταποκριθεί στα μέτρα.

Δυστυχώς, έτσι έχουν τα πράγματα και από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν στην πόρτα του κι από έναν ελεγκτή, με το κράτος να διπλασιάζει τα πρόστιμα, ωθώντας τες με αυτόν τον τρόπο στο λουκέτο.

Γιάννης Καρβουνιάρης