Σχεδόν 40% η μείωση της παραγωγής ελαιολάδου στην ΕΕ

Πώς η κλιματική κρίση επηρεάζει τις τιμές

Στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην ελαιοπαραγωγή και στη συνακόλουθη άνοδο των τιμών του λαδιού επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους μέσα ενημέρωσης στη Γαλλία.

Ειδικότερα, η εφημερίδα «La Croix» σε αφιέρωμά της, υπό τον τίτλο «Δεν έχουμε πια χειμώνα»: στην Ελλάδα οι ελιές σπανίζουν», παρουσιάζει μαρτυρίες ελαιοκαλλιεργητών και άλλων ειδικών για τις επιπτώσεις που έχει η αύξηση της θερμοκρασίας στην παραγωγή της επιτραπέζιας ελιάς.

Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στα μέσα Νοεμβρίου το θερμόμετρο εξακολουθούσε να δείχνει πάνω από 15°C στην περιοχή της Χαλκιδικής.

«Αυτή τη στιγμή οι θερμοκρασίες θα έπρεπε να είναι στους 10 βαθμούς» εξηγεί ο Νίκος Ανοιξάς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς, ενώ ένας ελαιοπαραγωγός από τη βόρεια Ελλάδα εξηγεί ότι «οι βροχοπτώσεις είναι έντονες και σύντομες, το αντίθετο από αυτό που χρειάζεται για τον εμπλουτισμό του εδάφους».
Ελαιόλαδο: 39% αναμένεται να μειωθεί η παραγωγή στην ΕΕ

Όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα, «οι κολοσσοί του κλάδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Ιταλία και Ισπανία, αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, ανεβάζοντας τις τιμές του ελαιολάδου και των ελιών».

Σημειώνεται επίσης ότι η μεγαλύτερη παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο, η Ισπανία, είχε μια πολύ δύσκολη χρονιά το 2022 και η φετινή ξηρασία έχει επιδεινώσει το πρόβλημα, ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΕ, η παραγωγή ελαιολάδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να μειωθεί κατά 39% το 2022-2023 σε σύγκριση με το 2021-2022.

ΑΠΕ-ΜΠΕ