Στο μικροσκόπιο Αυγενάκη η αλιεία

Σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας και του αλιευτικού τουρισμού

«Ο κλάδος της αλιείας έχει πολλές δυνατότητες και τον πιστεύουμε. Θέλουμε να τον πάμε βήματα μπροστά», δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε σύσκεψη με εκπροσώπους της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας και του αλιευτικού τουρισμού, παρουσία και του υφυπουργού του ΥΠΑΑΤ, Σταύρου Κελέτση, του ΓΓ Γιώργου Στρατάκου και μέλη του Δ.Σ του ΕΦΕΤ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός επεσήμανε ότι άμεσος στόχος είναι η δημιουργία δύο Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, στις οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι από τον κλάδο της αλιείας. Πιο συγκεκριμένα, όσοι ασχολούνται με την Αλιεία και τον Αλιευτικό Τουρισμό θα ενταχθούν στη μία Διεπαγγελματική Οργάνωση και όσοι ασχολούνται με τις Υδατοκαλλιέργειες (αλιεύματα εκτροφής) στη δεύτερη. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν και στις δύο, οι απασχολούμενοι με τις ιχθυόσκαλες, τις εξαγωγές, τη μεταποίηση καθώς επίσης και τα Επιμελητήρια.

«Κάνουμε ένα επόμενο βήμα μετά το Συνέδριο Αλιείας για να υπάρχει σοβαρότερη και καλύτερη εκπροσώπησή σας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο ΥπΑΑΤ, προσθέτοντας ότι η ΕΕ παροτρύνει τη δημιουργία Διεπαγγελματικών Οργανώσεων πέρα από τις Ομάδες Παραγωγών και τους Συνεταιρισμούς.

Για πρώτη φορά, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε στην

καταγραφή των προβλημάτων, που αντιμετωπίζει ο εν λόγω κλάδος, όλων όσων ακούστηκαν στο διήμερο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου, με σκοπό να γίνει μια προτεραιοποίηση των βασικών ζητημάτων προκειμένου να οριστούν επόμενες ενέργειες επί αυτών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο ΥπΑΑΤ στο 9o Παγκόσμιο Συνέδριο Our Ocean που θα πραγματοποιηθεί, στην Αθήνα, στις 16 και 17 Απριλίου. Η Ελλάδα θα φιλοξενήσει το Συνέδριο, επιβεβαιώνοντας έτσι τη δέσμευσή της για μετάβαση σε μια «Γαλάζια οικονομία» για να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα μιας νέας ισορροπίας μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής και της βιωσιμότητας, καθώς και για την αντιμετώπιση ορισμένων βασικών προκλήσεων, όπως η απώλεια βιοποικιλότητας, η κλιματική αλλαγή, η μη βιώσιμη αλιεία και η θαλάσσια ρύπανση. Επιπρόσθετα, τον ερχόμενο Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας ένα παγκόσμιο Συνέδριο για την Αλιεία, με εκπροσώπους του F.A.O και πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε, ακόμη, στο πρώτο Ενωσιακό Κέντρο για την Ευζωία των Υδρόβιων ζώων που δημιουργήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης αλλά και στη συνάντηση των 9 Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας του Ευρωπαϊκού Νότου (EUMED 9), που πραγματοποιήθηκε με ελληνική πρωτοβουλία στις 24 Ιανουαρίου, όπου τέθηκε επί τάπητος και το ζήτημα των ψαριών εισβολέων, επί του οποίου εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση.

Επισημαίνεται, επιπλέον, ότι αναμένονται οι τελικές προτάσεις από τις αναπτυξιακές εταιρείες που συμμετέχουν στην ενίσχυση του αλιευτικού τουρισμού προκειμένου να επεξεργαστούν και να ενταχθούν στο επόμενο σχέδιο νόμου του ΥΠΑΑΤ που θα τεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Στη σύσκεψη υπό τον ΥπΑΑΤ μετείχαν οι Κωνσταντής Παγώνης Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αλιέων Γρι Γρι, Γιάννης Μπουντούκος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας, Γιώργος Λιβανός Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Παράκτιων Επαγγελματικών Αλιευτικών Σκαφών, Γιώργος Κατσοτούρχης Πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Μεγάλων Πελαγικών Ψαριών Καλύμνου, Νίκος Σταμούλος, Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Παράκτιας Αλιείας και Αλιευτικού Τουρισμού Ελλάδος, Χρήστος Τσακιριός Πρόεδρος Παράκτιας Αλιείας Λέρου, Δημήτρης Σακάτης Πρόεδρος Μέσης Αλιείας Καβάλας, Γιάννης Αθηναίος Γραμματέας της Ένωσης Πλοιοκτητών Παράκτιας Αλιείας και Αλιευτικού Τουρισμού Ελλάδος, Απόστολος Τουραλιάς Πρόεδρος Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), Σταύρος Αρβανιτάκης Γραμματέας Συνδέσμου Αλιευτικών Συνεταιρισμών Ελληνικών Λιμνοθαλασσών (Σ.Α.Σ.Ε.Λ.), Ελευθέριος Τριανταφυλλίδης μέλος Σ.Α.Σ.Ε.Λ., Αριστείδης Μαντζουράτος Μέλος Σ.Α.Σ.Ε.Λ και Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αναγέννηση Μεσσολόγι, Γιώργος Γκίλης Πρόεδρος Συνδέσμου Αλιευτικών Συνεταιρισμών Ελληνικών Λιμνοθαλασσών (Σ.Α.Σ.Ε.Λ.), Αναστάσης Δραγάνης Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Μυδοκαλλιεργειών Οστρακοκαλλιεργειών (ΣΕΜΥΟ), Γιώργος Πιτάκας, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Μικρομεσαίων Ιχθυοκαλλιεργητών (ΠΑΝΕΜΜΙ), Αντωνία Βασιλείου Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Αλιευτικού Τουρισμού, Αντώνης Ροκάκης Ιχθυέμπορος – Πρόεδρος Εμπορικού Επιμελητηρίου Χανίων, Απόστολος Αποστολάκος

Διευθύνων Σύμβουλος Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας στις Ιχθυόσκαλες, Xαριτίνη Φραγκιαδάκη Ειδική Γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Κατεψυγμένων Τροφίμων, Κώστας Βερβίτης Πρόεδρος Μυδοκαλλιεργητών Κύμινων, Κωσταντίνος Κουτσοφιός από μέρους των Μυδοκαλλιεργητών Πιερίας και Αντώνης Προύσης από την Ένωση Ιχθυεμπόρων Συνδέσμου Πειραιά.