Στάχτη 33 στρέμματα σε πυρκαγιά στην Αραμπόλακα Λαμπετίου

Του Γιάννη Σπυρούνη

Η αντιπυρική περίοδος μπορεί ημερολογιακά να αποτελεί παρελθόν για το 2018, όμως ο κίνδυνος πυρκαγιάς παραμένει και μάλιστα υψηλός όσο δεν έχει μπει για τα καλά ο χειμώνας και δεν έχουμε σημαντικές βροχές στην Ηλεία. Μετά τη μεγάλη για τα δεδομένα της εποχής, πυρκαγιά στο Ξηροχώρι Ζαχάρως, μια ακόμα ξέσπασε χθες το μεσημέρι στην περιοχή Αραμπόλακα Λαμπετίου κοντά στην Κρεμαστή.

Η φωτιά έκαψε 33 στρέμματα, εκ των οποίων τα 25 με ελαιόδεντρα, ενώ ακόμα πέντε ήταν δασική έκταση και τρία στρέμματα με καλάμια. Στην φωτιά κινητοποιήθηκαν 28 πυροσβέστες με 11 οχήματα, από τον Πύργο, την Αμαλιάδα, τα Λεχαινά, την Κρέστενα και την Ολυμπία και αργά το απόγευμα τέθηκε υπό έλεγχο. Επικεφαλής στο έργο της κατάσβεσης τέθηκε ο διοικητής της Π.Υ. Πύργου και του νομού Γιάννης Καραμαλίκης. Η περιοχή δεν ήταν εύκολα προσβάσιμη και οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη έως ότου θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

Οι άνδρες του Ανακριτικού Τμήματος της Π.Υ. Πύργου, συνέλαβαν έναν 35χρονο που κατηγορείται ως υπαίτιος εμπρησμού από αμέλεια και κρατείται για να οδηγηθεί σήμερα στον Εισαγγελέα Ηλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες η πυρκαγιά ξεκίνησε από καύση υπολειμμάτων καλλιέργειών. Ένα φαινόμενο καθημερινό αυτή την περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη η ελαιοσυγκομιδή.

Ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας Ταξίαρχος Γιάννης Πετρούτσος, σε δηλώσεις του επισήμανε πως οι πολίτες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με τις πυρκαγιές στην ύπαιθρο. «Μπορεί να έχει λήξει στα χαρτιά η αντιπυρική περίοδος, όμως οι κίνδυνοι λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας παραμένουν. Όπως και οι νομικές συνέπειες για αυτούς που βάζουν φωτιά και από αμέλεια επεκτείνεται σε άλλες περιοχές με αποτέλεσμα να γίνονται στάχτη δεκάδες στρέμματα, όπως τις τελευταίες ημέρες στην Ηλεία. Θα πρέπει όλοι να προσέχουν» τόνισε και θύμισε τις φωτιές – εκτός εποχής που έκαψαν μεγάλες εκτάσεις την περασμένη άνοιξη στην Ηλεία και πάλι εκτός αντιπυρικής περιόδου…