Σπάρτη | Προβλήματα στις Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Ερώτηση Νάγιας Γρηγοράκου προς τον Υπουργό Υγείας

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Αδωνι Γεωργιάδη, κατέθεσε η Βουλευτής Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κα Νάγια Γρηγοράκου σχετικά με τα προβλήματα στις Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) στη Σπάρτη.

Η Βουλευτής Λακωνίας αναφέρει στην Ερώτησή της πως στο Κ.Υ. Σπάρτης, το οποίο εξυπηρετεί και καλύπτει έναν μεγάλο αριθμό ανασφάλιστων πολιτών και όχι μόνο, υπάρχει μόλις μία (!) Γενική γιατρός και μάλιστα μόνο για δύο ημέρες την εβδομάδα. Συγκεκριμένα, η γιατρός βρίσκεται δύο ημέρες στο Κ.Υ. Σπάρτης, δύο ημέρες στο Κ.Υ. Καστορίου, ενώ παράλληλα πραγματοποιεί εφημερίες στη μονάδα τεχνητού νεφρού του Γ.Ν. Σπάρτης.

Επιπλέον, η Νάγια Γρηγοράκου επισημαίνει ότι στην Τοπική Μονάδα Υγείας Σπάρτης (ΤΟ.Μ.Υ.) υπάρχει μόλις ένας παθολόγος που αρχικά μετακινήθηκε από το Γ.Ν. Μολάων στο Κ.Υ. Σπάρτης, από εκεί μετακινήθηκε στην παθολογική κλινική του Γ.Ν. Σπάρτης και τελικά βρέθηκε στην ΤΟ.Μ.Υ. Σπάρτης για να καλύψει την θέση της προηγούμενης γενικής γιατρού που παραιτήθηκε, ώστε η (ΤΟ.Μ.Υ.) να συνεχίσει να λειτουργεί (!). Στο ήδη βεβαρυμμένο πρόγραμμα των δύο γιατρών πρέπει να προστεθεί πως τόσο ο παθολόγος της ΤΟ.Μ.Υ., όσο και η γενική γιατρός του Κ.Υ. Σπάρτης, ως οικογενειακοί γιατροί οφείλουν να εξυπηρετούν κατά προτεραιότητα τους 2.000 εγγεγραμμένους πολίτες που έχει ο καθένας.

Στην ερώτηση τονίζεται πως η απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία των Δημόσιων Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) είναι επιβεβλημένη καθώς παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη, στη βελτίωση της υγείας των ασφαλισμένων και στη μείωση του κόστους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Παράλληλα, αναφέρεται πως η μη εύρυθμη λειτουργία του Κ.Υ. Σπάρτης αφήνει ακάλυπτους ανασφάλιστους καρκινοπαθείς αλλά και ασθενείς που πάσχουν από

χρόνια νοσήματα. Τέλος, η Νάγια Γρηγοράκου σημειώνει πως η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη Σπάρτη ουσιαστικά καταρρέει, ενώ γίνεται σαφές πως το βασικό πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ δεν αντιμετωπίζεται και δεν λύνεται με αναγκαστικές μετακινήσεις από το ένα Κέντρο Υγείας στο άλλο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη

Θέμα: Προβλήματα στις Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) στη Σπάρτη

Η απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία των Δημόσιων Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) είναι επιβεβλημένη καθώς παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη, στη βελτίωση της υγείας των ασφαλισμένων και στη μείωση του κόστους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Δυστυχώς, στον Νομό Λακωνίας, πέρα από τα γνωστά και άλυτα προβλήματα του Γ.Ν. Σπάρτης, προβλήματα και ελλείψεις προσωπικού παρουσιάζονται και σε Κ.Υ. του Νομού με ότι αυτό συνεπάγεται για τις υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες.

Συγκεκριμένα, στο Κ.Υ. Σπάρτης, το οποίο εξυπηρετεί και καλύπτει έναν μεγάλο αριθμό ανασφάλιστων πολιτών και όχι μόνο, υπάρχει μόλις μία (!) Γενική γιατρός και μάλιστα μόνο για δύο ημέρες την εβδομάδα. Συγκεκριμένα, η γιατρός βρίσκεται δύο ημέρες στο Κ.Υ. Σπάρτης, δύο ημέρες στο Κ.Υ. Καστορίου, ενώ παράλληλα πραγματοποιεί εφημερίες στη μονάδα τεχνητού νεφρού του Γ.Ν. Σπάρτης.

Παράλληλα, στην Τοπική Μονάδα Υγείας Σπάρτης (ΤΟ.Μ.Υ.) υπάρχει μόλις ένας παθολόγος που αρχικά μετακινήθηκε από το Γ.Ν. Μολάων στο Κ.Υ. Σπάρτης, από εκεί μετακινήθηκε στην παθολογική κλινική του Γ.Ν. Σπάρτης και τελικά βρέθηκε στην ΤΟ.Μ.Υ. Σπάρτης για να καλύψει την θέση της προηγούμενης Γενικής γιατρού που παραιτήθηκε, ώστε η (ΤΟ.Μ.Υ.) να συνεχίσει να λειτουργεί (!). Στο ήδη βεβαρυμμένο πρόγραμμα των δύο γιατρών πρέπει να προστεθεί πως τόσο ο παθολόγος της ΤΟ.Μ.Υ., όσο και η γενική γιατρός του Κ.Υ. Σπάρτης, ως οικογενειακοί γιατροί οφείλουν να εξυπηρετούν κατά προτεραιότητα τους 2.000 εγγεγραμμένους πολίτες που έχει ο καθένας.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές πως η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη Σπάρτη ουσιαστικά καταρρέει, ενώ γίνεται σαφές πως το βασικό πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ δεν αντιμετωπίζεται και δεν λύνεται με αναγκαστικές μετακινήσεις από το ένα Κέντρο Υγείας στο άλλο.

Δεδομένου ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) αποτελεί βασικό πυλώνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).

Δεδομένου ότι η καλή λειτουργία του θεσμού του γενικού – οικογενειακού ιατρού είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για τους πολίτες, όσο και για το ΕΣΥ, καθώς συμβάλλει στην ορθολογιστικότερη και οικονομικότερη λειτουργία του, απαλλάσσοντας το σύστημα από άσκοπες επισκέψεις στις ειδικότητες και στα Νοσοκομεία.

Δεδομένου ότι οι δύο γιατροί που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο Κ.Υ. και στην ΤΟ.Μ.Υ. Σπάρτης δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών και για την ομαλή λειτουργία των εν λόγω δομών Π.Φ.Υ..

Δεδομένου ότι η διάλυση του Κ.Υ. Σπάρτης συνεπάγεται πως οι ανασφάλιστοι και οι μη έχοντες ασφαλιστική ικανότητα λόγω χρεών προς το Δημόσιο δεν θα έχουν δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων και ιατρικών εξετάσεων.

Δεδομένου ότι η μη εύρυθμη λειτουργία του Κ.Υ. Σπάρτης αφήνει ακάλυπτους ανασφάλιστους καρκινοπαθείς αλλά και ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προχωρήσετε προκειμένου να εξασφαλιστεί άμεσα η ομαλή λειτουργία των Δημόσιων Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) στη Σπάρτη;

2. Υπάρχει προγραμματισμός, και αν ναι ποιος, για την επίλυση του προβλήματος της υποστελέχωσης που υπονομεύει τη λειτουργία Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) στη Σπάρτη;

3. Με ποιους τρόπους θα εξασφαλιστεί η καλή λειτουργία του θεσμού του οικογενειακού γιατρού για 4.000 πολίτες που έχουν εγγραφεί στο σύστημα για τους συγκεκριμένους γιατρούς;

4. Με ποιο τρόπο σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα έλλειψης γιατρών στον Νομό Λακωνίας;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Παναγιώτα (Νάγια) Γρηγοράκου