Σταϊκούρας: Δίμηνη παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Ποιοι και πότε εισπράττουν το market pass

Δίμηνη παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στην ΕΡΤ, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως οι επίσημες ανακοινώσεις για γίνουν μέσα στην εβδομάδα.

Η προθεσμία για την εξόφληση των τελών κυκλοφορίας θα πάει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023.

Ο κ. Σταϊκούρας έδωσε διευκρινίσεις και για το market pass.

«Δεν ακολουθούμε επιδοματική πολιτική, μειώνουμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές» είπε και τόνισε ότι σήμερα έχουμε 3 δισ. λιγότερους φόρους και εισφορές από το 2018. «Βοηθάμε τα χαμηλότερα εισοδήματα και τη μεσαία τάξη, είπε».

Την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022 αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική διάταξη για το market pass και θα ψηφιστεί την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου.
Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους πρόκειται να ανοίξει στα μέσα Φεβρουαρίου στο gov.gr, και οι πρώτες πληρωμές θα γίνουν στο τέλος του ίδιου μήνα.

Η άυλη ψηφιακή κάρτα, στα πρότυπα του Fuel Pass, θα καλύπτει αγορές στο λιανικό εμπόριο τροφίμων σε σούπερ μάρκετ, ζαχαροπλαστεία, αρτοποιεία, καταστήματα τροφίμων κ.α. αλλά και λαϊκές αγορές.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας, «δεν είναι μόνο για τρόφιμα, αλλά για όλα τα προϊόντα που πωλούνται σε αυτούς τους χώρους».

Ακόμα, ο κ. Σταικούρας ανέφερε ότι το ποσό θα πιστώνεται ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας στην κάρτα κάθε μήνα και αν δεν χρησιμοποιηθεί δεν θα χάνεται αλλά θα μετακυλείται στον επόμενο μήνα.

Για κατάθεση του ποσού στην τράπεζα, οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν το 80% του ποσού σε δύο τριμηνιαίες δόσεις.
Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά των οποίων το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για άγαμο και 24.000 ευρώ ζευγάρι, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Διευκρίνισε ότι το market pass είναι ανεξάρτητο από την επιταγή ακρίβειας.

Πηγή: skai.gr