Συμφωνία για το Σκοπιανό – Βόρεια Μακεδονία το όνομα

Μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ είναι η σημερινή. Τσιπρας και Ζαεφ… έδωσαν τα χέρια τηλεφωνικά και συμφώνησαν για το Σκοπιανό.

Η συμφωνία είναι γραμμένη και στα αγγλικά και στα σλαβικά και εστάλη στον ειδικό διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς και εγκρίθηκε. Το όνομα θα είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και στα σλαβικά Severna Makedonija.

Η γλώσσα θα αποκαλείται μακεδονική, αλλά με την διευκρινηση ότι πρόκειται για σλαβική γλώσσα.

Οι πολίτες της θα αποκαλούνται Πολίτες της Δημοκρατίας της βόρειας Μακεδονίας. Δηλαδή η Εθνότητα θα είναι citizen of the republic of northern makedonija.
Θα απαλειφθούν από το Σύνταγμα τους αναφορές που έχουν να κάνουν με την προστασία μακεδονικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνταγματική αναθεώρηση για το erga omnes αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ θα υπάρξει επιτροπή που θα καθορίζει τις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες.

Προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους σχετικά και επιβεβαίωσε την επίτευξη συμφωνίας.

«Τι άλλο θα είχα να πω με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» σημείωσε;

Αμέσως μετά ο Αλέξης Τσίπρας θα επικοινωνήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό και τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ..

Ακολούθως ο πρωθυπουργός θα κάνει διάγγελμα για τη συμφωνία που θα υπογράψουν οι δύο πλευρές για την ονομασία των Σκοπίων, συμβολικά, στις Πρέσπες, το Σάββατο, σύμφωνα με πληροφορίες. Το διάγγελμα έχει προγραμματιστεί για τις 19.30 ώρα Ελλάδος, ενώ την ίδια ώρα, διάγγελμα έχει προγραμματίσει και ο Ζόραν Ζάεφ.