Συμμαχία Πολιτών Ευρώτα | Υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Μαρουδάς

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΥΡΩΤΑ

Η δημοτική παράταξη «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΥΡΩΤΑ», παρουσιάζει την ιδρυτική της διακήρυξη ως το δεσμευτικό πλαίσιο αρχών , στόχων και θέσεων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2019.

Ξεκινάμε την προσπάθεια διαμόρφωσης μιας κοινωνικής πλειοψηφίας που θα μας δώσει την δυνατότητα εφαρμογής ενός βιώσιμου και ολοκληρωμένου προγράμματος για το παρόν και το μέλλον του Δήμου Ευρώτα.

Πιστεύουμε όμως ότι στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνει ο N. 4555/2018, «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1»,με κέντρο βάρους την απλή αναλογική, ανεξάρτητα από τις συμφωνίες ή διαφωνίες, επιβάλλει συνεργασίες με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση του Δήμου και των δημοτών.

Είναι γνωστό το κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον που ζούμε, τις συνθήκες και γενικότερα την  όλη κατάσταση που επικρατεί στην Ελληνική κοινωνία, όπως επίσης και το θεσμικό-οικονομικό περιβάλλον που καλείται να ανταποκριθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση με περιορισμένους πόρους και προσωπικό.

Από θέση Αρχής πιστεύουμε σ’ ένα Δήμο, θεσμικό εκφραστή και συμπαραστάτη των κοινωνικών συμφερόντων, με δημοκρατική συμμετοχή, διαβούλευση, διαφάνεια, λογοδοσία και ο οποίος να λειτουργεί πάντοτε μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος και των Νόμων.

Η ιδρυτική διακήρυξη και το πρόγραμμα μας δεν διακατέχονται από τα σύνδρομα της έπαρσης, της αλαζονείας, της υποτίμησης των συμπολιτών και της υποβάθμισης του θετικού έργου όπου υπάρχει το οποίο μάλιστα θα αποτελέσει παρακαταθήκη για το μέλλον.

Με δεδομένη την δημοκρατική πεποίθηση και αξίες μας, είμαστε απέναντι σε επικίνδυνες λογικές του χάσματος των γενεών και της αποχώρησης των ‘’παλαιών’’ αυτοδιοικητικών στελεχών για να έρθουν νέοι. Αντίθετα βασική μας θέση είναι, ότι η ανανέωση  σε ιδέες και πρόσωπα επιτυγχάνεται με την ψήφο στις εκλογές ως το ύψιστο δικαίωμα και υποχρέωση των πολιτών και αφού προηγουμένως έχει δοθεί η δυνατότητα σε νέα πρόσωπα να συμμετάσχουν ενεργά στην εκλογική διαδικασία.

Στις επερχόμενες εκλογές του Μάιου του 2019 έχουμε στόχο την δημιουργία πλειοψηφικού ρεύματος της κοινωνίας των πολιτών, που θα μας δώσει την δυνατότητα εφαρμογής σε όλους τους τομείς ενός αναγεννησιακού προγράμματος ποιοτικής και ποσοτικής ανάπτυξης του Δήμου Ευρώτα.

*Δεν αρκεί να συμφωνούμε στο αγροτοκτηνοτροφικό προφίλ του Δήμου μας, πρέπει να δώσουμε οντότητα, αυτοπεποίθηση, περιεχόμενο και προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας σε συνεργασία με τον αγροτικό κόσμο και τις επιχειρήσεις.
*Δεν αρκεί να συμφωνούμε στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που ιδιαίτερα πλήττουν επανειλημμένως και με ένταση τον Δήμο Ευρώτα και τα βασικά αντιπλημμυρικά έργα να βρίσκονται σε πρωταρχικό στάδιο.
Απαιτείται πλέον πρωταρχική κυβερνητική επιλογή και σχέδιο συνεργασίας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τους όμορους Δήμους, τους βουλευτές του Νομού και άλλους αρμόδιους φορείς.
*Δεν αρκεί να συμφωνούμε στην ισόρροπη ανάπτυξη του τόπου και να ετεροκαθορίζονται οι στόχοι για προεκλογικούς σκοπούς και να συμπιέζονται έργα και εργασίες στο τέλος της θητείας μετά από αδράνεια ετών.
*Δεν αρκεί να συμφωνούμε στην διαφάνεια και στην πράξη οι απ’ ευθείας αναθέσεις να αποτελούν βασική προτεραιότητα στις επιλογές της δημοτικής αρχής.
*Δεν αρκεί να συμφωνούμε στην ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου ΣΔΙΤ, να μην υπάρχει:     α)ένα συνολικό σχέδιο αειφόρου ανάπτυξης και διεκδίκησης από την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια και
β)ενημέρωση των πολιτών και εφαρμογή του ψηφισμένου δημοτικού σχεδίου για την ανακύκλωση, διαλογή στη πηγή, κομποστοποίηση και επιλογή των πράσινων σημείων.
*Δεν αρκεί να συμφωνούμε στην ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων, τον περιορισμό της υφαλμύρωσης και της ερημοποίησης και να αποτάσσονται μελέτες και έργα για «άγνωστους» άλλους λόγους!
*Δεν αρκεί να συμφωνούμε στην ανάπτυξη των κοινωνικών δομών (ΚΑΠΗ, Κοινωνικό Παντοπωλείο κ.λπ.) και να επιχειρείται να γίνουν μηχανισμοί ψηφοθηρίας.

Η κατάθεση του προγράμματος μας εμπνέεται από τις αρχές του δημοκρατικού προγραμματισμού, της ενεργής συμμετοχής των πολιτών, της κοινωνικής λογοδοσίας και του θεσμού των δημοτικών δημοψηφισμάτων όπου απαιτούνται σύμφωνα με τον νόμο.
ΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ:
– Η εξασφάλιση ισχυρής και ταυτόχρονα δημοκρατικής διοίκησης, ανοιχτής στις καινοτομίες, τολμηρή σε ρήξεις, ικανής να ανοίγει δρόμους, να αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν ή παρουσιάζονται, να προγραμματίζει σε βάθος χρόνου, να συνεργάζεται με όλες τις δυνάμεις και τους φορείς, να δίνει λόγο στους πολίτες.
– Τη διεκδίκηση της ενίσχυσης του σχεδιαστικού και αποφασιστικού ρόλου και της αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης, ανεξαρτήτως του «χρώματος» της Κεντρικής Εξουσίας και χωρίς αυτή η διεκδίκηση να ευτελίζετε σε καταγγελτικό μηχανισμό, σε άλλοθι απραξίας ή μεταβίβασης-μεταφοράς των ευθυνών σε άλλους.
– Την αντιπαράθεση με τον λαϊκισμό, τον δογματισμό και την θεωρία του πολιτικού κόστους. Πιστεύουμε στη δημιουργική αυτοδιοικητική αντιπαράθεση χωρίς ακρότητες αλλά και χωρίς συμβιβασμούς σε θέματα Αρχών.
– Συμμετοχικός προϋπολογισμός και απολογισμός με τοπικές συνελεύσεις και με ηλεκτρονική διαβούλευση.
– Ψηφιοποίηση του Δήμου με εφαρμογή της ηλεκτρονικής και ανοικτής διακυβέρνησης (egov-opengov), νέο σύγχρονο Ο.Ε.Υ και αξιοποίηση του προγράμματος e – dimos.
– Ισόρροπη και δυναμική ανάπτυξη με αξιοποίηση των υπαρχόντων μελετών, την διαμόρφωση νέων και την ένταξη στα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ,ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ και Leader.
– Επιτάχυνση των υφιστάμενων έργων που καθυστερούν δραματικά.
– Η εφαρμογή νέων κοινωνικών πολιτικών για τη στήριξη της οικογένειας και της δημιουργίας ευκαιριών για αύξηση των μελών της (νέες γεννήσεις), των εφήβων, των ηλικιωμένων, των ΑΜΕΑ, των μειονεκτούντων και γενικά των αδυνάμων συμπολιτών μας, με στόχο την κοινωνική συνοχή και την κοινωνία της αλληλεγγύης.
– Ανάπτυξη δομών με κατεύθυνση την ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας.
– Σταθερός προσανατολισμός στην ανάπτυξη της Παιδείας, της Υγείας, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού της Δια Βίου Μάθησης και των δομών της Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Στο Πρόγραμμα Δράσης που θα καταθέσουμε θα αναλυθούν οι στόχοι μας βιώσιμοι και οικονομικά εφαρμόσιμοι.
Σας προσκαλούμε για συμμετοχή και δημιουργία, για να γίνετε πρωταγωνιστές των αλλαγών που περιμένετε.

Για την Δημοτική Παράταξη «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΥΡΩΤΑ»,
Γιώργος Μαρουδάς
υπ. Δήμαρχος Δήμου Ευρώτα