Δήλωση Σταύρου Αραχωβίτη από την Ελαφόνησο

Την Ελαφόνησο επισκέφθηκε τη Δευτέρα, 12 Αυγούστου ο βουλευτής Λακωνίας κ. Αραχωβίτης συνοδευόμενος από συνεργάτες του, όπου μαζί με τη δήμαρχο του νησιού κα Λιάρου και τον αντιδήμαρχο κ. Αντώνη Αρώνη επιθεώρησαν τις καμμένες εκτάσεις. Συναντήθηκαν επίσης και ενημερώθηκαν από τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πελοποννήσου κ. Λαρέζο, ενώ μετά την αυτοψία και την ενημέρωση ακολούθησε σύσκεψη στο Δημαρχείο, παρουσία του επικεφαλής της δημοτικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Μέντη.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο κ. Αραχωβίτης δήλωσε:
«Η φωτιά που εκδηλώθηκε το περασμένο Σάββατο το πρωί στην Ελαφόνησο και κατασβέστηκε την επόμενη ημέρα προκάλεσε μια σοβαρή οικολογική καταστροφή στο νησί. Πρέπει πρωτίστως να σταθούμε στο γεγονός ότι, ευτυχώς, δεν υπήρξαν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές ενώ οι απώλειες σε περιουσίες ήταν περιορισμένες. Αυτό οφείλεται στην επάρκεια των μέσων πυρόσβεσης, εναέρια και επίγεια, και στην επάρκεια προσωπικού μετά τη διευθέτηση του θέματος των πυροσβεστών πενταετούς θητείας από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Καθοριστική ήταν και η συνεργασία του Δήμου με τις υπηρεσίες.
Το νησί επανέρχεται στην κανονικότητά του, καθώς οι τουριστικές υποδομές δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα. Αυτό που προέχει τώρα είναι η επαρκής χρηματοδότηση ώστε να πραγματοποιηθούν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα έγκαιρα, πριν την έλευση του χειμώνα.
Η φωτιά στην Ελαφόνησο αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι η κλιματική αλλαγή θα δημιουργεί ακραίες καταστάσεις όλο και συχνότερα στο μέλλον, γι’ αυτό και η σοβαρή προετοιμασία που έχει ξεκινήσει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση του φαινομένου, δεν θα πρέπει να ανακοπεί. Όσο για τη συζήτηση περί απόδοσης ευθυνών, οι αρμόδιες αρχές, είμαστε σίγουροι ότι θα κάνουν την δουλειά που πρέπει να κάνουν, στην ώρα τους. Τώρα προέχει η αποκατάσταση της ομαλότητας και η συνέχιση της υψηλής επισκεψιμότητας της Ελαφονήσου».