Ο Σταμάτης Κριμιζής από τη ΝΑΣΑ στη Σπάρτη

Το Ν.Π. Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης σε συνδιοργάνωση με την Αστρονομική Ένωση Σπάρτης «Διός Κούροι», διοργανώνουν ομιλία που θα πραγματοποιηθεί τo Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 6:00 μ.μ στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου «Ευάγγελος Φιλιππόπουλος» (Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης) από τον καθηγητή και Ακαδημαϊκό, Δρ. Σταμάτη Κριμιζή, με θέμα: «Οδύσσεια στο διάστημα 1977-2019: Το επικό ταξίδι του Voyager 1 & 2 από τη Γη στο Γαλαξία».

Όπως μας δήλωσε ο Πρόεδρος της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης, κ. Παναγιώτης Κατσίχτης: «Η Ένωσή μας, στα πλαίσια της δεκαετούς προσφοράς της στην εκλαϊκευτική αστρονομία και επιστημονική έρευνα στη Σπάρτη αλλά και στην Αττική, κάλεσε τον διεθνούς φήμης επιστήμονα και Διευθυντή διαστημικών αποστολών της ΝΑΣΑ στη Σπάρτη για να μας μιλήσει για την περιπέτεια του διαστήματος και να απαντήσει σε ερωτήσεις μας».

Επίσης, η Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης, κ. Ελένη Δαράκη, υπογράμμισε ότι «είναι τιμή μας που θα βρίσκεται εδώ κοντά μας ο διακεκριμένος αυτός επιστήμονας, του οποίου μάλιστα το όνομα έχει δοθεί τιμητικά και στον Αστεροειδή 8323 Krimigis, και θα μας ταξιδέψει με τις διαστημοσυσκευές της ΝΑΣΑ σε ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα. Ένας άνθρωπος που ως έφηβος ξεκίνησε με τις αυτοσχέδιες ρουκέτες στο Βροντάδο της Χίου και στη συνέχεια με τη δημιουργία διαστημοσυσκευών της ΝΑΣΑ κατάφερε να επισκεφτεί και να εξερευνήσει όλους τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος μέχρι και τον μακρινό νάνο Πλούτωνα και μάλιστα κατάφερε να προσεδαφίσει μία από αυτές στον παραγήινο Αστεροειδή 433 ‘Eros’. Σημειωτέο, ότι μία από αυτές, ο Voyager 1, αυτή τη στιγμή είναι το πιο μακρινό ανθρώπινο αντικείμενο από τη Γη μας, καθώς βρίσκεται εκτός ηλιακού μας συστήματος, στην ηλιόπαυση, και ταξιδεύει πλέον προς το νέφος του Όορτ και μετά προς το αχανές διάστημα».

Για το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης

Η Πρόεδρος

Δαράκη Ελένη