Σπάρτη | Πολίτης, θύμα πεζοδρομίου

"Η Σπάρτη χρειάζεται , πραγματικά , ένα συνολικό κι επεξεργασμένο πρόγραμμα για την κατασκευή ενός ολοκληρωμένου δικτύου πεζοδρομίων , ευρωπαϊκών προδιαγραφών"

Αν και τα πεζοδρόμια θα έπρεπε να δίνουν στους πεζούς τη δυνατότητα να κινούνται με ασφάλεια και άνεση, γίνονται , πολλές φορές , «παγίδες» κι αιτία κινδύνου για τη σωματική ακεραιότητα των πεζών :

Πολίτης του Ν. Κόσμου Σπάρτης σκόνταψε σε κακής ποιότητας (φθαρμένο , ραγισμένο και «βυθισμένο») πεζοδρόμιο της γειτονιάς του (κοντά στην πλατεία Ν. Κόσμου) και κατέληξε στο νοσοκομείο με σοβαρό κάταγμα του δεξιού του χεριού .

Η τραγική κατάσταση των πεζοδρομίων της Σπάρτης είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης και των πολιτών :

Τα πεζοδρόμια του κέντρου είναι από την εποχή Λιναρδάκη (50 χρόνων περίπου) με τεράστιες φθορές «στην πλάτη τους» , ενώ όσο απομακρυνόμαστε από το κέντρο τόσο η κατάσταση χειροτερεύει και σε μερικά σημεία γίνεται τριτοκοσμική .

Η Σπάρτη χρειάζεται , πραγματικά , ένα συνολικό κι επεξεργασμένο πρόγραμμα για την κατασκευή ενός ολοκληρωμένου δικτύου πεζοδρομίων , ευρωπαϊκών προδιαγραφών .

Το παρήγορο είναι πως όλο και περισσότεροι πολίτες αντιλαμβάνονται , πλέον , τη σημασία που έχει η άνετη και ασφαλής μετακίνηση , για την επικοινωνία , τη λειτουργία της τοπικής αγοράς και τη ζωντάνια της πόλης .

Η υπεράσπιση και η διεκδίκηση των δικαιωμάτων των πολιτών είναι άρρηκτα δεμένες ΚΑΙ με τα πεζοδρόμια της πόλης μας .

Βαγγέλης Μητράκος