ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας για τη συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου

Μετά από οκτώ μνημονιακά χρόνια και τρία προγράμματα, η χώρα μας περνά επίσημα στην επόμενη μέρα. Σε μια νέα κατάσταση για την κοινωνία και την οικονομία.

Το ελληνικό χρέος, για πρώτη φορά, έπειτα από οκτώ χρόνια είναι αδιαμφισβήτητα βιώσιμο. Το μήνυμα που δίνει η συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους, είναι ότι μετά από αυτά τα οκτώ χρόνια δύσκολων προγραμμάτων και σκληρών θυσιών του ελληνικού λαού, η Ελλάδα βρίσκεται επιτέλους στο δρόμο της ανάκαμψης. Η έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία επαναφέρει την ευθύνη για τη διαμόρφωση της πολιτικής στην εκλεγμένη κυβέρνηση. H διαδικασία των αξιολογήσεων τελειώνει. Η παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας θα περιορίζεται πλέον σε αποστολές των θεσμών που θα καταλήγουν σε εκθέσεις που πιθανόν να εμπεριέχουν συστάσεις στις ελληνικές αρχές, όπως συμβαίνει και με όλες τις υπόλοιπες χώρες που βγήκαν από πρόγραμμα.

Από τον Αύγουστο του 2018 και μετά, θα βρισκόμαστε σε ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο, σε σχέση με αυτό που είχαμε συνηθίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Συνυπολογίζοντας τις επιμηκύνσεις, την περίοδο χάριτος και τα χαμηλότερα επιτόκια, η Ελλάδα επωφελείται κατά 4 δις το χρόνο έως το 202,2 και κατά 2,8 δις τον χρόνο από το 2022 έως το 2032. Ειδικά, κατά την τετραετία 2019 -2022 γλυτώνει ετησίως 2,3 δις από την αναβολή πληρωμών, 0,5 δις από τη μη πληρωμή τόκων και 1,2 δις από την επιστροφή των κερδών των ομολόγων.