Σπείρα Αλβανών στον Πύργο σάρωνε σπίτια και καταστήματα

Του Γιάννη Σπυρούνη

Τουλάχιστον 26 διαρρήξεις είχε διαπράξει μια τριμελής σπείρα Αλβανών στην περιοχή των χωριών πέριξ του Πύργου, το περασμένο καλοκαίρι. Οι δράστες με τη βοήθεια και τέταρτου ατόμου, είχαν αποκομίσει λεία που ξεπερνά τις 35.000 ευρώ και διέφευγαν αρχικά προς την Πάτρα και έπειτα στην Αλβανία, μεταφέροντας μέρος της λείας τους. Η σπείρα εξαρθρώθηκε, μετά από πολύμηνη συστηματική έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου. Από την εξιχνίαση των υποθέσεων φάνηκε πως η σπείρα είχε διαπράξει τις διαρρήξεις σε οικίες και κατάστημα, σε παραθαλάσσιες κυρίως, περιοχές του Πύργου. Η εγκληματική ομάδα αποτελούνταν από δυο αλλοδαπούς, υπηκόους Αλβανίας, ηλικίας 41 και 44 ετών, τα πλήρη στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί και από έναν ακόμα άγνωστο συνεργό τους. Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, με την άμεση και ουσιαστική αρωγή των Εισαγγελικών Αρχών του Πύργου, σε ότι αφορά τις πρακτικές εξιχνίασης. Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθη στο Ρίο Πατρών, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, ο 41χρονος αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν τρεις καταδικαστικές αποφάσεις του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Πατρών, σύμφωνα με τις οποίες του είχε επιβληθεί συνολική ποινή φυλάκισης τριών ετών για κλοπές.

Πως δρούσαν
Οι δράστες είχαν «σταμπάρει» τους στόχους τους και γνωρίζοντας πως οι ιδιοκτήτες των σπιτιών απουσίαζαν, παραβίασαν ή τις κεντρικές πόρτες ή τα παράθυρα για να μπουν. Έκλεβαν ότι έβρισκαν είτε αντικείμενα αξίας και χρήματα, είτε τρόφιμα, ρούχα και παπούτσια ή ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. «Χτυπούσαν» πάντα τη νύχτα ή τα ξημερώματα και σε μονοκατοικίες που βρίσκονταν στις παρυφές των χωριών, ώστε να τους παρέχει φυσική κάλυψη στη διαφυγή τους το φυσικό περιβάλλον. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες οι δράστες επέλεγαν να μεταφέρουν τα κλοπιμαία τους, χρησιμοποιώντας μαξιλαροθήκες που έβρισκαν στα σπίτια που «χτυπούσαν».

Που είχαν χτυπήσει
Τα μέλη της σπείρας είχαν ξεκινήσει τη δράση τους στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, διαπράττοντας συνολικά 26 διαρρήξεις σε οικίες. Στις 15/6 στο Λεβεντοχώρι με λεία 250 ευρώ και κοσμήματα, στις 20/6 στα Γρανιτσέικα με λεία ρολόγια και κοσμήματα αξίας 1100 ευρώ, στις 26/6 στη Σκαφιδιά με λεία οικιακές συσκευές αξίας 1500 ευρώ και πέντε εικόνες μεγάλης αλλά απροσδιόριστης αξίας και ακόμα μια την ίδια ή κοντινή ημέρα με λεία 630 ευρώ και κοσμήματα αξίας 1200 ευρώ. Στο Λεβεντοχώρι στα τέλη Ιουνίου με λεία, διάφορα μικρής αξίας αντικείμενα, στον Αγ. Ηλία Πύργου στις 30/6 με λεία κοσμήματα αξίας 3.000 ευρώ, στη Μυρτιά στις 2/7 με λεία, 500 ευρώ και κοσμήματα αξίας 8.000 ευρώ, στις 27/6 στο Λεβεντοχώρι με λεία κοσμήματα αξίας 5.000 ευρώ, στη 1/7 στα Βυτινέικα με λεία οικοσκευές και ρουχισμό, στις 2/7 στη Σκαδιφιά με λεία χρήματα, ρούχα και κοσμήματα. Στο Σκουροχώρι στις 4/7 ο συναγερμός τους απέτρεψε να κλέψουν, ενώ στα Λαστέικα στις 7/7 πήραν ποτά και κοσμήματα, απροσδιόριστης αξίας. Το ίδιο βράδυ στο ίδιο χωριό αφαίρεσαν από οικία, οικιακά σκεύη, ενώ από ακόμα μια οικία πήραν ένα αυτοκίνητο που βρέθηκε με μεγάλες υλικές ζημιές εγκαταλελειμμένο στην περιοχή Ροδινή Πατρών.
Τον Αύγουστο «χτύπησαν» στη Σκαφιδιά, με λεία ηλεκτρονικές συσκευές και τρόφιμα αξίας 1500 ευρώ από μια οικία, στο Κορακοχώρι σε οικία με λεία 470 ευρώ, ποτά, παπούτσια και κοσμήματα, στον Αγ. Ηλία σε οικία με λεία ηλεκτρονικές συσκευές αξίας άνω των 1000 ευρώ και στα Καλακέϊκα με λεία τιμαλφή αξίας 2000 ευρώ και τρόφιμα, ποτά, ρούχα και παπούτσια.
Το Σεπτέμβρη διέρρηξαν σπίτια στον Αγ. Ηλία, στα Καλακέικα, τη Μυρτιά, στο Λεβεντοχώρι, τα Καβασιλάκια και το Κορακοχώρι με λεία κινητά, κοσμήματα, ποτά, ηλεκτρονικές συσκευές, χρήματα άνω των 3000 ευρώ, κοσμηματοθήκες και ένα αυτοκίνητο που βρέθηκε εγκαταλελειμμένο στον Αγ. Βασίλειο Πατρών.

Η εξιχνίαση
Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, ακολούθησαν όλες τις πρακτικές που μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν με παραδοσιακές μεθόδους όπως στοιχεία από δαχτυλικά αποτυπώματα ή πιο σύγχρονες μέσω της τεχνολογίας για να φτάσουν στα ίχνη των δραστών. Παράλληλα ανέτρεξαν σε παλιότερες υποθέσεις ερευνώντας την πιθανή εμπλοκή παλιών γνώριμων στο χώρο του εγκλήματος. Οι αστυνομικοί από τον Πύργο σε έρευνες που έκαναν σε περιοχές της Πάτρας, κατάφεραν να βρουν αρκετά στοιχεία. Μάλιστα έφτασαν σε σεσημασμένο πρόσωπο, που διακριβώθηκε η εμπλοκή του στην υπόθεση, ως μεταφορέα των βασικών μελών της σπείρας στις περιοχές που «χτυπούσαν» με την ανάλογη ανταμοιβή για τις υπηρεσίες του, αλλά έχοντας άγνοια για τις λεπτομέρειες της δράσης τους.
Σε βάρος των τριών κατηγορουμένων σχηματίστηκε δικογραφία σε βαθμό κακουργήματος για διάπραξη διακεκριμένων κλοπών, ενώ από τον έλεγχο των στοιχείων του 41χρονου συλληφθέντα, προέκυψε ότι είχε εισέλθει και παρέμενε παράνομα στην Χώρα μας. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε για τις καταδικαστικές αποφάσεις στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών και φυλακίστηκε σε σωφρονιστικό κατάστημα της Χώρας, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό των συνεργών του συνεχίζονται.