Στην ΕΦΑΛΑΚ η μεταφορά οστών των Σπαρτιατών πολεμιστών & του Ολυμπιονίκη Λακράτη

Δρομολόγηση ενεργειών ζήτησε ο Νεοκλής Κρητικός

Εποικοδομητική συνάντηση με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας κα Ευαγγελία Πάντου είχε την Τρίτη 14 Ιουνίου ο Βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός, με αντικείμενο συζήτησης τη μεταφορά των οστών των Σπαρτιατών πολεμιστών στο Μουσείο της Σπάρτης.

Ο κ. Κρητικός τής παρέδωσε επιστολή, στην οποία περιέχεται αναλυτικό ιστορικό πλαίσιο αναφορικά με την εύρεση των σκελετών, ενώ παράλληλα τονίζεται ότι η μεταφορά τους στο Νέο Μουσείο της Σπάρτης, θα είναι ένα παγκόσμιου ενδιαφέροντος και αντικτύπου γεγονός. Επιπρόσθετα, ζήτησε από την κα Πάντου να δρομολογηθούν οι σχετικές υπηρεσιακές ενέργειες, τόσο για τη μεταφορά των οστών και εκθεμάτων, όσο και για την υπόδειξη του κατάλληλου χώρου στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο (ή και αρχικά στο υπάρχον).

Επιπλέον, της τόνισε πως βάσει των προβλεπόμενων διαδικασιών, όπως αυτές προέκυψαν από τις επαφές του κ. Κρητικού με όλες τις αρμόδιες αρχές, θεωρείται καθοριστικής σημασίας η προώθηση από την ΕΦΑΛΑΚ Λακωνίας του αιτήματος, προς αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες. Άλλωστε, η τεκμηρίωση τόσο της ιστορικής αναγκαιότητας της μεταφοράς του Ολυμπιονίκη Λακράτη και των πολέμαρχων Θίβραχου και Χαίρονα, όσο και η πρόβλεψη κατάλληλου χώρου και συνθηκών στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης θα αποτελέσουν ίσως τη βασική προϋπόθεση προκειμένου το αίτημα να γίνει δεκτό.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Κρητικός και οι συνεργάτες του, ερευνούν διεξοδικά το θέμα εδώ και ένα περίπου χρόνο, πραγματοποιώντας σειρά επαφών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού, στο Υπουργείο Πολιτισμού, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Μάλιστα, προς επίρρωση υλοποίησης του αιτήματός τους, συνέταξαν εμπεριστατωμένο φάκελο, ο οποίος παραδόθηκε το Νοέμβριο του 2021 στην υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, ενώ για το θέμα έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ο Πρωθυπουργός.

Τέλος, ο Βουλευτής Λακωνίας εξέφρασε την πεποίθηση πως τα οστά των προγόνων μας θα επιστρέψουν μετά από 2.400 χρόνια εκεί όπου ανήκουν, αποτίοντας με αυτόν τον τρόπο τον προσήκοντα φόρο τιμής.