Συμμετοχή Αθλητών της Dimopoulos coaching σε ντοκιμαντέρ με θέμα τον αθλητισμό και τα νομίσματα της Αρχαίας Ελλάδος

Στα μέσα Οκτώβριου θα εγκαινιαστεί και θα προβάλετε ντοκιμαντέρ και έκθεση Αρχαίων Νομισμάτων στο Αρχαιολογικό Μουσεία της Αθήνας από τον Φιλανδό σκηνοθέτη αλλά και συλλέκτη Sami Vaskola. Τα γυρίσματα έγιναν στον οικισμό του Καραβά Σπάρτης και στον ποταμό Ευρώτα με την συμμετοχή αθλητών της Dimopoulos coaching (Ιωάννης Δημόπουλος, Τάσος Καραμπάτος ,Νίκος Ρουμελιωτης και Γιώργος Τσακωνας) και της Σπαρταθλητριας και πρωταθλήτριας στης υπεραποστάσεις Noora Honkala .
Το θέμα της έκθεσης:
Το πάθος του αθλητισμού ξεκινώντας από 776 ΠΧ και τη αρχαία Ολυμπία μέχρι και σήμερα.
Κάνοντας τα γυρίσματα στα εδάφη της Σπάρτης ήταν η μόνη δικαιολογημένη τοποθεσία να ζωντανέψουμε και να θυμίσουμε τι σπουδαία πόλη που ήταν.
Η Σπάρτη ήταν η μόνη πόλη της αρχαιότητας που επέτρεπαν στις γυναίκες να συμμετέχουν στον αθλητισμό. Στις γυναίκες συμπεριφερόντουσαν ισότιμα με τους άνδρες.


ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΕΣ
Η Σπάρτη και οι αθλητές της ήταν η δεύτερη σε νίκες μετά την πολύ της Ιλιδας.
Μια από της πιο γνωστές ήταν η Κυνίσκα κόρη του Βασιλιά Αρχίδαμου της Σπάρτης ήταν η πρώτη καταγραμμένη νικήτρια στους Ολυμπιακούς, η άμαξα της νίκησε στης αρματομαχίες τον τεσσάρων αλόγων στην 96η και 97η Ολυμπιάδα το 396 Πχ και 392 Πχ αντίστοιχα.
Στους Ολυμπιακούς αγώνες απαγορευόταν η συμμετοχή των γυναικών αλλά η Κυνίσκα έσπασε αυτήν την παράδοση, επειδή στους ιππικούς αγώνες, το νικητήριο στεφάνι η κότινος, απονεμόταν στον ιδιοκτήτη του αλόγου και όχι στον αναβάτη.
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΝΩΝΟΝΤΑΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ
Το όνομα ‘’Ολυμπιακή’’ προέρχεται από τον τόπο διεξαγωγής τους.
Η Ολυμπία ήταν ένα ιερό μέρος της αρχαίας Ελλάδος κοντά στην πολύ της Ιλιδας, μια εύποροι περιοχή στα βόρεια ανατολικά της Πελοποννήσου. Διάθετε ιερούς ναούς, αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρος διαμονής για τους αθλητές. Οι κάτοικοι της Ιλιδας ήταν υπεύθυνη για την διοργάνωση των αγώνων κάθε τέσσαρα χρόνια. Οι χωρητικότητα του σταδίου ήταν 45,000 και η νικητές απολάμβαναν μεγάλη δόξα και τιμή. Οι αγώνες ήταν από τα πιο σημαντικά γεγονότα της αρχαιότητας διακόπτοντας και πολέμους κατά την διάρκεια τους. Οι κλασσικοί Ολυμπιακή αγώνες χρονολογούντο πίσω τουλάχιστον από το 776ΠΧ.
Ξένα νομίσματα δεν ήταν αποδεκτά στην Ιλιδα κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων και η υποχρεωτική ανταλλαγή ήταν μέσο χρηματοδότησης των αγώνων και συντήρησης των εγκαταστάσεων .Η χάραξη των νομισμάτων ανατάθηκαν στους πιο ικανούς καλλιτέχνες της εποχής επιδεικνύοντας την ικανότητα τους κάνοντας τα νομίσματα αντικείμενα κύρους .Ενώ η κανονική τους χρήση κατά την διάρκεια των αγώνων ήταν για εμπορικές συναλλαγές (είσοδος στους αγώνες , φαγητό, διαμονή) σύντομα έγιναν δημοφιλής ενθύμια για τους επισκέπτες που ήθελαν να πάρουν μαζί τους ένα ‘’κομμάτι’’ των αγώνων.
Τα κέρματα που θα εκθέτονται στο αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας συνδέουν Βασιλιάδες, πολέμους, φυσικές καταστροφές, καλλιτέχνες και πάνω από όλα αθλητές. Ακόμα και στους πιο δύσκολους καιρούς τιμούσαν τους αθλητές από όλες της γωνιές της Αρχαίας Ελλάδος. Σχεδόν 2800 χρόνια ιστορίας και συνεχίζουμε να τιμούμε της ίδιες αρχές.
Περισσότερα elisolympiccoins.com