Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Σπάρτης: “Ελευθερία της απόφασης του καθενός στο εάν θα εμβολιαστεί ή όχι”

Δείτε την ανακοίνωση του Σωματείου που εστάλει στον FLY

Η κυβέρνηση, προχώρησε στην κατάθεση τροπολογίας που θεσπίζει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για το προσωπικό των δημόσιων και ιδιωτικών δομών υγείας και των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων ή ατόμων με αναπηρία.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η τροπολογία «εμβολιάζεται υποχρεωτικά κατά του κορονοϊού, όλο το προσωπικό (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό):των ιδιωτικών και δημόσιων μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία,των ιδιωτικών και δημόσιων δομών υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, διαγνωστικά κέντρα και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας(Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη ρύθμιση εξαιρούνται από την υποχρέωση να εμβολιαστούν όσοι έχουν νοσήσει και διάστημα έξι μηνών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου)
Οι κυρώσεις που εμπεριέχονται στην τροπολογία είναι οι παρακάτω:
1.ειδικό διοικητικό μέτρο για αναστολή καθηκόντων, χωρίς καταβολή αποδοχών, στην περίπτωση εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, η οποία αίρεται με τη συμπλήρωση 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.
2.υποχρέωση στον εργοδότη σε περίπτωση εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζόμενου που προσέρχεται στο χώρο εργασίας, χωρίς να επιδείξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού, απαλλασσόμενου από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας.
3.Παράλληλα, επιβάλλεται στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση των προαναφερόμενων, διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και εως 50.000 ευρώ ενώ σε περίπτωση υποτροπής 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και εως 200.000 ευρώ.
Η ρύθμιση αυτή δεν μπορεί να εγγυηθεί την υγειονομική ασφάλεια της κοινωνίας αφού δίνει την δυνατότητα «αντικατάστασης» των εργαζομένων (με πολυετή πείρα) που δεν έχουν εμβολιαστεί με την πρόσληψη προσωπικού(ανειδίκευτου ) με συμβάσεις έως και 3 μηνών στους φορείς που εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής του υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Στη Δημόσια Υγεία όμως, σημασία δεν έχει μόνο ο στόχος (συλλογική ανοσία, προστασία ευάλωτων ομάδων) αλλά και ο τρόπος.
Οι εργαζόμενοι του Γ.Ν.Σπάρτης αγωνίστηκαν και εξακολουθούν να δίνουν την μάχη στο πλευρό του Λάκωνα ασθενή και των οικογενειών τους με υπερβάλλων ζήλο και ευαισθησία για την καταπολέμηση της πανδημίας. Ο μόχθος, η κούραση, η εξάντληση σε συνδυασμό με τον περιορισμό των ωρών ξεκούρασης δεν αποτέλεσε ούτε για μια στιγμή αντικείμενο αποπροσανατολισμού από τον στόχο. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε συνδυασμό με τις όποιες κυρώσεις πιστεύουμε πως είναι μια διχαστική πράξη που στοχοποιεί συναδέλφους και τους δίνει βορά στις ορέξεις κάποιων που ελάχιστα έχουν να προσφέρουν και μας βρίσκει πρόδηλα αντίθετους σε μια στιγμή που χρειαζόμαστε και την παραμικρή βοήθεια για την επόμενη μάχη. Δεν περιμέναμε και δεν περιμένουμε καμιά ανταμοιβή για να πράξουμε ότι αυτονόητα προτάσσει το καθήκον μας αλλά σίγουρα δεν φανταζόμαστε ότι η πολιτεία θα έφτανε και στο σημείο της επιβολής τιμωρίας και κοινωνικού στιγματισμού των εργαζομένων.

Εμείς “είμαστε εδώ για να φωνάζουμε ελευθερία, αυτό πρεσβεύουμε, ελευθερία της απόφασης του καθενός στο εάν θα εμβολιαστεί ή όχι”.